Familieplanner | dag 3

Een familieplanner is bijna onmisbaar als je kinderen hebt en zelf ook zo nu en dan nog iets wil kunnen doen. Het hoeft echt niet zo’n groot ding te zijn wat alleen maar in de weg hangt, daar ben ik inmiddels wel achter gekomen. Ook zo’n agenda op tafel heeft totaal geen nut. Ik val in herhaling als ik zeg weer eens bij mijn eigen moeder af te kijken… maar dat is inmiddels opnieuw het geval.

Mijn moeder zeurt ieder jaar om de jaarplanner van de woningbouw. Die geven altijd een jaarkalender uit waarop je de week in beeld hebt. Is de week om, scheur je het velletje eraf en dan zie je weer een hele frisse nieuwe week in beeld. Je kent ze wel toch?

Ik schaamde me een paar jaar geleden kapot toen ik met mijn goed fatsoen naar het woonwinkeltje hobbelde om nog een gratis extra jaarkalender te vragen voor mijn moeder. Ik begreep er geen snars van. Wat moet ze met zo’n reclame ding aan de muur die je bij HEMA voor 3 euro kan kopen? Nu begrijp ik het wel, er staan de feestdagen op voorgedrukt, zelfs de vakanties staan erin en al die vrije dagen. In die van HEMA niet.

Daarnaast vond ik het gek, want zo’n kleine zakagenda schuif je zo je tas in. Als ik bij mijn ouders op visite kom, zie ik direct wat er allemaal op de planning staat. Irritant vond ik dat, al die to do’s zo in beeld. En als ik benoem dat ik over 2 weken een weekendje weg wil gaan, pakt ze direct haar scheurkalender erbij om te checken of het haar uitkomt, of de datum die ik noem wel klopt en of de kinderen dan inderdaad wel vrij zijn. Haha.

Toch is mijn moeder, met d’r gekke scheurkalender van de woningbouw, opnieuw de inspiratie van onze familieplanner. Ik heb echt alles gehad, van hele grote uitgewerkte schema’s aan de muur, tot veel te dure Macha planners. Maar het best werkt mijn 3 euro scheurkalender van HEMA met magneten aan de achterkant op de koelkast.

Iedere zondag pak ik het vast, plan ik alles en iedereen zijn dingen in. Ik hang het op de koelkast en TADAA; we weten precies van elkaar hoe en wat. Een blik op de koelkast en mijn dochter ziet of ze vanmiddag kan afspreken met een vriendin, mijn vriend ziet of ik moet werken vanavond en wanneer hij voor taxi moet spelen ivm sport-of zwemles, mijn oudste dochter ziet hoe laat ze ook alweer uit is donderdag en ik plan -naast mijn onregelmatige werktijden- mijn sportmomenten in zodat ik aan mijn nieuwe doel kan blijven werken.

Een familieplanner is dus eigenlijk onmisbaar als je schoolgaande kinderen in je gezin hebt. En die planner hebben we het liefst zo simpel mogelijk. Als er alvast wat feestdagen in voorgedrukt zijn, maakt dat ons, vooral mijn moeder, extra blij.

PS ik ben ook op zoek geweest naar een mega simpele digitale familieplanner. Blijkt er gewoon niet te zijn. Tenminste, niet eentje die gemakkelijk gedeeld kan worden met zijn allen. Meestal moet er weer van-alles aan gekoppeld worden. Mocht iemand de tip hebben, hoor ik dat graag!