#57 Sinterklaasjournaal update & tips voor een gezellige sinterklaastijd

Hoi lieve mama’s

Hebben jullie gekeken? 

Ik vind het toch altijd weer heel gezellig. De pepernoten in bakjes, samen voor de tv kruipen en daar is ze dan weer: Diewertje Blok. Dit jaar komt Sinterklaas aan in Gorinchem. 

Er kwamen heel wat BN’ers voorbij. 

Diederik Gommers liep langs om uit te leggen hoe je Gorinchem uitspreekt, want waarom spreek je het uit als Gorkum maar staan er Gorinchem? Peter Heerschop kwam van boord van de stroomboot, en dat is natuurlijk ook weer een probleem! Want waar moet dan de stoomboot aanmeren?

André van Duin, Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven waren te zien in deze eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal. In de tuin van het Pietenhuis (Paleis Soestdijk) worden de afleveringen van Heel Holland Bakt opgenomen. Nu moeten ze dus blijkbaar op zoek naar een ander Pietenhuis. 

En het grootste probleem moest nog komen. Er brak paniek uit op de boot, want het grote boek van Sinterklaas was er niet. Dat zijn ze vergeten mee te nemen. 

Poeh. Dat is nogal wat! Vanavond kunnen we zien hoe dit nu verder gaat aflopen.

Spannend voor je kinderen? Best wel he! Vorig jaar was het pas spannend, toen leek het of de stoomboot zonk. Alle kinderen in paniek. Gelukkig is het grootste probleem dit jaar dat het grote boek niet mee is, tenminste zo lijkt het.

Het brengt  mij bij het volgende want al die spanning voor Sinterklaas, hoe leid je dat nou een beetje in goede banen? Kinderen kunnen slechter slapen de komende dagen, zich enorm druk maken zonder dat je het door hebt. Het idee dat de Pieten straks alles horen en zien, kan enorm veel onzekerheid brengen. Daarnaast worden ze ook drukker want hoe spannend is dit wel niet? Hij komt, die lieve goede Sint. En wel heel snel, namelijk aankomend weekend op 18 november.

Dus, tijd voor tips om deze Sinterklaasperiode vooral gezellig te maken!

tip 1 Dagritme

Zorg dat je de gewone dagindeling zoveel mogelijk vasthoudt.Breng je kind dus rond dezelfde tijd naar bed en blijf de dagelijkse structuur en rituelen vasthouden. Is er nog geen duidelijk dagritme? Maak gebruik van de dagritmekaarten (15 euro bol.com)

tip 2 Geef duidelijkheid

Hoe vaak mag je kind zijn of haar schoen zetten, wanneer komt Sinterklaas op school en wat kan je kind verwachten op de bijzondere dagen? Vertel het je kind, leg het goed uit. Wat je niet weet kan je niet vertellen, maar vertel dan over andere jaren of jouw ervaringen met Sinterklaas. TIP: download een schoenzetkalender en doe dit in de schoen, piet kleurt dan in wanneer hij langskomt! 

tip 3 Maak een kalender die aftelt naar pakjes avond

Je kan dit visueel maken door rondjes te tekenen, pietenstickers te kopen en die elke dag eentje op te plakken. Helemaal tot het laatste rondje een stickertje heeft en er morgen een kadootje staat getekend! 

tip 4 Lees samen een boek over de Sint

Gezellig samen lezen zorgt al voor ontspanning, maar het zorgt er ook voor dat de sinterklaasperiode meer gaat leven bij je kind en dat het voorspelbaarder wordt.

tip 5 Geef niet teveel

Die gezichtjes als de schoen gevuld is in de morgen, ik ken ze ook. Vertedert, heerlijk, verrast… maar het blijft alleen maar leuk als het zo nu en dan is. Niet iedere dag. Dat doet niemand! Als je het wel doet, stop ermee haha. Jouw kind is de uitzondering. Piet heeft geen tijd om iedere avond langs te komen met cadeautjes. Bovendien gaat de spanning er zo ook echt vanaf. Houd het dus behapbaar voor je kind.

Ik denk dat je hier al wat mee kan! Heel veel plezier ook, vergeet niet te genieten. Wij zijn thuis net uit deze periode en ik ben nu al stikjaloers op al die moeders met gelovige kindjes. Het is zo mooi als je hier later aan terugdenkt! Dus maak er wat magisch van, dat vooral.

Fijne dag en tot morgen! 

Claire