#15 een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd

Dat was ‘m dan weer, de derde schoolweek zit er zo goed als op. Je hoeft ze alleen nog even op te halen vanmiddag van school en dan is het weekend. Lekker vooruitzicht. En wat hebben we veel gedaan deze week. Maandag ruimde we de badkamer op, dinsdag zochten we textiel in huis uit, woensdag vertelde ik je alles over die nieuwe vaste plekken in huis voor al die spullen van jezelf en van je kinderen, donderdag heb ik je hopelijk een duwtje gegeven om klusjes in huis te delen met het hele gezin zodat ook jij zo nu en dan eens even lekker kan gaan zitten…

Vandaag neem ik je in mijn podcast aflevering (#15 30 minuten samen wandelen) mee in de wondere wereld van een opgeruimd hoofd. Als jij namelijk rust om je heen creëert, zorg je ervoor dat je überhaupt over dingen kan nadenken. Dan zorg je ervoor dat je ruimte krijgt problemen op te lossen, andere taken te volbrengen, maar ook dat je kan relaxen in een fijne omgeving.

Dat verse kopje muntthee met honing smaakt gewoon veel lekkerder aan een opgeruimde keukentafel. Die verwen- cappuccino drinkt veel lekkerder weg op een opgeruimd balkon en het is zo lekker om gewoon te kunnen gaan zitten zonder eerst de stoel leeg te moeten halen.

Maar, dan moet je dus eerst goed opruimen. Met goed opruimen bedoel ik beoordelen of het nog gebruikt word, en echt spullen wegdoen.

  • zorg voor minder spullen in huis (gebruik de vragen: gebruik ik het nog, heb ik het nodig of vind ik het mooi of leuk om te hebben? In het Engels mijn ezelsbruggetje om het te onthouden: SWYNUAL, Save What You Need Use And Love)
  • hebben alle lossen spullen in je huis een vaste logische plek achter een gesloten deur? Dat gaat zoveel rust geven als je dat alleen al voor elkaar krijgt. Niet alleen in de woonkamer, ook in de keuken, in de slaapkamer, de toilet(ten), de badkamer, de waskamer, in je tuin of op balkon…
  • bewaar spullen (en verzamel ze voor het opruimen) per categorie, dus haarspullen bij haarspullen, pannen bij pannen, textiel bij textiel (voor zover dat lukt) Zorg er in elk geval voor dat er niet op 10 plekken een schaar kan liggen, of dat je moet zoeken naar sleutels
  • maak een planning voor je begint met opruimen en schrijf uit wat er moet gebeuren, hoe je het gaat aanpakken. Bereid een opruiming dus goed voor, zodat je weet hoeveel tijd je kwijt bent en niet halverwege moet stoppen omdat je je kind moet ophalen van school!
  • daag jezelf uit om iedere dag 10 dingen uit je huis weg te doen in plaats van te bewaren. Dat kan de 1000ste tekening zijn van je kind (je kan ook een foto bewaren) of een tas die niet meer gebruikt wordt. Misschien ligt er in de la nog wel een lege pen, of is het tijd om de lege flessen in te leveren. Allemaal ruimte en spullen in je huis die helemaal niet te hoeft worden ingenomen door die spullen.
  • Ruim om zonder kinderen. Ook het speelgoed kan je op die manier opruimen. Wat een goede tip is, is om van die grote bakken te halen bij Action en spullen waar nu niet mee gespeeld wordt, uit de kamer te halen en in die bakken te doen. Die bakken zet je in je schuur of berging. Als je kind dan weer met andere spullen wil spelen kan je die bakken tevoorschijn toveren.
  • Bewaar niet alles en ben realistisch streng voor jezelf. Je mag zeker de babykleding bewaren, maar dat hoeven geen 4 dozen vol met spullen te zijn als je uit de babyperiodes bent… 😉

Dat dus!

Heb je opgeruimd, dan krijg je veel meer ruimte om na te denken. Positiever na te denken zelfs. Wil je weten hoe je jouw hoofd leeg maakt? Luister dan zeker de podcastaflevering van vandaag.

Fijn weekend en tot maandag!