#16 schoonmaken is wat anders dan opruimen

Opruimen doen we iedere dag toch? Kleding terugleggen in de kast of juist laten belanden in de wasmand, dus op de juiste plek. Vaatwasser leegruimen of juist vullen. Spullen van tafel opruimen en op de juiste plekken wegleggen. Speelgoed wat door de hele woonkamer ligt opruimen, door het in manden te doen of terug te brengen naar de plekken op de slaapkamers.. kortom, opruimen is iets wat er best wel lekker inzit.

Daar apart van staat schoonmaken. Tafel afnemen, vloer dweilen, sopje maken en doekje over het speelgoed halen… het werkt pas echt goed als de boel op z’n plek zit en je dus niet eerst moet opruimen. 

Als je beseft dat schoonmaken los staat van opruimen, dan ga je ook anders plannen. Tenminste, zo werkt dat in mijn hoofd. Ik heb een schema om op te ruimen, maar ik heb ook een schema om schoon te maken. Die 2 kan je in elkaar laten vallen natuurlijk he, maar je start altijd met eerst opruimen.

Schoonmaken, daar gaat het dus deze week over. Ik neem je mee in de wereld van schoonmaken als moeder. Ik geef wat makkelijke tips, ik geef je het perfecte dagschema deze week op mamalistisch.nl maar ook vertel ik je wat schoonmaken voor voordelen heeft voor jou als persoon.

Wat het voor je huis doet weet je natuurlijk wel. Als je regelmatig de vloer dweilt, blijven witte sokken wit. Als je iedere dag de wc-bril afneemt, heeft er maar 1 persoon in huis last van diarree. Als je regelmatig deurklinken en lichtknopjes afneemt, ziet de boel er al snel een stuk frisser uit. Als het schoon is, gaat het net wat lekkerder zitten op een stoel met een kop thee voor je neus dan wanneer je merkt dat de tafel waar je aan zit plakt of nog vol ligt met broodkruimels van het ontbijt deze ochtend.

Wat nu erg fijn is om te doen, na die hele week opruimen vorige week, is een grote schoonmaak gaan organiseren voor je huis. Als je iedere dag een ruimte goed sopt en schoonmaakt deze week, kan je het vervolgens met je nieuwe schema elke dag/ week en maand bijhouden. Hier een schema wat je kan gebruiken. Print het uit, loop door elke ruimte in huis en schrijf op wat er allemaal kan worden schoongemaakt. Dan kan je daarna aan de slag met het inplannen in je agenda.