#24 BESPAREN DOE JE ZO

Hoi lieve mama’s van NL en BE,

Vandaag verdiep ik me in de wereld van besparen. Ik heb al een hoop gevonden, dus laten we snel beginnen met al die tips die ik heel graag met je deel. 

Als eerste: ga met een lijstje op pad. Dat is natuurlijk een hele goede tip, want we gaan vaak wel met een bepaald beeld naar de winkel maar kopen dan vaak hele andere dingen. Vaak vergeten we zelfs waar we voor op pad waren en eenmaal thuis besef je dan dat je ALWEER het wc-papier vergeten bent, of die vuilniszakken. Nouja, bij ons een vast iets wat vaak vergeten wordt mee te nemen waardoor we dan met keukenrol op de wc zitten en vuilnis weggooien in het overschot aan boodschappentassen… ook zoiets! Neem je eigen tassen mee, scheelt toch een halve euro en dat is een banaan.

Vergelijk prijzen, dat doe ik met de JUMBO winkel app. Ik ga graag naar de JUMBO want ik spaar boodschappenzegels via de app (HANDIG, staat altijd een tientje op wat ik opnieuw kan inzetten voor boodschappen) en ik heb vaak wat aan de JUMBO punten, omdat ik dan een leuke voucher kan inzetten. Doe ik ook zo bij HEMA trouwens 😉 Die werken natuurlijk goed samen. Ik kan dus bij HEMA een voucher krijgen voor korting op JUMBO online, maar ook andersom. Dat werkt dus wel lekker door op de kortingen op de boodschappen. Maar, ik ga ook graag naar LIDL en zonder die kortingen bij JUMBO ben ik daar toch vaak goedkoper uit. Dat weet ik omdat ik mijn boodschappenlijst maak ik de JUMBO app. Ik haal dan wat er op mijn lijst staat, en dan blijkt dat de komkommer bij JUMBO 89 cent kostte, en bij lidl 69, zulke prijsverschillen. Heel klein, maar voor een week boodschap scheelt dat enorm. TENZIJ je dus die vouchers hebt voor kortingen, dan kan je weer beter naar JUMBO gaan. 

PLUS heeft trouwens ook echt hele goede aanbiedingen. Heel vaak is de RAAK ranja zonder suiker daar goedkoper. En AH heeft weer heel lekker en betaalbaar vlees. Het is maar net waar je kan komen, wat voor moeite dat kost voor jou en of je in 1 winkel al je boodschappen wil doen of in meerdere winkels.

Nog een goede tip is om de wekelijkse markt te bezoeken bij jou in de buurt. Bij ons staan er iedere donderdag kraampjes, niet zo heel veel, maar wel de kaasboer en de groente/fruit boer. Je kan daar wel lekker inslaan, want het scheelt heel wat geld met de supermarkt. Vaak is er ook een viskraam, lekker en gezond.

Wat ook een goede bespaartip is op boodschappen, is een dag in de week vegetarisch eten. Je kan dan tofu-vlees kopen, ze hebben alles tegenwoordig, maar je kan ook het vlees vervangen door een dik vet gebakken ei, of een ander eiwitrijk product. Ik vind dit ook wel goed om mee te geven, want we weten allemaal dat minder vlees eten beter zou zijn voor het milieu en dus de toekomst van onze kinderen. Het scheelt dus ook enkele euro’s per week, dus tientjes per maand. 

Wat je ook beter kan doen is in de winkel de hele vorm kopen als we praten over gesnipperde uien, gesneden champignonnen, aardappelschijfjes, zakje ijsbergsla… Heel fijn, bespaard tijd maar bespaard geen geld. Koop het hele product en snij zelf. Zo kostte een partje watermeloen laatst evenveel als een hele, haha. 

Er zijn dus vaste sale periodes in de stad. Ik weet ze ook nog steeds niet, maar ik weet wel dat die sales beginnen op het moment dat je die kleding  nog best wel nodig hebt. Dus als je nog even door kan met je winterjas van vorig jaar, zou ik even wachten tot de sale aankondinging of vaste goedkopere dagen. Denk bijvoorbeeld aan Black Friday. Dit jaar valt Black Friday op vrijdag 24 november. Black Friday valt ieder jaar op de vrijdag na Thanksgiving.

Daarnaast heb je Wintersale: uitverkoop waarbij de wintercollectie met korting wordt verkocht. Duurt meestal van half december tot begin februari. En ook de zomersale: uitverkoop waarbij de zomercollectie met korting wordt verkocht. Duurt meestal van half juni tot eind augustus. Nu zijn de laatste salerestjes wel de winkels uit volgens mij? Maar iedere winkel heeft natuurlijk zijn eigen sale- weken en periodes extra naast deze vaste voorspelbare salemomenten. 

De volgende tip is contant geld pinnen. Dat is echt wel heel slim om te doen. Gewoon pinnen en je pinpas niet meenemen naar de winkel, alleen je contante geld. Spannend, dat wel, maar het is de ultieme tip om niet meer geld uit te geven dan wat je hebt. Je hebt op Amazon zelfs van de budgetportemonnees hiervoor. Ik heb er een besteld en zal het binnenkort kunnen laten zien in mijn weekvlog aan je. 

Voor je gaat shoppen, drink en eet goed. Niet met een hongerige blik door de supermarkt lopen want dan ga je sowieso teveel meenemen. Maar ook niet naar de stad vertrekken zonder een goed ontbijt of lekkere lunch te hebben genuttigd. Dat scheelt weer een extra stop bij HEMA 😉 

Weiger voor jezelf impulaankopen te doen. Je weet wel, een pakje kauwgom bij de kassa. Een telefoonkabel, een paar sokken, haarelastiekjes, hele drinkflessen of boeken en tijdschriften. Het ligt er allemaal. Staat het op je lijstje? Nee, waarschijnlijk niet. En zoja, kijk dan voor kauwgom eerst even in de winkelschappen want voor de prijs van 1 pakje heb je er 3.

Als laatste tip heb ik voor je dat je als het om NON food aankopen gaat, je eerst even de kringloop binnenloopt. Je hoeft niet alles nieuw te kopen, want soms vind je in de kringloop een complete opbergset voor je make-up artikelen nog nieuw in verpakking voor een euro of 5 waar je in de winkel minimaal het 4-voudige voor neertelt. Maar ook jassen die te klein worden gekocht hangen op je te wachten met het prijskaartje er nog aan. Zelfs schoenen! Voor de kinderen vind je hier hele ski-outfits wat heerlijk is als het buiten sneeuwt, je kan er zelfs een kunstkerstboom aanschaffen met daarbij een complete versiering inclusief buitenverlichting. En dat allemaal voor enkele euro’s! 

Kortom, maak een lijstje, controleer de prijzen, pin het bedrag en ga gerichter shoppen. Niet alles hoeft nieuw te zijn, dus check ook altijd even de kringloop.

Succes en tot morgen! – Claire