#51 MOMHACKS we hebben ze nodig

Hoi lieve allemaal,

Wat super leuk dat jullie er weer bij zijn!!

Voor wie naast dit leest ook kijkt en luistert naar mijn podcast op Spotify of Youtube: ik zit inderdaad in een hele gekke ruimte haha. Ik ben verhuisd naar een kantoortje. Superklein maar wel perfect om alles in te kunnen doen zonder gerommel op de achtergrond. Ik werk hier voor HEMA maar dus ook voor Mamalistisch. Het is echt een verademing die deur zo nu en dan dicht te kunnen gooien, vooral in de avonduren als ik moet werken en mijn kinderen door San geëntertaind worden, om het maar even zo te noemen. 

Op dit moment zwerven ze ook om mij heen want ik neem deze aflevering zonderavond op. Morgen wil ik namelijk in de ochtend gaan sporten en daarna moet ik onder schooltijd werken. Heerlijk even dit moment dus uitgezocht.

We hebben vandaag niet zoveel gedaan. Nouja, ik heb de kledingkasten op een andere plek gezet, de was ben ik aan het wegwerken en ik heb voor de hele week boodschappen in huis gehaald. Ik ga zo pizza’s in de oven zetten en daarna wil ik de bakjes voor morgen gaan vullen voor de meiden met lekkere salades. Ze nemen heel graag een pasta salade mee naar school voor lunch. Simpel om te maken en superlekker, lekker vullend ook. Ze eten dan meteen ook wat extra groentes dus ik vind het echt een goed idee.

En zo zijn er veel meer goede ideeen voor moeders bedacht door mij maar ook door andere moeders. Deze week wil ik je meenemen in het versimpelen van al die taken die bij het moederschap komen kijken. Want wat kunnen we ons druk maken om dingen die veel simpeler kunnen. Ik zoek vaak naar leuke ideeën van andere moeders.

Wat ik altijd doe bijvoorbeeld is in plaats van brood snijden, brood knippen. Dat gaat zoveel sneller dan dat snijden! Ik heb zo’n groot mes in de keukenlade die dus elke dag mee in de vaatwasser gaat en waar je alleen eten mee mag knippen. Anders vind ik het vies haha. Maar daarmee knip ik pizza’s, ik knip brood in stukjes (krijg je hele rechte stukjes van) en ik knip bijvoorbeeld een stukje gebakken vlees klein. Je kan dat allemaal doen met een mes of wat er ook voor gebruikt kan worden, maar een grote schaar is echt een stuk makkelijker.

Op mijn site in mijn blog zet ik een hele rits aan MOMHACKS voor je klaar. Daar kan je deze podcast ook iedere dag op teruglezen. Wel zo handig! Ik zal een paar hacks met je bespreken en de rest kan je dus zelf even teruglezen.

Brood knippen, zoals ik al zei superhandig. Grote schaar dus in je keukenlade leggen en zorgen dat het vanaf nu een schaar is waar je geen papier of plastic meer mee knipt. 

Meal preppen, dat is iets wat ik vaak doe met maaltijdboxen of zoals straks de salades voor de meiden om mee naar school te nemen. Ik maak dat maximaal 2 dagen van te voren klaar, anders is het niet lekker mee. 

Komkommer & wortel kaasschaaf’n tot dunne plakjes! Mijn jongste dochter is dol op chipjes, maar ik vervang het graag door snackgroentes natuurlijk. Ik kaasschaaf dan dunne plakjes komkommer en dunne schijfjes wortel, klein beetje aromat erover en klaar!

Magnetron reinigen met azijn en citroen.. Nou deze is tevoorschijn gekomen uit een zoektocht naar een oplossing voor de magnetron die ik nooit poets, want we gebruiken hem alleen maar voor popcorn poppen. Nu zag ik dat er heel veel rommel op de binnenkant zat, en dat kreeg ik niet schoon. Het is gelukt met schoonmaakazijn met geperste citroen, dat in een magnetron bakje doen en in de magnetron opwarmen. Daarna is alles nat van de stoom en kan je het heel gemakkelijk eraf halen met een schuursponsje. Dus, toch een handigheidje om te delen. 

Houten lepels koken! Dat is iets wat ik van HammiMommy heb geleerd, kijk je dat wel eens op Youtube? Oh zo’n heerlijke vlog om te volgen! Ze houdt haar spullen echt heel netjes in de keuken, en kookt haar houten lepels en spanen dus vaak schoon. Werkt wel heel goed! 

Water overkoken tegenhouden met houten spatel is trouwens ook een hack, maar denk dat die al wel echt bekend is tegenwoordig. Koken de aardappels over? Hup gooi die lepel erin haha. 

Aardappels koken zonder te schillen is trouwens ook wel heel handig! Als ik aardappels schil houd ik altijd het liefst zoveel mogelijk aardappel over, maar dat lukt niet altijd. Als je ze gewoon wast en dan kookt, vervolgens laat schrikken onder koud water, dan kan je heel makkelijk dat schilletje eraf halen. Tip van flip!

