#53 Kijk opnieuw naar de indeling van je huis

Hoi lieve mama,

Leuk dat je er weer bij bent! Deze week heb ik het over het versimpelen van je moederschap en daar hoort bij dat je het jezelf dus zo gemakkelijk mogelijk mag maken, dat je nadenkt over dingen die het rustiger kunnen maken in je hoofd maar ook jouw thuisgevoel moet kloppen.

Als je gaat opruimen in je huis zul je merken dat het direct ook veel fijner gaat voelen. Je voelt een stuk lichter en wat meer rustiger. Dat komt omdat het opruimen van spullen kalmerend werkt. Je hoofd wordt er rustiger van, je ruimt een stukje van je onrust op.

Wat ook helpt is eens goed nadenken over veranderingen in je huis. Ik ben iemand die regelmatig met de tafel sjouwt, een lamp verhangt, de bank het liefst andersom neerzet omdat het zorgt voor dat opgeruimde gevoel maar ook omdat ik erg houd van afwisseling. Verfrissing in huis. Ik ben het inmiddels afgeleerd om aan de slag te gaan met verf en behang. Ik heb het liefst alles zo neutraal mogelijk in huis want anders ben ik die kleuren ook zo weer beu om mij heen. Kleuren hebben ook invloed op hoe jij je voelt, en ook lichtval in huis heeft dat.

Als ouder weet je dat je kinderen en ook jij, bepaalde fases in jullie leven doorlopen. Zo heb ik een echt basisschoolkind van 8 en een huispuber in huis. Allebei zitten ze in de rommelfase lijkt wel, maar beide ook in een totaal ander ritme. Ze zaten met kamers regelrecht in elkaars vaarwater. Rond 21uur moet het stil zijn rond de kamer van Lot want anders kan mevrouw niet gaan slapen terwijl rond dat tijdstip de oudste eindelijk tijd heeft om in een Netflix serie te duiken. Daarnaast is het dan weer zo dat de oudste in het weekend graag wat langer wil slapen, terwijl de jongste iedere minuut van het weekend wil beleven lijkt wel.

Uiteraard zijn er ook  bij ons zussenruzies en ieder in hun eigen ruimte werkte gewoon niet, het zal allemaal te dicht op elkaar. Er moest dus wat veranderen en ik zocht naar die rust. 

Ik heb besloten om de grote kamerwissel in huis te doen. Lotje in de grote meidenkamer van Sophie. Sophie in de grootste slaapkamer van mij en mijn bed past net in de oude slaapkamer van Lotje. Nu zit ik dus tegen Lot haar kamer aan en Sophie heeft een soort van eigen appartement gecreëerd op afstand van ons. Het resultaat is nu dat iedereen zijn eigen plekje opnieuw gevonden heeft en de avonden in rust verlopen. Probleem opgelost dus!

Daarnaast had ik een plek voor  mezelf nodig. Ik heb mijn bureau in de kleine berging gepropt en zit nu hier heerlijk te werken op een plekje waar de deur dicht kan. Dat was ook hard nodig, maar ik zag de optie niet. Tot afgelopen week dus!

Ook dit is het versimpelen van je moederschap. Kijk naar de ruimtes in je huis. Gebruik je ze goed? Zit iedereen op de juiste plek of zou het ook bij jou handig zijn om wat  te gaan schuiven met bedden en kamers te wisselen? Ik kan je aanraden om in de kleinste kamer te gaan zitten haha, heerlijk. Ik heb een TV aan de muur, een plankje voor mijn boekjes en dus apart van mijn kamer een heus kantoor. 

Mijn oudste dochter heeft ook een TV, mijn jongste niet meer. Ze mag gebruik maken van die van mij als ze wat wil kijken. Lekker toch, dan kan ze in het grote bed films kijken als ze wil. 

Ik betrapte me erop dat ik de hele week al niet op de bank heb gezet, gewoon omdat ik daar geen behoefte aan heb. Ik werk 2 avonden in de week dus dan kan het niet. Daarna ga ik lekker in bad en duik mijn bed in om een film te kijken zodat Lotje fijn in haar bedje kan gaan liggen uitrusten. Ik zeg uitrusten want die heeft nog altijd een slaapprobleem. Vaak beland ze dus uiteindelijk in mijn bed.

Versimpel je moederschap dus ook in je huis. Maak het opnieuw jullie plekje. Vraag naar de wensen van je kinderen, stimuleer die zelfstandigheid zodat ze ook zo lekker kunnen en durven te genieten van hun eigen mooie fijne plekje in huis. 

En vergeet dus zeker jezelf niet. Ook jij hebt een eigen plek nodig. Als dat niet kan op je slaapkamer, zoek dan net als ik een kantoorruimte op. Eentje waar je de deur dicht kan doen, waar je kan schrijven of werken of als je een hobby hebt, waar je naar hartelust jouw hobby kan uitoefenen. 

Geniet van elke minuut, ik ben er morgen weer! Tot dan!

Claire