#52 contant betalen

Aan de slag met een budgetbinder

Oke, ik ben op TikTok. Ik zit daar echt heel weinig op maar als ik er iets opzet lig ik zelf helemaal krom van het lachen. Onze hond die in het donker het bed op probeert te klimmen, een kind wat in een slaapzak met pandahoofd erop rondwaggelt door de huiskamer, iik op de fiets die door de wind en regen mijn kind weer ophaal van school met dat lekkere nummer eronder van Miss Montreal… oh, en soms deel ik tips zoals laatst de AVRI kerstmarkt. Maar, er delen meer mensen tips en ik werd door eentje echt helemaal gefascineerd. Ik heb het eerst een week of 10 voorbij laten komen en voor ik het wist had ik op Amazon een budget binder besteld omdat het me slim lijkt in deze dure tijden eens wat te gaan doen aan besparing.

Wat is het?

Een ringbandmapje in A5 formaat met plastic mapjes en een miljoen keuzestickertjes waarop staat: 

  • vakantie
  • tanken
  • sparen
  • boodschappen

Naja, zulke dingen. Het is de bedoeling dat ik contant geld ga pinnen en dit wekelijks bijhoud. Ik moet dus proberen van alleen het geld in het mapje rond te komen. Dat gaat niet  gemakkelijk zijn, maar ik vind het wel een heel slim plan. En omdat we het hebben over het VERSIMPELEN van je moederschap, hoe slim is het dan wel niet om gewoon elke week hetzelfde geld uit te geven aan ongeveer dezelfde dingen en daarmee dus zelfs geld te besparen?

Hoe kom je aan een budgetbinder? Je hoeft er eigenlijk niet per se eentje te kopen hoor, je kan het ook zelf maken!

  • Gebruik een map of mapje dat je al hebt met insteekhoezen.( doe er envelopjes bij voor muntgeld!)
  • Print gratis budgetwerkbladen en plannerpagina’s uit op het internet. Er zijn websites waar je gratis budgetwerkbladen kunt downloaden.

Eigenlijk is het een portemonnee met mapjes. Ieder mapje is een categorie die jij bepaald. Boodschappen, cadeautjes, vakantie, shoppen, dagjes weg. Het kan allemaal voorbij komen. Maar ook sparen en er zijn dus ook challengers waarmee je jezelf kan uitdagen om geld te sparen. Iedere week 5 euro in een mapje doen bijvoorbeeld. Of alles wat je overhoudt van het boodschappengeld gaat naar het vakantiemapje of het kerstinkopenmapje. 

Van te voren bepaal je zelf hoeveel geld er elke week of iedere maand in een mapje komt. EN je gaat doelen bepalen, waar wil je voor gaan sparen? Vakantie? Een nieuwe jas? Een dagje weg?

Voor je hiermee begint is het wel handig even uit te rekenen hoeveel vaste lasten er allemaal per maand worden afgeschreven van je rekening en hoeveel geld je dus kan opnemen per maand om te verdelen over je weken!

Mijn budgetplanner is net binnen en ik ga hier komende maand mee starten, dus zodra het nieuwe geld lekker is gestort op mijn rekening. Mijn doel is nu niet echt nog geld te gaan sparen, want stel dat ik 50 euro over heb dan heb ik einde van het jaar 100 euro gespaard. Maar, wat denk je van die goede voornemens voor 2024? Als ik elke maand 50 euro in een envelopje kan doen heb ik eind december 2024 600 euro gespaard. Lekker!

Een leuke uitdaging dus voor mezelf, die ik graag met je wilde delen. Want ook dit kan jouw moederschap versimpelen door een hele grote zorg weg te halen bij je, geldzorgen.

Tot morgen!

Claire