Opbergbakken in koelkast! Ik heb altijd ruzie met de koelkast want ik gooi het liefst dat hele ding helemaal vol. Maar als dat zo los staat, kan ik weer niets terugvinden. Of er valt een pot augurken om en dan net die ene met dat gaatje in de deksel waardoor de sap eruit kan stromen… Ik was dat beu dus plaatste bakken in mijn koelkast in categorie avondeten – school – zuivel – sausjes en drinken. Het werkt echt geweldig. De onderste bak is nog altijd groete & fruit, daarna een plank met een bak avondeten en daarnaast ruimte voor vlees of verpakkingen. Daarboven zuivel en drinken. Een dunne rij met van die platte belegbakjes, alles voor op de boterham dus en daarboven vind je een bakje met schoolspulletjes en losse sausjes. Alles kan erin en kan ik zo terugvinden. Nooit meer anders!

Speelgoed omwisselen is iets wat ik wel deed toen de meiden kleiner werden. Ik benoem het graag want het is wel heel belangrijk. Ik ruim nu vaak alles op in bakken of grote zakken, en dan zet ik het weg. Eens in de zoveel tijd ruim ik die berging op en dan komt er weer vanalles tevoorschijn waar de meiden dan weer interesse in hebben. Dat is nog steeds wel, nouja Sophie heeft het wat minder maar Lotje is dan direct weer uren aan het spelen of knutselen. Zet dus echt wat spullen weg waar nu niet naar omgekeken wordt. Als je dan weer groots gaat opruimen pak je alles er bij en kan je aanvullen of spullen omwisselen. 

Heeft jouw kind kei veel knuffels? En weet je niet meer wat je ermee aanmoet? Ik heb het niet zo op al die spullen in beeld. Als je alle knuffels op plankjes zet is dat heel leuk, maar als je moet gaan proppen weet je dat het teveel is. Ik heb zo’n meisje wat geen afscheid wil nemen van knuffels maar ze mogen wel bakken in de berging. Alleen, die berging wil ik ook kunnen gebruiken, dus moesten ze terug naar haar slaapkamer. Ik had een grote zak nodig, want we zijn van kamers gewisseld en propte de knuffels even in een hoeslaken. Dat werd een MEGA grote goedgevulde zak, en als grapje plofte mijn dochter erin. Wat denk je? Een zitzak! Ze zit er uuuuuren in te spelen. Werkt geweldig, en geeft haar kamer zoveel rust. 

Hieronder nog meer opties!

 • Tafeltent die weer opgevouwen kan worden! Ik ben dol op van die schattige tenten voor kleuters en peuters, maar ze staan altijd in de weg. Bovendien worden ze op een gegeven moment weer te klein voor de kinderen, maar oudere kinderen zitten ook graag in tenten toch? Je hebt tafelkleedtenten. Dan kan je gewoon verder gaan met leven terwijl je kind onder tafel zit te spelen. Werkte bij ons fantastisch.
 • Verwijderbaar bad indien er alleen een douche is! Wij hebben een bath bucket, en dat is zo handig! Ik kan er zelfs in! Je hoeft dan niet te verbouwen. Zin om in bad te gaan? Dan trek je dat ding tevoorschijn, laat je hem vollopen en genieten maar.
 • Fohn ophangen, dat heb ik dankzij mijn kapperscarriere altijd al gedaan. Je hebt fohnsteunen, en ik heb er eentje waar ook een krultang aankan en een stijltang. Lekker binnen handbereik.
 • Magneetstrip voor pincetjes en nagelscharen in de badkamer, ik ben op zoek naar zo’n fijne magnetische plakstrip want zag deze tip op pinterest. Staan superleuke tips op!
 • Haarhanddoeken klaarleggen in de badkamer voor kids met lange haren. Ik neem ze ook mee naar zwemles.
 • Zuignapbakjes gebruiken in de badkamer, maar ook in de keuken.
 • Citroen & azijn gebruiken voor verwijderen kalkaanslag, werkt supergoed in de badkamer. Je kan het in een spuitfles doen en verdunnen met wat water. Spuiten, in laten werken en schoonmaken met een microvezel doekje.
 • Timer gebruiken voor poetsen. Ik heb zet ‘m bijvoorbeeld aan als ik nog maar een half uur heb voor ik mijn dochter moet ophalen van school. Even een half uurtje poetsen en dan go!
 • Categorieën maken als je gaat opruimen, want dat werkt net wat lekkerder en je weet zeker dat je niets vergeet. Daarnaast kan je dan tussendoor even stoppen, straks verder met de volgende categorie.
 • Twijfeldoos klaarzetten als je gaat opruimen, wil ik dit wel of niet?
 • Spelletje helpende handjes spelen met je kinderen, nu een minuut textiel verzamelen en in de wasmand gooien. 3,2,1 go!
 • Accessoire doos op zolder / berging, ieder seizoen z’n eigen doos.
 • Bloemen en planten neerzetten, alsof je net hebt opgeruimd!
 • Foto van kind boven een kapstokhaakje, dat is jouw plekje ❤️

Nouja, genoeg tips om deze week mee op te starten! Hele fijne maandag, ik ben er morgen weer. Tot dan!

Claire