#54 jezelf kalmeren door rustiger aan te doen

Hoi lieve mama, daar zijn we weer. DONDERDAG. Wat een week wat betreft weer maar ook qua gezondheid. Ik die weer migraine had, mijn dochter die ziek werd, mijn man die is omgevallen en in bed ligt beter te worden, mijn oudste dochter die thuiskwam met migraine… wow. Zou het aan het weer liggen of gaat er toch een virusje rond. Het is maar goed dat ik deze week in teken heb gezet van het versimpelen van mijn moederschap. 

Want, zou het erg zijn als je een stapje terug zou doen? Wat minder je best doen als moeder, als vrouw, werknemer, als buurvrouw, als persoon op straat, als voorbijganger of als bezoeker? Nee, tuurlijk niet. Je mag rustig aan doen. Langzaam werken, rustig rondkijken, wat later eten, te laat opstaan. Het mag allemaal. Het is niet altijd handig, want je hebt  nou eenmaal verantwoordelijkheden zoals je kind op tijd op school afzetten, je werk opstarten en afmaken want dat betaald de boodschappen en de rekeningen, je moet eten in huis hebben want ja, dat moet gewoon haha. Maar, je mag dus gewoon rustiger aan doen. Het hoeft niet vol haast. En dat is iets waar wij Nederlandse moeders niet zo goed in zijn. Niet haasten. We haasten veel te veel om mee te kunnen doen met de rest. 

Want, je kind moet op zwemles en daarna op een andere sport. Dat is altijd op onhandige tijden, maarja om dat nou niet te doen is ook zo zielig. Ik kijk tegenwoordig voor ik een les toezeg, eerst naar wanneer die lessen zijn. Ik laat me door niets meer overvallen haha. 

Als moeder zijnde kan het soms lastig zijn om tijd voor jezelf te vinden en even lekker tot rust te komen. Hier zijn 10 leuke tips die je kunnen helpen om het wat rustiger aan te doen:

  1. Neem dagelijks een momentje voor jezelf waarin je iets doet waar je blij van wordt, zoals een boek lezen, een wandeling maken of een hobby uitoefenen.
  2. Plan een avondje uit met vriendinnen of je partner en laat de kinderen thuis bij een oppas.
  3. Maak gebruik van een wellness-voorziening zoals een sauna of spa om even helemaal te ontspannen.
  4. Ga op een korte vakantie of weekendje weg om even uit de dagelijkse sleur te stappen.
  5. Maak gebruik van een huishoudelijke hulp om de stress van het huishouden te verminderen.
  6. Doe aan yoga of meditatie om te leren ontspannen en meer rust te vinden.
  7. Neem de tijd om te genieten van een kopje koffie of thee en laat je gedachten even gaan.
  8. Laat jezelf verwennen met een massage of pedicure.
  9. Maak gebruik van een kookservice of bezorgdienst om het koken wat makkelijker te maken.
  10. Maak tijd vrij voor quality time met je partner en kinderen om te ontspannen en te genieten van elkaars gezelschap.

Hopelijk helpen deze tips je om wat meer rust en ontspanning te vinden in je drukke leven als moeder. Vergeet niet om ook af en toe aan jezelf te denken!