#29 gezond kopen is gezond koken!

Hoi lieve mama’s van Nederland en België, 

Hier ben ik weer met mijn gezond eetgedrag van de laatste periode! Dat is echt nieuw voor mij. Misschien breng ik het over alsof ik hier al jaren alles vanaf weet. Dat is helemaal niet zo hoor. Nou, ik weet er wel veel van (met alles wat ik in mijn leven heb gedaan en gezien) maar ik ben hier ook niet heel goed in als moeder. Niet altijd goed in geweest, zo moet ik het zeggen, want  het gaat me nu heel gemakkelijk af. 

Ik ben een makkelijke moeder wat betreft eten. Geen honger? Oh, laat lekker staan, ik heb nog een lekker toetje voor je in de koelkast. Wel honger? Wat lust je dan? Een boterham? Nee? Een chipje? Dat heb ik wel, lekkere paprika chips staat in de kast. Of lust je een paar pepernoten? 

Ik ben altijd zo geweest. Ik at vroeger heel gemakkelijk. Sophie at vroeger ook alles maar niet veel, die pitste overal wat vanaf en dat kan ze nog wel eens doen als huis puber tegenwoordig. Lotje eet weer heel selectief en heeft een lactose intolerantie, ook weer iets waar ik ineens rekening mee moest houden.Maar als ze eet, dan eet ze ook meteen heel veel. Dat komt ook weer door mij denk ik. Ik eet zoveel als ik de kans krijg. Heerlijk, ik houd echt van lekker en goed eten… Maarja, lekker en goed is niet altijd gezond en kan ook te veel zijn.

Op het moment dat ik sport en bewust eet, koop ik ook veel bewuster dan wanneer ik in een andere fase van mijn leven ben. Dat is eigenlijk heel stom, want als ik boodschappen haal, haal ik het voor iedereen in huis. Vroeger, toen ze klein waren, kocht ik kinderdingen en volwassen dingen. Nu koop ik alles in 1, voor het hele gezin. Voor kinderdingen zijn ze te groot. Dat is een soort switch die je moet maken als moeder.

Dus prent ik me altijd voor het doen van de boodschappen in dat ik bepaal wat er in huis kan worden gekozen wat betreft tussendoortjes. Ik bepaal de keuzes. 

Ik bepaal wat ik in huis haal wat betreft voedingstoffen en gezondheidswaardes. 

Door hierop te letten wordt gezond eten heel gemakkelijk, want als ik gezonde dingen haal, kan ik niet anders dan gezond koken. 

Het lijkt allemaal heel logisch, dat is het ook natuurlijk, maar het is niet iets wat bij iedereen gebeurt. Het gebeurde ook niet bij mij. Aardappelkroketjes leken me heerlijk, bijvoorbeeld, dus kocht ik een zak. En daar zitten er toch veel in! Dus aten we ze best wel vaak. En wat denk je van sauzen? Die literfles mayo is goedkoop en makkelijk, maar die dure is veel beter wat betreft vetten en suikers. Koop dan de gezonde, want voor je het doorhebt vertrekken ze met majo tussen de boterham naar school.

Brood, ook zoiets. Ik vind een witte boterham met boter en hagelslag ook zo lekker, maar het brengt je net zoveel als een stukje taart. Pak dan die ene lekkere volkoren van de bakker, waar je dus ook niet zoveel van hoeft te eten omdat het beter vult. En zo kan je heel veel dingen aanpassen op je boodschappenlijst.

Je kan switchen van lekker ongezond, naar lekker en gezond met veel meer dingen dan we door hebben. Dat knopje in mijn hoofd heb ik gevonden, misschien vind jij ‘m nu ook wel! 

Heel veel succes en tot morgen!

Claire