#26 Mam, wat eten we?

Goedemorgen lieve mama’s van Nederland en België!

We starten weer een nieuwe week op. Week 6 alweer na de zomervakantie. De 26e schooldag! Ik blijf lekker doortellen hoor, gaat wel lekker zo. Misschien tel ik wel door tot de volgende grote zomervakantie 😊 (Zuiden: 6 juli t/m 18 augustus 2024)

Deze week heb ik als onderwerp gekozen: gezond eten in je gezin. “Mam, wat eten we?” is dan de eerste vraag die in mijn hoofd schiet. Het is denk ik wel de meest gestelde vraag in ieder gezin. 

Wat gaan we eten vanavond? 😒

Vaak mag jij dit ook  nog eens lekker helemaal in je eentje bedenken voor het hele gezin. We leven in 2023 maar nog altijd zie ik vaak dat moeders het eten bepalen. We zijn daar niet altijd blij mee schat ik in, want… je moet hier ook wel wat creatief in zijn. Niet op de laatste plaats omdat niet alles wat je op tafel zet ook daadwerkelijk gewaardeerd wordt. Heb je net lekker je best zitten doen op die lekkere tartaartjes, blijken ze geen smaak te hebben. 

Daarnaast zijn er ook mensen met wensen in je huis. Soms worden er zelfs gerechten van je verlangd die je nog nooit van je leven hebt gemaakt. Al doende leer je en er zijn echt mensen die mega veel plezier in koken hebben gekregen. Die zijn niet meer te stoppen in het maken van de meest lekkere gerechten. Ze willen zelfs voor jouw gezin koken, zo houden ze nu van koken. 

Er zijn ook mensen die er een vreselijke hekel aan hebben. Punt.

Ik hang er een beetje tussenin. Ik vind koken alleen leuk als ik er echt even de tijd voor kan nemen. Maar dat is vaak niet het geval. Vaak kook je tussendoor. Vaak verzin je tussendoor ook even wat jullie eten vanavond. Net als het voorbereidende werk, dat gaat ook tussendoor. Opschrijven wat je er voor nodig hebt. Of denkt te hebben.Gaat ook even tussendoor. En in de winkel gooi je dan tussendoor ook nog even een gerechtje in je kar voor morgen. Handig.

‘s Avonds schotel je dan zo’n even tussendoor bedachte en gemaakte maaltijd voor. De ene keer krijg je complimenten, de andere keer kijken ze je aan alsof je van een andere planeet komt. Ach, als je je best maar doet! Nietwaar?

Toch is het wel een puntje van aandacht deze week. Jullie weten dat ik elke week behandel waar ik zelf middenin zit en ik zit dus middenin een extreem gezonde fase. Ik wil afvallen, mijn jongste dochter moet zich houden aan bepaalde voedingswaardes en mijn oudste dochter had voor de zomer dus een vitamine tekort waardoor ik heel bewust kijk naar alles wat ik in mijn koelkast en gerechten stop. Ik bepaal wat er in huis komt en daaruit laat ik ze voortaan keuzes maken. Dat werkt voor ons het beste en zo bepaal ik dus ook de gezondheidswaarde van alles wat er hier in de kasten ligt. 

Daarnaast heb ik een helpende hand gekregen van de schijf van 5. Iets waar ik voorheen totaal niet naar keek moet ik je bekennen. Maar mijn jongste dochter heb ik natuurlijk moeten betrekken bij wat nou eigenlijk gezond eten is. Dus de schijf kwam tevoorschijn en we kozen wat lekker was, en dus ook meteen gezond. 

En zo hing er vanaf die dag een schijf van 5 op mijn koelkast.

Deze week dus alles over gezond eten, bewuster omgaan met gezond eten en kinderen en ik geef je bruikbare tips om gezellig met je kind samen te koken.

Fijne week en tot morgen!

Claire