#30 Mama, wat is dan gezond eten?

Hoi lieve mama’s van NL en BE,

Vandaag wil ik je iets vertellen over onze kinderen wat we eigenlijk allemaal wel weten. Toch vergeten we dat allemaal. Ik voorop.

Ik zeg weleens tegen de jongste: ruim dat eens op. Of, dat doe je toch niet? En dan ga ik er vanuit dat ze gewoon weet wat ik bedoel. Ik bedoel, ze is acht. Toch zijn er altijd nieuwe situaties, ook met 8 jaar. En soms moet je eerst laten zien wat je bedoeld en daarna kan je er pas vanuit gaan dat het begrepen word. Het is vaak niet zo dat ze niet willen doen wat je zegt, maar dat ze gewoon simpelweg niet weten hoe ze het moeten doen.

Zo ook gezond eten.

Mijn dochter heb ik dit echt moeten uitleggen. Niet dat ik haar nooit hebt verteld dat boontjes gezonder zijn dan frieten. Dat groente belangrijk is en dat fruit vitamines geeft. Maar ik heb haar nooit verteld wat er dan eigenlijk gezond aan is. Hoe dat dan werkt in ons lichaam als we teveel suiker eten. Wat dat dan met ons doet.

Ik heb daar ook nooit echt bij stilgestaan dat ik dat  moest uitleggen. Ik leerde het zelf ook eens op school, ik deed gewoon wat mijn ouders me vroegen. Maar tegenwoordig mogen onze kinderen meer van ons denk ik. Ze leren superveel op school, maar wat is er op tegen om je kinderen al te leren wat suiker kan doen in je lichaam. Hoe het komt dat het ene kindje wel een koekjesbuik heeft en het andere kindje niet. Waarom gezond eten belangrijk is en wat de reden is waarom vlees of vis gezond voor je is. 

Weet je het zelf eigenlijk wel? Ik heb het ook echt moeten zoeken soms hoor. Ik had veel aan google maar vooral veel aan de eetmeter, een app die je gratis kan installeren op je telefoon. Als je een dag bijhoud wat je eet en drinkt, kan je advies vragen aan de hand van de schijf van 5. Dan staat er ook bij wat wel goed voor je is en waarom, maar ook wat er niet goed voor je is, en waarom.

Er zullen ook vast boeken over te vinden zijn in de bibliotheek. 

Heb je dus moeite met het gezond eten aanbieden, of heeft je kind moeite met gezond eten accepteren in jouw gezin? Informeer ze dan over alles. Het kan alleen maar helpen en bijdragen aan een gezonde levenstijl in jouw gezin.

Fijn weekend! Ik ben er maandag weer met een nieuw onderwerp. Heel veel succes weer met al deze informatie en tot… maandag!

Claire