Textiel is troepmaker nummer 1 #12

Ik heb zo’n hekel aan rondslingerend textiel. Dat is, in een huis vol met meiden, best een dingetje ook aan het worden. Iedereen heeft zijn eigen dingen van textiel. Denk aan kleding, ondergoed, jassen, sokken maar ook dekens en kussens. Daarnaast hebben we ook textiel wat gemeenschappelijk wordt gebruikt, zoals bijvoorbeeld die kussentjes en dekentjes op de bank. Het is net alsof het altijd rommelig druk is met al dingen om je heen. Dus ik besluit dat vandaag eens even aan te pakken.

Kijk maar eens rond je heen. Wat zie je wat van textiel is? Is het zuiver of verdiend het wel weer eens een schoonmaakbeurt? Dat laatste heb ik bijvoorbeeld met onze zwart fluwele veel te lekkere stoelen. Ze zijn prachtig om te zien, maar als er spaghetti of macaroni is gegeten, kan je er zeker op zijn dat er van die kleine stukjes harde fluweel rondom de armleuningen tevoorschijn zijn gekomen. Opgedroogde rommel, dat is het eigenlijk. En die BANK. Ik vervloek de bank, maar deze kan niet meer gereinigd worden. Hij is opgegeven, zelfs door een professional op afstand. Te erg gewoon. Maar het is de juiste grootte, hij heeft de juiste kleur. Hij zit niet eens lekker maar zie maar eens een bank als deze opnieuw betaalbaar aan te schaffen. Een haast onmogelijke taak. Dus ik neem de bank eens in de zoveeltijd weer onder handen met baking soda en schoonmaakazijn.

Maar dat is de rommel niet. De rommel zit ‘m in de rondslingerende textiel in huis. Kleding op de meest vreemdste plekken. Een onderbroek van Lot op de wc, sokken tussen en onder de bank, handdoeken op het balkon en op de grond. Jurkjes over een stoel in de huiskamer. Ik word er soms een beetje zot van.

Wat is nou handig om te doen?

Wat ik als eerste heb gedaan is aan het begin toen we hier kwamen wonen, direct alle kleding bij elkaar verzameld op 1 plek. We hebben geen hanggedeeltes vanwege ruimtegebrek. Dat is wel echt heel erg balen moet ik zeggen. Ik mis dat wel, maar heb er nu inmiddels mee leren leven. We hebben 2 grote MALM kasten en mijn oudste dochter, onze fashionista, heeft een hele fijne hangstang bevestigd aan haar muur zodat ze daar haar mooie jurken kan ophangen.

In die MALM kasten kan je echt heel veel kwijt. Je moet, als je het slim doet, de kleding rechtop vouwen. Super om te zien als alles in je lade is gevouwen, maar eerlijk, mega onhandig met kinderen die zich voortaan lekker zelf aankleden. Lotje is echt de meesteres op gebied van omkleden in huis, maar liefst 3 setjes op 1 dag worden aangetrokken. En die komen dus uit zo’n nette lade. Dus als ik dat niet bijhoud, hebben we op het eind van de dag al 3 Lotje lades die opnieuw gevouwen mogen worden.

Dan heb ik nog mijn eigen lades. Die zitten propvol. De meidenkleding is allemaal lekker tiny en fijntjes. Mijn ballonjurken en flobbershirtjes nemen nogal veel ruimte in beslag. Dus ook ik heb aan het einde van de dag wel een opruimbeurt nodig wat betreft mijn kledinglades.

Sophie is de netste lade-mevrouwtje bij ons in huis. Ik denk vooral dat het komt omdat ze haar kleding mee naar haar kamer sjouwt. Ik moet ook wel erg veel mijn best doen om het dan ooit nog eens terug te zien. Haar lades zien er aan het einde van de dag nog altijd perfect en netjes uit.

Vandaag neem ik de tijd om eens in te zoomen op textiel. Je begrijpt nu dat textiel nummer 1 troepmaker is, waarschijnlijk ook in jouw huis. Ik denk dat het dus slim is om op textielgebied eens wat te gaan minimaliseren. Niet alleen wat betreft kleding, maar ook wat betreft kussentjes, dekens, versleten vloerkleden, muffe gordijnen… Opfrissen en beoordelen maar. En met beoordelen haal ik natuurlijk mijn zelfbedachte ezelsbruggetje weer even aan: SWYNUAL. Save What You Need, Use And Love.

Marie Kondo gooit nu alles op 1 berg. Maar, dat ga ik echt niet doen. Ik moet straks mijn kind weer van school halen en ik wil heel graag overzicht houden. Dus ik begin gewoon bij het begin. Als je aan textiel denkt, denk je aan kleding. Toch? Dus ik haal per kind de kleding uit de kast, en ik organiseer per kind opnieuw. Heeft ze dit kledingstuk nodig? Draagt ze het nog? En als ze het nog draagt: vind ik of het kind het nog leuk? Ergens een NEE? Dan hop, de vuilniszak in. Kan je straks op weg naar school vast ergens in een kledingbak dumpen. Ik gooi dus niet mijn kleding en die van de kinderen samen op 1 hoop. Naast kleding beoordeel ik ook direct het ondergoed, dat zit samen in de kast en het is net zo handig om dat ook direct per kind te beoordelen. OH en tip, leg een notitieblokje bij je neer zodat je kan opschrijven wat je moet vervangen. Bijvoorbeeld een spijkerbroek in maat 146 nodig of onderbroeken in maat 176. Je kan dat dan weer bijvoegen bij je actie van gisteren, toen je de badkamer opruimde en ontdekte dat je nog haarlak moet halen en een nieuwe bak voor al die gezichtsmaskertjes bijvoorbeeld. (totaal bezig, 30 minuten)

