#20 een schoon huis maakt gelukkig

Gisteren vertelde ik je al dat een schoon huis je rust kan brengen. Maar, het maakt je ook gelukkig. Schoonmaken verlaagt namelijk ons stresshormoon cortisol en het verhoogt het hormoon serotonine, en dat zorgt voor een opgewekt gevoel!

Nadat je hebt gepoetst en klaar bent, heb je vaak ook meer rust in je hoofd. Net als bij opruimen werkt het echt kalmerend. 

En er zijn ook allerlei onderzoeken geweest naar het effect van schoonmaken op je gezondheid. Nou blijkt het zo te zijn dat als je iemand bent die vaak schoonmaakt in huis, je een gezonder en actiever leven hebt dan de mensen die dat niet doen. Logisch als je denkt aan wat je allemaal uit je huis haalt aan stof en bacteriën. Je zal dan ook wel regelmatig je huis luchten, toch? Als je dat alleen al regelmatig doet naast het schoonmaken en stofzuigen, houd je je huis lekker schoon en fris natuurlijk. Bovendien stel je jezelf en jouw gezin dan ook minder snel bloot aan allerlei bacteriën die jullie ziek hadden kunnen maken. Dat betekent dat je een beter immuunsysteem ontwikkeld, jouw kinderen ook. 

Wat ook een lekker voordeel is van schoonmaken: je beweegt veel. Dat telt lekker mee als we kijken naar het advies om iedere dag een uur intensief te bewegen. Schoonmaken mag je meetellen en dat is dus ook erg goed voor je gezondheid en dus voor je geluk.