#35 relax mama

Hoi lieve mama’s, wat leuk dat je er weer bij bent vandaag! Ik ben deze week bezig met het zoeken naar een relaxte manier van je huishouden doen en dit is dan de laatste dag. We zouden er nu achter moeten zijn hoe we ons huishouden wat relaxter kunnen indelen. Is het jou gelukt? 

Laten we het nog eens nalopen. 

De eerste dag, afgelopen maandag, liet ik je kennismaken met het ontspannen schoonmaken. Weet je hoe ik daar eigenlijk opkwam? Ik kijk heel veel van die filmpjes, reels of shorts, en dan zie ik lekker wat andere moeders doen. Nu ben ik zelf van het genieten van een drankje voor de tv met de voeten omhoog in de avond. Dat  is mijn manier van genieten. Maar er zijn ook moeders, serieus, die het licht fel zetten, een lekker muziekje in de oren doen en gaan schoonmaken en daar dan intens van genieten. Het is een adsurd idee, vond ik, maar als ik die filmpjes zie dan kan ik er bijna zelf ook van meegenieten. Als je fulltime werkt, kinderen hebt die je aandacht vragen na je werk, dan is het helemaal niet gek om op die manier je huis lekker schoon te houden. Dan kan ik me ook voorstellen dat je daar dan rustig van wordt, want anders blijft die troep en viezigheid je achtervolgen. Dan kan je niet rustig op de bank zitten want iemand moet het doen. Iemand moet die vette vingers weghalen, iemand moet de putjes schoonmaken, iemand moet de hygiene in oog houden en het hoog houden voor jullie gezondheid. 

Maarja, het kan ook anders. Echt.

Zo kan je als je fulltime werkt, ook denken aan een schoonmaakster. Een man of vrouw die eens per week eens goed komt poetsen in huis. Sommige strijken ook, lappen ramen, nemen deuren af en plinten. Het is maar net waar je behoefte aan hebt. Het is ook maar net of je dat geld momenteel kan missen natuurlijk, maar man dat zou voor veel gezinnen best wel eens de oplossing kunnen zijn.

Er zijn ook mensen die geen schoonmaker in huis willen hebben omdat ze dat spannend vinden. Snap ik ook! 

Slimme moeders maken het zichzelf zo gemakkelijk mogelijk. Je creert die mooie basis, alles opgeruimd zoals ik gisteren vertelde en woensdag gaf ik je supergoede tips om je complete huishouden gewoon veel beter te organiseren. Omdat wij allemaal slim willen moederen, lees; meer tijd voor de kinderen en onszelf willen hebben, heb ik nog wat tips voor je om meer tijd te kunnen hebben voor leuke dingen zodat je niet altijd bezig bent met het huishouden doen.

tip 1: dat is dus die schoonmaakster. Heb je de kans om hulp in te schakelen? Doen!

tip 2: een opruimcoach inschakelen. Samen maken we dan een plan om je hele huis op te ruimen, zodat je aan het einde van de rit alleen alles nog maar hoeft te houden zoals het is ingedeeld. Dat is dus opnieuw die basis creeeren waarop je met frisse zin op voort kan borduren. Alles krijgt een vaste plek in huis, en het is nu aan jullie de taak om de spullen gewoon altijd op die vaste plek terug te leggen.

tip 3: kasten aanschaffen. Neem kasten met dichte deuren op plekken waar ze kunnen staan. Als je geen kasten kwijt kan, denk dan aan hangkasten ofzo. Als je open kasten plaatst in huis, dan vraag je om een rommelige ruimte. Heb je dichte kasten, dan mag je die ook wel eens dichtgooien, ookal is het niet echt opgeruimd achter die kastdeur. Dat doe je dan weer een andere keer.

tip 4: routines maken! En dan heb ik het over een opruimplan, maar ook een schoonmaakplan. Schrijf daarop de vaste taken die je iedere dag hebt, maar ook de taken die je plant per dag die wekelijks terugkomen. Afgelopen maandag en dinsdag heb ik je dat uitgelegd. Maak er gewoontes van, routines die steeds elke dag weer terugkomen. Dan gaat het meer vanzelf en dat bespaard uiteindelijk tijd.

tip 5: taken verdelen, kinderen kunnen helpen in huis en dat is helemaal niet gek om te vragen. Als je een partner hebt kan ook hij gewoon wat meehelpen natuurlijk! Je kan een corvee lijst ophangen als vragen niet helpt haha. Voor kinderen werkt het heel goed als je taken visueel maakt. Let wel op dat er niet teveel schema’s hangen in je huis… die lijstjes van mij doen het dan niet zo goed meer 😉 Maar zo krijg je dus meer tijd voor andere dingen.

tip 6: basisafspraken maken waaraan je ook jezelf houdt. Dus heb je ergens mee gespeeld en ben je klaar? Dan ruim je het op en leg je het terug op de vaste plek. Je kan met kleine kindjes het opruimlied hiervoor gebruiken. Met kinderen die groter zijn heeft dat weinig zin. Die leg je vooral uit waarom je moet opruimen. Het doel is dus dat de rommel zich niet meer opstapelt zodat je niet meer ineens heeeeel veel moet opruimen.

tip 7: gebruik de fijnste en je meest favoriete producten om schoon te maken en op te ruimen. Zorg dat je dat op voorraad hebt zodat je nooit misgrijpt. Dat maakt schoonmaken ook sneller leuker om te doen. Als iets leuk wordt, of fijn, dan gaat de tijd veel sneller. 

tip 8: zet een fijn muziekje aan op de achtergrond en maak het gezellig om je heen, dan wordt opruimen ook meer “het gezellig maken” in huis! Kan je meteen als je klaar bent lekker genieten.

tip 9: als je elke dag zorgt voor verse bloemen in je huis, gewoon zo’n lekker mooi boeket van de wekelijkse markt bijvoorbeeld, dan zorgt dat ervoor dat je huis er meteen veel opgeruimder en frisser uitziet! Super relaxxxxxed want dan valt het rommelige echt een stuk minder op dus heb je een dagje minder zin? Kan je je achter je bloemen verstoppen.

tip 10: ga gewoon niet meer over je grenzen heen. Klaar met de dag? Doe dan alleen wat echt MOET. Geloof me, als je opschrijft wat echt MOET dan kom je niet verder dan voor het eten zorgen vanavond en aanwezig zijn. We doen simpelweg soms veel te veel. Neem dat vooral ook met je mee.

Fijne weekend! 

Claire