#36 Waarom zou je vroeg opstaan?

Hoi mama’s, wat leuk dat jullie er weer bij zijn! In het zuiden van Nederland is het nu herfstvakantie! Ik geloof dat de kindjes daar ook allemaal weer echt aan toe waren. Even wat rustiger aan doen in de ochtend, lekker hoor. De andere kant is dat ik gewoon door moet werken, maar er zijn ook wel heel wat families op vakantie heb ik begrepen. Ik hoop dat je dan een heerlijk vakantie hebt.

Verder is er natuurlijk vanalles aan de hand in de wereld waar je je enorm zorgen over kan maken. Ik hoop dat je jezelf er niet in laat verdwijnen, dat je blijft in het hier en nu en je het beste uit je dag kan halen. Maak er gewoon zelf een mooie dag van met je kinderen en laat slecht nieuws je niet de hele dag door raken.

De ochtend zet de toon van je dag. Dat is echt zo. Weet je nog die ene keer dat je jezelf verslapen had? Die hele dag verliep vervolgens gehaast. Dat was gewoon niet jouw dag.

Je staat ook anders op het schoolplein met je zoon of dochter als het een ochtend was waarin alles verliep zoals je in de gedachten hebt, als wanneer alles juist anders loopt zoals kinderen die niet willen eten of hun schoenen weigeren aan te doen.

Omdat deze week in het teken staat van een Mamalistische ochtend en jij nog geen ideeeee hebt wat dat zou kunnen zijn, geef ik je eerst 5 voordelen die je krijgt als je de dag goed begint 

Voordeel 1: fijn gevoel, zin in de dag

Als je alles in een ander tempo kan doen dan gehaast, krijg je een beter gevoel over je dag. Je hebt ook tijd om na te denken over de dag, als in vervelende vooruitzichten een beetje te relativeren. Bijvoorbeeld, je hebt totaal geen zin om te werken, maar je beseft dat het gewoon even moet gebeuren. Je hebt dan tijd om iets leuks te plannen voor je na je werk, of je neemt de allerlekkerste lunch mee zodat je op je werk iets hebt om naar uit te kijken haha. Je hebt, als je op tijd opstaat, in ieder geval tijd genoeg om je mooi aan te kleden, waardoor je jezelf al vaak een stuk beter voelt.

Voordeel 2: afgestreepte taken geven voldaan gevoel

Als je in de avond besluit dat je morgen om 6 uur wil opstaan om uitgebreid te kunnen douchen, dan is het heerlijk als dat lukt. Dat geeft gewoon al een mega voldaan gevoel. Je kan meteen beginnen met 2 taken die je al volbracht hebt! Iets om toch maar weer trots op te kunnen zijn.

Voordeel 3: dag verloopt vlotter

Als je op tijd op staat heb je meer tijd om wakker te worden. Dat zal er voor zorgen dat je alles wat je op je bord krijgt ook veel makkelijker aankan, en ook kan verwerken in je hoofd. Daardoor voel je je fijner en zal je dag een stuk vlotter verlopen dan wanneer je moe en chagrijnig jezelf door de uren van de dag worstelt…

Voordeel 4: gezin vrolijker 

Iets wat ik altijd goed merk om me heen is dat als ik op tijd op sta, dan lijkt iedereen om me heen ook veel luchtiger en vrolijker. Dat komt natuurlijk door mijn eigen humeur. Ik kan dan veel meer hebben, dus loop minder te mopperen. Daardoor gaat die samenwerking en communicatie in ons gezin ook meteen een stuk beter en fijner. Iedereen is om die reden een stuk vrolijker!

Voordeel 5: minder stress 

Je kan je voorstellen dat als je te laat wakker bent en de kinderen moeten naar school, jij moet naar je werk, de hond moet worden uitgelaten, de tassen moeten worden gevuld, het ontbijt op tafel en iedereen moet er ook nog eens goed en fris bijlopen… dat je dan nogal veel op je bordje hebt. Als je op tijd wakker bent kan je dit allemaal prima, zelfs op je gemak, doen. Maar als je te laat wakker bent ga je lopen stressen om alles gedaan te krijgen. niet doen, stress is zo slecht voor je gezondheid. Dat weten we wel. 

Conclusie: ben je nu een moeder die liever wat langer in haar bed ligt of druk j enet wat te vaak de snooze knop in? Dan is deze week heel goed voor je, want deze week ligt er de uitdaging voor je om op tijd op te staan. Liefst een uur eerder dan iedereen in huis. Wow, gaat jou dat lukken?

Ik geef je deze week alle tips en handvaten die je hiervoor nodig hebt.

Tot morgen!

Claire