#27 Kom je zeuren? Eten is klaar!

Hoi lieve mama’s van Nederland en België,

Als ik gekookt heb dan gil ik een keertje ETEN en dan zit de bubs aan tafel. Man, de kleine Lot en huispubertje Soof. Altijd supergezellig, eigenlijk mag ik niet klagen over hoe zij omgaan met mijn kookkunsten. Ik ben geen superheld in de keuken, nooit geweest, maar heel soms maak ik ineens de allerlekkerste nasi die ze ooit op hebben, of het allerlekkerste stukje vis wat er op de wereld bestaat. 

Ik kook wel altijd, iedere dag als het kan. Ik zeg als het kan, want ik werk 2 avonden per week voor HEMA klantenservice en die avonden mag man bepalen. Alleen, die heeft een hele andere kijk op gezond eten. Hij vind dat frietjes best elke vrijdag kan. Dat verse pasta met kookroom heel gezond is. Dat vlees gebakken moet worden in echte blue band. Dat soort dingen. 

Als man kookt, heeft hij het altijd extra lekker gemaakt met van alles. Hij blij, kind blij en ik ook natuurlijk want ik kan doorwerken. Toch is het wel een puntje wat ik nu aanhaal, want als dit de belangrijkste maaltijd is van de dag, moet daar dan niet alles inzitten? 

Stel je hebt voorbeeldige kindjes die 2 keer per dag fruit eten, alle boterhammen met gezond beleg en korstjes opeten, wat snackgroente eten, de hele dag genoeg water drinken en niet teveel snoepjes naar binnen werken, dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit wat ze nog eten in de avond. Dan is het een aanvulling op alles wat er al in die buikjes zit. Maar, we hebben allemaal kinderen en weten dat er op school een beetje fruit word gegeten, er op de boterham vaak chocopasta zit en er voor de rest wat wordt aangemodderd als ze wat groter worden wat betreft tussendoortjes. Die avond maaltijd wordt dus steeds belangrijker. Jij als opvoeder hebt dat touwtje nog even in handen, dus pak het stevig vast.

Zorg voor die juiste verdeling aan groente, vlees of vis, aardappelen of rijst, wat je ook nog kan samenstellen uit die schijf van 5. Het hoeft helemaal niet saai of eentonig te zijn. Je kan een AVG’tje (aardappel, vlees, groente) ook serveren als een pokébowl, of alles lekker kruiden en op aparte schaaltjes op tafel zetten. Maak er een feestje de oogjes van, dat is vooral mijn advies. En zorg dus voor die juiste verdeling wat betreft de benodigde voedingsstoffen in de dag.

Toen ik realiseerde hoe belangrijk die avondmaal voor bijvoorbeeld mijn huispuber is, ben ik veel bewuster gaan koken. Dat zijn haar vitamientjes, dat is haar gezonde dosis die ik er nog in kan stoppen. 

Doe hier je voordeel mee! Maak van: kom je zeuren: kom je lekker zitten, we maken het gezellig aan tafel. Koop leuke schaaltjes bij XENOS, ik heb gelezen dat bruine schaaltjes het eten ook lekkerder laat lijken bijvoorbeeld. Goede tip toch!

Succes vandaag en tot morgen!

Claire