Sokken zoek ik wel op 1 hoop uit want die zitten bij ons samen in 1 grote bak. Dat doe ik na de kleding. En daarna loop ik naar de jassen, nog meer textiel (!) en check ik die. Meestal kunnen er ook meteen aantal in de wasmachine worden gedaan. Als jassen worden gewassen, kun je ze daarna ook meteen weer op de kapstok hangen om te drogen. Het toffe daaraan is, is dat het dan zo lekker ruikt in de gang. Aanrader dus. (15 minuten zonder wassen, maar wel in de wasmachine gestopt)

Goed, dan heb je de kledinghoek wel gehad toch? Je kan je nog richten op de winterspulletjes. Ik weet wel dat we binnenkort handschoenen nodig hebben op de fiets en die hebben we nog niet. Ik moet er ook echt niet aan denken, maar ik zet het toch maar weer even op mijn lijstje. Die kunnen in een aparte bak onder de kapstok. Zo fijn, grijpen jullie straks niet mis. Even regelen dus. Net als een goede regenjas voor iedereen, ik heb geen idee hoe we de vorige winter hebben overleefd als ik het jassenaanbod zo bekijk… En denk je, zo dat wordt een duur feestje? Je kan natuurlijk ook heel handig even speuren op Vinted. Als het regent zijn jullie er blij mee. (5 minuten en een slok koffie, noteren is niet zoveel werk)

Daarna gaan we door naar nog meer textiel. Ik duik de badkamer in, en zie een zielig stapeltje handdoeken. Eigenlijk heb ik de badkamer net opgeruimd, dus ik had het op kunnen schrijven maar heb het niet gedaan. Ik heb wel al het overige textiel in de badkamer gewassen, zoals de douchemat en het douchegordijn. Die handdoeken moeten wel echt nodig worden aangevuld. We hebben er nu 15 maar met die langharige dames hier in huis worden er per douchebeurt wel zeker 3 gebruikt. Na 1 avond alledrie douchen, kunnen er de volgende dag nog maar 2 dus 😉 Ik was iedere dag wel een keertje, dus het komt altijd ook wel weer goed. Maar handig is het niet. Dus noteer ik op mijn lijstje handdoeken. Omdat ik voor HEMA werk weet ik dat er eens per maand wel een handdoekenactie is, dus daar wacht ik weer even op. Of, we moeten even naar IKEA gaan 🙂 Daar hebben ze van die dunne witte perfecte handdoeken voor 80 cent per stuk! Ze zien er niet uit, maar als ik die nou een aantal erbij doe hebben we de perfecte aanvulling snel te pakken. (tijd 5 minuten, wederom incl. slok koffie tijdens het opschrijven)

Naast handdoeken hebben we ook theedoeken en vaatdoeken. Van die kleine handdoeken voor op de wc en keuken om je handen aan te drogen. Er zijn ook washandjes maar… wat meer ruimte in beslag neemt zijn die lappen textiel voor op je bed. Dekbedovertrekken, hoeslakens in alle maten. We hebben een eenpersoonsbed, een twijfelaar en een tweepersoonsbed. Man, wat een hoop spullen hebben we voor de eenpersoonsbedden verzameld. Logisch, dat was het eerste wat had de meiden hadden. Nu heeft Soes een twijfelaar en dus hadden we ook direct nieuwe spullen voor op bed nodig. Ik had zelf vanalles voor mijn bed, maar daar maakt zij nu ook gretig gebruik van. Dat eenpersoonsbeddengoed is dus nog alleen voor Lotje. Nu heb ik laatst dat al opgeruimd en netjes opgevouwen, maar ik heb nog niet echt georganiseerd als in beoordeeld aan de hand van mijn zelfbedachte SWYNUAL methode. Die kan ik dus zeker nog beoordelen zodat er wat meer evenwicht in komt EN op mijn lijstje de benodigde aanvulling noteren voor de twijfelaar. (10 minuten)

Dan door naar de huiskamer, waar we dekentjes en extra kussens hebben. Eigenlijk ligt het meer in de weg dan dat er nog gebruik van wordt gemaakt. Zoek de leukste kussens uit, de fijnste dekens en neem afscheid van alles wat maar een beetje voor onrust ligt te zorgen. Dat zijn vaak die gekke kussentje en die gekleurde dekens die leuk waren bij aankoop, maar na een tijdje net niet dat stukje geven waar je misschien op hoopte: gezelligheid. Ze zorgen vaak juist voor onrust. (10 minuten)

Als laatste haal ik overal de gordijnen van de roedes en die kunnen gewassen worden. Ik heb van die kant en klare gordijnen gekocht die je lekker kan wassen. Heerlijk. Als ze straks gewassen zijn hang ik ze nat op, ruikt mijn hele huis weer lekker. (15 minuten)

Ik ben hier 90 minuten mee bezig. En dan werk ik niet eens zo heel hard door. Dus zet ergens in je agenda vandaag een dik kruis van 1.5 uur en ga lekker aan de slag met textiel. Minder in textiel en je huis zal dan ook minder snel rommelig ogen. Ik ben na afloop vooral blij met de geur van fris linnen door de frisgewassen gordijnen en de fijn gewassen jassen aan de kapstok.