#28 10 tips koken met kinderen

Hoi lieve mama’s van NL en BE, hier ben ik weer!

Goedemorgen, een nieuwe dag vandaag en ik verras je meteen met 10 tips. Dat is handig, want we hebben dus allemaal kinderen die we willen volstoppen met alles wat gezond is. Samen koken is dan super gezellig en leerzaam. Maar hoe zorg je ervoor dat het dan ook gezellig is en blijft? Ik geef je de tips die ik heb opgedaan tijdens mijn mama-carrière 😉 

TIP 1

Geef niet teveel keuze wat betreft gerechten wat jullie gaan koken. Ik weet dat het heel makkelijk klinkt om te vragen aan je kind: “Zo, en wat wil jij graag maken vanavond met mama voor het eten?” maar mijn kinderen slaan daarvan op hol. De één kan niet kiezen en de ander kiest voor dure en de meest luxe items waarvoor je naar aparte winkels moet. Houd het lekker simpel en geef 2 keuzes. Vis of vlees. That’s it. Jij bedenkt zelf dus wat het wordt. Bij visgerechten kan je zelf vissticks maken bijvoorbeeld. En bij vlees laat je ze gehaktballetjes draaien.

TIP 2

Samen een boodschappenlijst maken. Laat je kind het opschrijven. Geef ook aan dat jullie samen naar de winkel gaan om al die spullen op dat lijstje te kopen. Je kan je kind nog aangeven dat ze er bijvoorbeeld op mag zetten wat ze graag willen drinken bij het eten, of wat ze als toetje willen. Wat op het lijstje staat, wordt gekocht.

TIP 3

Samen naar de winkel met het lijstje. Koop ook niets anders dan wat op het lijstje staat. Dit voorkomt weer impuls aankopen in de supermarkt met je kind erbij (denk aan vorige week!)

TIP 4

Thuis de spullen op de juiste plek opruimen. Waar liggen de boodschappen? Hoe berg je alles netjes op etc. 

TIP 5

Kooktijd! Begin een half uurtje eerder, dan hoeven jullie niet te haasten. Maar kooktijd betekent dat je kind zijn handjes wast, een schort voor krijgt, losse haren gaan vast en misschien is er wel een krukje nodig. Samen zetten jullie alle spullen klaar, van snijplank tot maatbeker.

TIP 6

Geef je kind een duidelijke klus. Jij draait de balletjes, mama schilt de aardappels, daarna bereiden we samen de groenten voor bijvoorbeeld. Zet een gezellig muziekje op, schenk wat lekkers te drinken in en maak het vooral gezellig!

TIP 7

Tijdens het koken mag je proeven! Zijn de boontjes al gaar? Is dit stukje gehakt al lekker? Neem ze vooral mee in die beleving zodat ze weten wanneer iets klaar is en wanner niet.

TIP 8

Is alles gesneden en staan de pannen op het vuur? Dan moet er worden opgeruimd. Ook dat hoort bij gezellig samen koken. Snijplankjes spoelen, vorkjes afwassen, schorten in de was etc.

TIP 9

Als het eten bijna klaar is kan de tafel worden gedekt. Laat ze zelf eens bepalen hoe ze dit nou willen hebben in vanavond. Waar zit iedereen? Je kan zelfs naambordjes maken met stukjes papier en een pen als het eten nog een tijdje moet opstaan. Iedereen een servetje? 

TIP 10

Is het eten klaar mag je gezin plaats nemen. Ik laat degene die (mee) heeft gekookt dan ook opscheppen. Dat vinden ze leuk om te doen. Wil jouw kind dat niet, hoeft dat ook niet hoor. Vergeet niet te strooien met complimenten!

Veel kookplezier vandaag en tot morgen

Claire