Goed genoeg moeder #9

Stel, je moest me nu vertellen wat de perfecte moeder is. Wat zou jij dan zeggen? Ik kan wel een plaatje schetsen.

Een moeder die nooit fouten maakt, eentje die er altijd perfect uitziet. Die altijd glimlacht en eindeloos zonder klagen kan spelen met haar kinderen. Een moeder die daarnaast altijd daar is voor haar kinderen, hen iedere dag wat nieuws leert. Haar kinderen zien er trouwens ook nog eens van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat uit om door een ringetje te halen! Ze dragen mooie kleding zonder vlekken, in de meest harmonieuze kleuren volledig op elkaar afgestemd. Zelfs als ze liggen te slapen zijn het modelletjes. Instagram waardig. Haar huis is altijd netjes, met veel licht en verzorgd. Elke ruimte in huis is keurig en is perfect op orde gebracht, tot de speelgoedplek aan toe. Ze sport, ziet er goed uit en draagt haar haren nooit in een vluchtig knotje of staart. Nee, de perfecte moeder laat haar haren föhnen of beter nog, heeft hier zelf alle tijd voor. Ze draagt de mooiste kleding en ruikt standaard alsof ze net onder de douche vandaan komt. Ze lijkt nooit moe en als de kinderen slapen is het het meest gezellige gezelschap voor haar partner en vriendinnen. Bel je onverwachts aan? Dan neemt ze alle tijd voor je, en heeft ze toevallig net dat drankje waar jij zoveel zin in hebt. Ze geniet elke dag, elk moment van alles rondom het moederschap.

Zucht.

BAM. Snel van die wolk af. Wat zal het hard werken zijn om die perfecte moeder te evenaren.

Een perfecte moeder, een moeder die nooit fouten maak bestaat niet. Eentje die altijd lacht naar haar kinderen ook niet. Je bent niet onberispelijk, foutloos en hebt geen eindeloos geduld. Je ruikt niet altijd net alsof je onder de douche vandaan komt, en ik weet zeker dat je niet iedere dag eruit ziet alsof je net je haren hebt geföhnd. Jouw kinderen hebben niet altijd hun mooiste kleding aan en ze zullen er zeker niet altijd elk moment uitzien om door een ringetje te halen. Je huis is niet altijd instagramwaardig en er is vast een ruimte in je huis wat niet helemaal tip top in orde is. Je hebt niet altijd eindeloos de tijd voor onverwachte gasten en al helemaal niet altijd alles in huis.

Ieder mens heeft een grens..

(he dat rijmt!)

Ik snap wel dat je zulke dingen graag wilt kunnen en je zo perfect zou willen zijn. Dat je momenten wilt beleven waarop je de altijd geduldige moeder wilt zijn, die veel lacht en uren mee kan spelen. Dat je zou willen dat je zoals haar was, die ene perfecte. Op de één of andere manier loopt er ook altijd zo’n moeder in je omgeving rond. Op het schoolplein, in de winkel, in je straat of op vakantie. Het zijn alleen momenten die je daar ziet. Momenten die jij ook kan hebben, waarbij anderen jou weer zien als die ene perfecte moeder. Maar is het iets wat moet?

Nee.

 • Alleen als je op Instagram kijkt is het doodnormaal om altijd lachende kinderen te hebben.
 • Alleen op YouTube worden moeders nooit boos.
 • Alleen op Facebook krijgen moeders keiharde kritiek van de moedermaffia en denk je meteen “Oke, zo moet ik het dus niet doen”

Maar dat is niet zo.

