Pick your battles #8

Het is alweer woensdag vandaag, breekt zo lekker de week 🙂 Hoewel we erg bezig zijn met het stroomlijnen van onze (school) dagen is het net zo belangrijk om eens in te zoomen op waar jij zoal jouw energie gedurende de dag aan besteeds.

Zo merk ik dat ik thuis te maken krijg met kleine chagrijnige monstertjes die met name erg moe zijn, of hadden willen afspreken met die ene vriendin die er dan ineens vandoor vliegt met die andere vriendin. Voor je het weet beland je in een welles nietes spelletje of drukken ze net wat verkeerde knopjes bij je in waardoor je meegetrokken word in dat bloedchagrijnige humeurtje van ze.

En daar hebben we geen zin in, toch?

Daarom vandaag deze post. Het gaat namelijk over, zoals de titel al doet vermoeden, Waneer ga je de strijd wel aan met je kind, en wanneer niet?

Laten we starten met simpele feit dat je niet over alles hoeft te strijden met je kind. Zo las ik laatst hierover een opmerking op Facebook. Een moeder had een discussie met haar dochter dat ze niet op haar slippers naar school mocht. Het was toen een graad of 15 buiten, regenachtig weer, niet echt lekker genoeg voor blote voeten. Het werd een heel gedoe. Uiteindelijk heeft de moeder extra gympen met sokken in de tas van dochter gedaan en haar op slippers laten gaan. Toen ze haar dochter weer van school ophaalde had de dochter toch maar de gympen aangetrokken. Ze was er zo zelf achter gekomen dat het toch niet zo handig was, die slippers.

En zo zijn er 101 voorbeelden te bedenken. Mijn dochter die met een dikke trui naar school vertrekt terwijl het buiten 27 graden is en bij thuiskomt direct onder een koude douche springt is er eentje van. Ik ga die strijd niet meer aan, ik benoem het en laat ze zelf kiezen. Maarja, dat is een huispuber.

Dan hebben we de jongste die een MEGA puinhoop kan maken door fanatiek te spelen met haar LOL poppen. Ik heb 10x benoemd dat ze het wel moest opruimen, want, anders raak je het kwijt. En wat denk je? Spulletjes kwijt. Dat overkomt haar dus niet nog eens.

Ik had me over allebei deze punten ontzettend druk kunnen maken. Discussies kunnen starten. Nieuwe regels kunnen ophangen in huis. Dat had mij een hele hoop energie gekost en hadden ze er eigenlijk ook niets van geleerd. Nu hebben ze zelf de consequenties ervaren.

Deze opvoedmethode, want dat is het eigenlijk, is een manier om rust te creëren in je huis. Je hoeft dan niet meer om elk wissewasje te zeuren tegen je kind. Jouw kind krijgt wat meer lucht en is daardoor meer ontspannen. Ook word zo heel duidelijk wat er belangrijk is binnen jouw opvoeding, en wat minder belangrijk is. Ik zal daar zo verder op in gaan. En, wat ik belangrijker vind voor jou om te benoemen: het levert jou energie op omdat je op deze manier gewoon je schouders kan ophalen op meer momenten en kan denken: “Ik heb het je gezegd.”

Laat het ze zelf ervaren.

Welke strijd ga je dan aan, en welke niet?

Waar ik de strijd over aanga bij mijn kinderen gaat over de volgende onderwerpen:

 • Schoolprestaties, je inzetten op school, je best doen, op tijd komen
 • Fatsoensnormen en een respectvolle houding naar anderen
 • Meehelpen thuis
 • Elkaar helpen, een hulpvraag niet negeren
 • Stop (hou op) is direct stoppen, net als op school
 • Zuinig omgaan met jouw (en andermans!) spullen
 • Elkaar absoluut niet aanraken als de ander dat niet wil of pijn doen

Wat ik minder belangrijk vind en welke strijd ik niet snel aanga is:

 • Een keer te lang op je telefoon zitten – kan gebeuren! Doe je zelf ook wel eens mama…
 • Rommel maken als je aan het spelen bent – opruimen moet dan wel gebeuren in gemeenschappelijke ruimtes. Is het je eigen kamer, dan kom je daar vanzelf achter. Op zondag moet iedereen hier opruimen, dus dat komt dan wel weer goed.
 • In de plassen springen als het regent – daar loop je dan met je natte voeten in je natte schoenen. Ik zeg het wel 10x, maar er zal geen strijd over ontstaan.
 • Hoge cijfers halen – als je maar goed geleerd hebt en je best hebt gedaan is er niets aan de hand!
 • Welke kleding ze vandaag weer willen dragen naar school – heb je hier nou moeite mee als moeder, leg dan zondag de kleding voor de hele week samen klaar (TIP)
 • Wie welke ruzie begon – dan ben je de hele dag bezig, laat ze het zelf uitzoeken. Gaat het te ver en doen ze elkaar pijn? Dan grijp ik direct in.

Wat eigenlijk de bedoeling is met deze post is jou te laten inzien dat je de kinderen ook best een beetje ruimte mag geven. Doet de leraar op school ook, of de oppas. Hebben ze hulp nodig, staan ze meteen voor je neus. En niet zo weinig ook 😉 Ze moeten leren dat het advies wat jij geeft altijd goed bedoeld is. Jouw wil is niet altijd een wet, het zijn eigen inviduutjes die vaak openstaan voor een middenweg. Als jij daar niet voor openstaat, kom je vaak in strijd met je kind en dat is jammer. Kost zoveel energie.

Maar let op, dit betekent niet dat er geen grenzen zijn in jouw huis. De kinderen hebben het ook zeker niet voor het zeggen. Pick your battles betekent dat je ze de ruimte geeft om zichzelf te kunnen uitvinden, om te worden wie ze zijn binnen bepaalde grenzen die heel belangrijk zijn voor ons allemaal. Je geeft ze een keuze, maar geen regie. Dat geeft jouw kinderen heel wat zelfvertrouwen. En, omdat ze weten dat je altijd toch die tip voor ze hebt in de ochtend, weten ze ook dat ze het mogen en kunnen proberen van je. Je biedt hun die veiligheid om dat te mogen doen.

Dus, energie nodig? Pick Your Battles mama! Jij bent ook maar een mens en kan niet over alles blijven regeren als de kinderen groter worden. Laat ze ontdekken, behoed ze niet altijd voor het vallen maar help gewoon bij het opstaan.

Tot morgen 🙂