Delegeren kun je leren #14

We hebben allemaal de fantastische eigenschap om alles alleen te doen. Want, als je het zelf even doet gaat het precies zoals jij het fijn vind en lopen jouw taken op rolletjes. De WCrol hangt goed, de schone vaat staat terug op de juiste plank, de was is weggewerkt op jouw manier en de onderbroeken liggen aan de juiste kant van de bak zodat je ze met je ogen dicht kan pakken.

Ik begrijp dat als geen ander.

Maar, we moeten zelf leren dat we niet altijd alles alleen hoeven te doen. Dat moet, want als je taken uit handen kan geven levert dat tijd op die je kan besteden aan dingen waar je net wat meer blij van wordt als van onderbroeken vouwen. Bijvoorbeeld een lekker uurtje ontspannen met een goed boek op bank, of, je nagels uitgebreid vijlen en lakken of beter nog: dit laten doen door een nagelstyliste! En dat gewoon midden op de dag. Er zijn 100000 moeders die dat gewoon doen, maar de meeste moeders die ik ken doen het gewoon niet meer. Niet meer, omdat we ouder worden en we druk zijn met grote mensen dingen als die was werken en geld verdienen.

Dus wat moeten we gaan doen om dit wel te kunnen doen? Nouja, taken gaan verdelen in huis. Niet alleen met je man, maar kinderen kunnen ook wat doen. Zeker als ze de leeftijd hebben van mijn dochters, 8 en 14.

We zitten nu inmiddels in de derde week van school en ik schat in dat we er allemaal echt wel weer in zitten. We staan zonder wallen op, we komen minder vermoeid uit school en de eerste vrienden en vriendinnen zijn alweer over de vloer geweest. Tijd voor actie. Wie doet wat in huis?

Als eerste kan je starten met dat ieder kind zelf zijn of haar bed opmaakt in de ochtend. Dat kunnen zelfs de allerkleinste. Daarnaast zet je de regel in dat je iedere ochtend samen ontbijt aan tafel zodat je op tafel de broodtrommels, bekers en fruitbakjes kan zetten die ze vervolgens zelf (of samen met jou) kunnen vullen na het boterhammetje eten.

Na het ontbijt ruimen ze hun eigen spullen op, en ruimen jullie samen de tafel leeg zodat jij de vaat kan aanzetten en de tafel kan afnemen. Dat scheelt al sowieso wat extra werk in de ochtend voor jou.

Na school kunnen ze spelen wat ze willen, maar net voor het eten op tafel komt doen jullie samen een rondje opruimen. Kamers worden weer toonbaar gemaakt voor het slapen, schoenen in de hal, tassen leeg als dat nog niet is gebeurt en de woonkamer waar waarschijnlijk in is “gehangen” even samen netjes maken.

Tafel kan je vervolgens samen dekken, en na het eten kan je ook weer de tafel samen leegruimen zoals in de ochtend. Er moet bij ons in huis een hond worden uitgelaten, daar kan je een schema voor maken zodat iedereen dat een keertje doet. En als je het gedoucht moet je jouw spullen in de was gooien en een natte handdoek uithangen.

In het weekend kan je een kind laat stofzuigen of dweilen, vinden ze vaak nog leuk ook om te doen. En zo zijn er heel wat andere klusjes om te bedenken. Zo vraag ik altijd aan mijn partner of hij even de dierenhokken doet, me helpt met de was opruimen. Door de week kookt hij op de dagen dat ik moet werken en als ik geen tijd heb voor boodschappen overdag doen we die in de avond even samen.

Probeer te delen in de dingen die moeten gebeuren in huis. Heb je bepaalde voorkeuren dan spreek je die uit en leg je het ook uit. Verwacht niet dat anderen hetzelfde doen als jij dat doet, maar je mag wel een bepaalde manier verwachten zodat het goed gedaan wordt en je dus ook echt tijd zal opleveren.

Denk er eens over na, welke klusjes kun je delen?