#32 stressvrij opruimen

Hoi allemaal! Het is dinsdag en deze week heb ik het over relaxed je huishouden doen. 

Er zijn allerlei manieren om je huis bij te houden. De manier die ik zelf vaak hanteer is de BAMBAM manier. 😂”Gewoon even doen” is mijn motto. Ik maak een lijst en werk de ene TO DO na de andere TO DO af. Het voordeel is dat ik dan alles wel afkrijg voordat de avond aanbreekt. Maar, de andere kant is dat ik dan ook echt helemaal klaar ben met de dag.

Herkenbaar?

Nou is het zo dat ik op internet vaak naar leuke tips zoek om mijn huishouden wat leuker te maken. Gewoon, omdat ik dat dan weer kan integreren in Mamalistisch. En, opruimen is HOT. Hotter dan Hot sinds het hele ASMR gebeuren op de sociale media. Het lijkt iedereen te hypnotiseren tijdens het scrollen.

Dat wil ik ook. RUSTIG OPRUIMEN. Gewoon op mijn gemakje opruimen. Alle tijd van de wereld hebben. Heb ik nooit, lijkt, maar dan maar inplannen zodat ik meer tijd heb. 

De reden waarom ik dat wil is omdat ik overal lees: opruimen geeft je energie, opruimen is goed voor je geest, het brengt rust etc. Dat is allemaal wel zo, maar dat krijg je pas als alles gedaan is. En dan heb je zoveel gedaan dat je verder gaat met moeder zijn en vergeet te genieten.

Dus ik zocht naar een manier om te kunnen genieten van het opruimen. Tijdens het opruimen en dus ook daarna. Hoe? Vooral, hoe doe je dat als moeder terwijl de kinderen om je heen rennen en er weer een puinhoop van maken? Vooral als de kinderen klein zijn, werkt opruimen misschien zelfs frustrerend, want je draait je om en in de andere hoek van de kamer is er alweer een bom ontploft. Nouja, dat is ook zo als ze groter worden. Hoe groter de kinderen, hoe meer ruimte ze ook nodig lijken te hebben. 

Goed, waar beginnen we met dit genietend opruimen? Ik heb een paar stappen voor je. 

Stap 1: Zijn je kinderen thuis? Ik dirigeer de mijne even naar hun eigen ruimtes. Vroeger werden er ook kinderen de straat op gestuurd😂”Ga jij maar even buitenspelen!” Tegenwoordig doen we dat niet meer echt, hè? Hier lukt dat niet in ieder geval. Er zit te veel leeftijdsverschil tussen de meisjes, dus samen laten spelen in de speeltuin in mijn oudste dochter in een oppas positie plaatsen, dat slaat nergens op. Ze hebben allebei een eigen kamer waar ze alles hebben waar ze maar naar verlangen, dus mogen ze lekker plaatsnemen in hun eigen wereldjes zodat ik aan de slag kan. 

Stap 2: Bepaal wat je vandaag wil opruimen. Nouja, dat had je ook voor je je kinderen naar hun eigen ruimte liet vertrekken kunnen bepalen. Maar nu kan je ongestoord even gaan zitten met een kop thee of koffie, om eerst ongestoord een plan te maken. Er zijn een aantal ruimtes die je iedere dag wil opruimen schat ik in. Zoals de woonkamer en de keuken. Die zijn vaak nu ook bij je in beeld. Schrijf eerst de dingen op die minder dan 5 minuten van je tijd kosten zodat je die meteen kan doen na je koffiebreak. Daarna kan je een project bepalen. Een project in categorie. Bijvoorbeeld: vandaag ruim ik de kledingkast op, dan ga je aan de slag met de categorie TEXTIEL. Naast kleding duik je dan ook in bed-, bad- , woonkamer- en keuken-textiel. Dus het plan is:

  • alles opruimen wat binnen 5 minuten gedaan kan worden in keuken en woonkamer
  • al het textiel in huis verzamelen en opruimen

Stap 3: Koffie op? Een leuke tip is nu een foto te maken van je woonkamer zoals het nu is en je keuken. Dan kan je straks dus echt genieten van de voor en de na foto. 

Stap 4: Dan start je met alles opruimen wat binnen 5 minuten gedaan kan worden in keuken en woonkamer. En dan bedoel ik dat een kussen rechtleggen minder dan 5 minuten werk kost, als ook de vaatwasser leegruimen. Dus niet dat je maar 5 minuten in totaal klaar bent met opruimen, maar minder dan 5 minuten per taakje 😉

Stap 5: Opgeruimd? Nu kan je een foto maken zoals het is als je huis is opgeruimd. Je kan het straks laten zien aan je gezin. Ik doe dat soms ook om even te laten zien hoe ik wil dat het huis er eigenlijk uitziet. Een kussen op de grond is echt geen probleem, want we leven hier, dus logisch dat niet alles op de plek blijft liggen. Maar jassen over stoelen, theedoeken op de bank, dekbedden op de bank, lege doosjes, verpakkingen en papiertjes overal… Drinkflesjes op z’n kop op de bank die lekker aan het lekker zijn… soms leven we in een zwijnenstal en als je dat gewoon eens op een foto laat zien, raak je heel misschien ergens een besef-snaar. 🧐

Stap 6: Nu heb je eigenlijk al heel veel gedaan, want je huis is opgeruimd op de belangrijkste plekken. Je kan ervoor kiezen nu te gaan schoonmaken, zoals gisteren besproken op een relaxte manier. Maar je kan dus ook verder gaan met opruimen en je richten op een project zoals het opruimen van textiel.

Stap 7: Is een vast schema maken voor je week. Wat je vaak leest is dat mensen een schema hebben gemaakt. Je kan elke dag van de week een project plannen, en dat op vaste dagen herhalen. Elke maandag textiel, elke dinsdag speelgoed, elke woensdag al het voedsel en drinken in huis uitzoeken, elke donderdag badkamerartikelen, elke vrijdag alles van papier in huis opruimen, elke zaterdag pak je dan keukenspullen op en elke zondag kan je je dan richten op de grote voorwerpen in huis, en die opruimen. Zoals de kast in de woonkamer, onder de banken en bedden dat soort dingen. 

Als je dat laatste doet zou je huis op heel veel plekken in huis opgeruimd moeten blijven, dat kan bijna niet anders. Dan ben je niet meer als een kip zonder kop je hele huis elke dag een beetje aan het opruimen, maar ruim je elke dag een categorie goed op. Daarnaast houd je dus aan dat je alles wat je binnen 5 minuten kan doen, altijd doet in de woonkamer en keuken. Ikzelf voeg daar graag de badkamer, hal & wc aan toe want dat zijn plekken waar we met z’n allen elke dag heel veel zijn.We wonen in een appartement dus bezoek komt ook in alle ruimtes, wel zo lekker als ook zij die zien zoals ik het heb bedoeld… en juist dat is op het  moment alles behalve het geval. Zo zonde. 

Dit zouden goede stappen kunnen zijn naar stressvrij opruimen toch? Probeer het, en leg vooral de lat niet te hoog.

Tot morgen,

Claire