#45 Geef je kind de ruimte

Hoi allemaal! Weet je waarom ik het deze week nou over je kind heb? Omdat het heel erg bepaald hoe jij je voelt, maar ook, wat je met je dagindeling kan. Als jouw kind het goed heeft, heb jij het als moeder ook goed. Het is mega belangrijk dus om je kind in een bepaalde routine te krijgen maar ook om een soort Eerste Hulp bij NEE te kunnen terugvinden. Nou, bij deze dus 😉

Wat ik je vandaag na deze hele week vol ritme advies wil meegeven is het volgende:

Ik weet dat het mega verleidelijk is om je overal mee te bemoeien, maar geef je kind de ruimte. Zo ben ik erg geneigd me te bemoeien met het spel wat de meiden spelen als er vriendinnen van de jongste op bezoek komen. “Willen jullie knutselen, kleien, bakken?!”

Komen er vriendinnen van de oudste, ben ik MEGA benieuwd naar wat ze allemaal meemaken en hoe ze het hebben op school…

Maarja, soms moet je ze gewoon laten. De meiden redden zich wel in jouw huis met al die spullen. Geniet dan juist van die rust die je zo graag wil hebben.

Hetzelfde geldt voor zussen of broers die ruzie maken. Ik grijp tegenwoordig alleen nog maar in bij fysiek geweld. Het resultaat is namelijk dat ik uiteindelijk boos ben en de meiden vrolijk verder spelen. Als ik me nergens mee bemoei, komt het vanzelf goed. Bovendien, als er wat is waarbij ze hulp nodig hebben, word je wel geroepen.

En zit je kind lekker te spelen? Je weet wel, dan praten ze tegen poppen of auto’s en lijken ze even helemaal op te gaan in hun spel. Onderbreek ze dan niet. Laat ze lekker spelen! Als iets superschattig is om te zien, laat het dan lekker superschattig zijn. Zodra ze door hebben dat je interesse toont, zijn ze geneigd jou erbij te betrekken 😉 Staat er wat anders op de planning? Kijk of je dat dan even kan uitstellen. Niets is zo lekkerder dan een kind wat rustig aan het spelen is, zo heb jij je handen zeker even vrij.

Het geven van ruimte betekent dat je je kind de kans geeft om zijn of haar eigen fouten te maken en te leren van die fouten. Het betekent ook dat je je kind de kans geeft om te experimenteren en te ontdekken wat zijn of haar passies en interesses zijn. Dat gebeurt eigenlijk pas als je kind zich verveeld, wist je dat? Dus staat er op de planning zelf spelen, en helpt niets om je kind aan de gang te krijgen? Dan is het slim om wat opties te geven en je kind zelf te laten ontdekken. Bemoei je er verder niet meer en geef je kind de ruimte zelf te ontdekken.

Als moeder is het MEGA belangrijk om goed te onthouden dat je kind niet jouw verlengstuk is. Het is een individu met een eigen unieke persoonlijkheid en ook eigen wensen & behoeften.

Fijn weekend ❤️Claire