#42 Samen kijken naar het ritme van de dag

Hoi lieve allemaal, wat leuk dat jullie er weer zijn! We hebben het deze week over het simpele feit dat je kind niet altijd meewerkt aan jouw opgestelde plannen voor de dag. Dat kan voor frustratie zorgen aan jouw kant, want je bent zo goed bezig met jouw moederschap inrichten. Je wil graag meer structuur, ritme, routines, rust… je kent het wel. En alles wat je kind dan even moet doen is zich houden aan het door jou bedachte schema. 

Ik weet er alles van. Mijn jongste is een vreselijke slaper. Ze slaapt gewoon het allerliefste niet. Ik weet niet hoe het kan, maar ze heeft ook helemaal geen slaap nodig. Als baby sloeg ze al heel snel die middagdutjes over. Ze wilde overal bij zijn! Dat heeft ze nog steeds. Alles mee willen maken, niets willen missen. Ze maakt in haar hoofd 100 plannen voor ze naar bed gaat. Als ik dat verstoor, krijgt ze kortsluiting. Zo noemt ze dat. 

Irritant ook he, die regels van die ouders 😉

Wat ik heb geleerd is dat je niet in je eentje alles moet lopen verzinnen en al helemaal niet alles van andere moeders klakkeloos kan overnemen. Jouw kind is heel anders dan dat kind van de buurvrouw, dus ook anders dan dat kind van die moeder van internet, of die van die ene coach. Jouw kind is jouw kind, en heeft een eigen mening. Niet ieder kind is sterk in het verspreiden van zijn of haar mening, maar dat ze dingen willen staat vast. 

Dus vandaar dat ik dit als eerste even aanstreep. Kijk eens naar wat jouw kind wil. Ga het gesprek hierover aan. Hier wat vragen waar je vast heel graag antwoord op zou willen:

  • Als je wakker wordt, wat wil je dan als eerste doen?
  • Wat zou je willen doen na school?
  • Waarmee speel je graag alleen? 
  • Waarmee speel je graag met mama?
  • Wat zou je graag na het avondeten nog willen doen?

Met deze vragen maak je met jouw kind een planning. Maak gebruik van onze dagritmekaarten die je binnenkort kan kopen op bol.com en op mijn webshop op mamalistisch.nl Hiermee maak je een dagritime van je kind visueel en dat is zo handig!

Als je jouw kind laat meedenken op deze manier, maak je niet echt andere plannen. Je kind moet nog steeds om 20uur naar bed. Hij of zij moet nog steeds om 19.30 douchen , tanden poetsen. Na school bepaal jij nog altijd of er wel of niet wordt afgesproken bij jou in huis, maar nu weet jouw kind van te voren hoe het ervoor staat. En, niet onbelangrijk, jouw kind krijgt het gevoel dat hij of zij hierover zelf heeft besloten. Je kan bij een NEE refereren aan: maar dat hebben we afgesproken samen. Komt een NEE heel vaak? Dan ga je opnieuw zitten en kijken jullie opnieuw samen naar de planning. Wat zou je dan anders willen? Jij kijkt dan binnen de grenzen wat wel of niet kan.

Zo worden de regels in huis en de richtlijnen van de dag door jullie samen bepaald, waarmee je waarschijnlijk bereikt wat je wil bereiken voor jullie allemaal.

Succes! ❤️Claire