Alles in schema #7

In sommige delen van NL is het vandaag de 14e dag van school na de zomervakantie, bij ons in het zuiden is het de 7e dag en voor het noorden is dit dag 2. Welkom bij weer een nieuwe blog!

Gisteren heb ik mijn schema gemaakt voor in huis. Superhandig om iedere dag open te zetten op je Ipad (ik gebruik die van mijn dochter) maar je kan het natuurlijk ook printen of opschrijven. Lekker afvinken en alleen doen wat op dat lijstje staat. Het gaat je zoveel tijd geven en vrijheid.

Omdat lijstjes en schema’s bij mij altijd lekker werken wil ik vandaag weer een stapje verder gaan. Nu heb ik al een familieplanner waarin ik de afspraken zet en de tijden waarop wie waar moet zijn, sinds gisteren heb ik een schema hoe ik mijn huis moet bijhouden elke dag en week, maar ik wil ook graag in beeld brengen hoe de routines verlopen in huis. Gewoon, omdat ik houd van duidelijkheid en ik weet dat de kinderen goed gaan op structuur. Heb jij het al opnieuw in beeld gebracht?

Ik denk het wel.

Als de kinderen naar school gaan besef je je vaak dat de tijden waarop ze naar bed gaan en weer op moeten staan anders moeten worden, en dat regel je dan meteen. Ook weet je wat er in de ochtend allemaal moet gebeuren, dus dan maak je daar een lijstje van, schat je in hoeveel tijd dat per kind gaat kosten. Zo weet je dus hoe laat je de wekker moet zetten.

Misschien gaan je kinderen naar de opvang vanuit school, of naar een oppas wat op hetzelfde neerkomt. Dan hoef je ze alleen maar erop voor te bereiden, eventueel extra spulletjes er voor mee te geven in de ochtend en de oppas of opvang te regelen. Maar als je de kinderen zelf ophaalt heb je misschien wel een idee hoe de middag moet verlopen en regel je het.

C’est Ça

Dus om daar nou een heel schema van te maken, ik denk niet dat het nodig is. Bovendien heb ik van die Mamalistische dagritmekaarten die binnenkort online komen zodat je samen een hele fijne planning kan maken waarin je per halfuur / uur een richting kan aanwijzen aan je kind rechtstreeks. Handig voor kleine kinderen, maar ook voor wat ouderen als je een kind hebt wat je nogal bezig moet houden.

Maar hoe zit het met jouw schema?

Ik weet dat jij jezelf wel redt, maar eigenlijk we doen maar wat. Heel veel moeders doen maar wat. Dat is niet erg natuurlijk, ik moedig je aan want als je “maar wat doet” dan heb je ook de vrijheid om het aan te passen. En dat is wat we vandaag gaan doen.

Ook moeders gaan goed op structuur.

Oké, laten we maar eens gaan inzoomen op onze dagen. Ik kan niet in je planning kijken, dus ik neem mezelf als voorbeeld. Handig, want ik ben iemand die jou meeneemt in waar ik mee bezig ben. Dus dan kan ik meteen deze opdracht zelf maken!

Allereerst begin ik met de dingen die ik zeker weet. Zo weet ik zeker dat op schooldagen mijn wekker gaat om half 6 en dat ik tot 6 uur de tijd heb om mijn bed uit te komen. Tussen 6 en half 7 zet ik het ontbijt klaar voor de meiden, die wekkers gaan om 6 uur en ze hebben tot half 7 om wakker te worden. Daarna ontbijten, aan de ontbijttafel vullen ze zelf tegenwoordig hun lunchboxen en regel ik het fruit voor de fruitpauze. Vervolgens gaat iedereen douchen, aankleden, haren föhnen of stylen en opmaken. Als dat is gedaan en iedereen is aangekleed, ga ik de hond uitlaten en kan ik daarna met een heerlijke cappuccino even relaxen. Om 8 uur help ik met de veters van de jongste en fietsen we naar school.

Als ik moet werken fiets ik door naar huis en log ik op afstand in. Ik werk volledig vanuit huis als klantenservice medewerker (webcare) voor HEMA. Meestal werk ik door tot 14 uur, ben ik eerder klaar ga ik nog even sporten om vervolgens Lot op te halen met de fiets.

Als ik vrij ben fiets ik eerst naar de sportschool, vervolgens naar de Lidl om de hoek voor de dagelijkse boodschap en dan rechtstreeks naar huis. Ik doe mijn schoonmaakrondje, word vaak door alles en iedereen gebeld maar ben vooral bezig met structuur in huis en in de week aanbrengen. Verder werk ik dan natuurlijk voor Mamalistisch, ik spreek een podcast aflevering in, schrijf dagelijks een blog, maak wat content voor insta & facebook, zoek naar leuke moederschap filmpjes om te delen in mijn stories etc.

Maar sinds school weer is begonnen merk ik dat ik enorm geniet van de vrijheid die de avond kan brengen. Als ik terugkijk op de eerste week kan ik wel zeggen dat ik het hele weekend nodig heb gehad om weer die echte energie te voelen in mijn lijf. Dus ik doe iets niet goed, ik ga te laat naar bed. Dus ik wil je meenemen in mijn dagroutine maar met name in mijn avondroutine.

Wat ik nu ga doen is dus wat jij ook kan doen.

 1. Kijk naar je dag, wat loopt al vanzelf?
 2. Waar voel je dat je wat in zou willen passen?

Mijn ochtenden verlopen super, ik ben ook echt een ochtendmens. Meer een ochtendmens dan een avondmens (dacht ik) Maar mijn avonden gaan niet goed. Ik doe maar wat.

 • Mijn ideale avond, hoe zou die eruit zien?

Ik begin maar bij het avondeten. We eten altijd rond half 6, lekker op tijd. Komt door mijn partner, die valt anders om 😉

 • 17:30 uur eten
 • 18:00 afruimen, vaatwasser, keuken schoon
 • 18:30 Roos uitlaten
 • 18:45 cappuccino momentje met mijn grote schat
 • 19:00 opruimen algemeen in de huiskamer, kamers meiden netjes voor bedtijd
 • 19:30 Lotje douchen, daarna in bed even chillen
 • 20:00 Lotje voorlezen, Sophie onder de douche
 • 20:30 Sophie chillen, even een kletsmomentje dagafsluiten
 • 21:00 TV kijken of even schrijven, lezen
 • 22:00 Douchen en naar bed

Mijn uitdaging ligt me hier de komende dagen aan te houden. Op deze manier heb ik voldoende slaap en dat zal mij meer energie geven om deze week met wat meer power af te sluiten. Daarnaast heb ik zo echt nog een uurtje puur voor mezelf in de avond, mits ik me houd aan de tijden. En, dat uurtje is ook niet te verlengen vanwege bedtijd, maar ik krijg die tijd overdag natuurlijk terug. Vooral op vrije dagen vanwege mijn schoonmaakschema.

Laten we er maar voor gaan!