Niemand weet hoe “het” moet, het moeder-zijn. Het is jouw eigen ontdekkingstocht gemixt met jouw eigen ervaringen van vroeger. Je kan het alleen maar hetzelfde of beter doen. Eigenlijk zijn er maar een aantal dingen belangrijk…

 1. Hoe houd ik de kinderen en mezelf gezond? Met andere woorden, verdiep je een beetje in de voeding die je aan de kinderen geeft. Hang desnoods een plaatje van de schijf van vijf op in je keuken en leer er een beetje mee omgaan. Een AGV’tje in de avond is altijd beter dan een pannekoek of een snelle hap van de afhaal.
 2. Hoe ga ik om met emoties? Zeker een aanrader als je kinderen hebt die nogal wat energie van je vragen of enorme driftbuien tonen. Je hoeft hier niet alleen voor te staan. Er is enorm veel hulp beschikbaar, en daar hoef je je niet voor te schamen. Ik heb laatst ook in een traject gezeten met de jongste en heb nog nooit zoveel over emoties geleerd. Bovendien kan ik hier nu veel beter mee omgaan en dat geeft energie. Mijn dochter is nu ook veel rustiger. Je kan bij de huisarts vragen naar emotieregulatie training.
 3. Leer timemanagement Het gaat je enorm helpen je agenda zo in te delen dat je meer tijd ziet tussen de regels door. Daarnaast leer je hierbij je hoofd te legen en je leert te herkennen wat het verschil is tussen dingen die echt noodzakelijk zijn en taken die je later kan doen.
 4. Welke routines voer ik in? Kinderen gaan goed op structuur, maar jij ook. Leer de kinderen wat routines aan op vaste momenten van de dag. Zoals bijvoorbeeld opstaan, douchen, aankleden, ontbijten, tanden poetsen, schoenen aan en dat altijd in die volgorde. Maar ook voor de avond, eten, naar buiten, douchen, tanden poetsen, voorlezen en daarna slapen. Er zijn tig andere routines voor je kinderen te bedenken, maar je kan dit ook voor jezelf doen. Het is heel fijn voor je hoofd, want als jij altijd start met het afhalen van je make-up voor je gaat slapen, gaat je brein je op een gegeven moment slaperig laten voelen telkens als je jouw make-up eraf haalt aan het einde van de dag. Als vanzelf.
 5. Welke opvoedmethode past bij mij? Dit is een zoektocht en komt pas echt van pas als ze wat ouder zijn. Wat wil je meegeven, wanneer voel je je het beste? Er zijn heel wat opvoedmethodes te vinden. Het fijne is dat als je je er een beetje in verdiept, je uiteindelijk ook altijd een soort van vraagbaak voor jezelf hebt gecreëerd. Over elke methode bestaat een boek en in dat boek staan heel wat tips. Die mag je omarmen en van jezelf maken. Als je maar altijd dicht bij jouzelf blijft en doet wat goed voelt.
 6. Hoe houd ik mijn huis op orde? Dit wil je voor rust om je heen. Als je opgeruimd bent in je huis, word het vanzelf een stuk rustiger in je hoofd. Je hebt dan in ieder geval tijd om over de dingen over na te denken. En weet dat wat voor jou werkt, ook voor je kinderen zo is. Dus merk je onrust bij je kinderen of vallen ze lastig in slaap? Ruim hun slaapkamer eens op 😉
 7. Hoe krijg ik voldoende slaap? Ahja, een lastig puntje maar de moeite waard om eens goed te kijken naar de uurtjes slaap die je kan maken. Hoe meer, hoe beter. Heb je een kind wat snachts veel wakker word? Ga er dan zeker op tijd in! Moet je extreem vroeg je bed uit? Hetzelfde! Eigenlijk is 22uur voor de meeste moeders wel de perfecte tijd om te gaan slapen… Probeer het eens uit is mijn advies,
 8. Hoe maak ik wat tijd voor mezelf vrij, m.a.w. hoe en wanneer ontspan ik? Waar word je rustig van? Hoe kan jij ultiem ontspannen? De een heeft het door alles te geven in de sportschool, de ander wordt enorm rustig van het lezen van een goed boek. Wat is iets voor jou? En als je dat gevonden hebt, kan je het dan iedere dag wel even doen of is het lastig voor je dat in te plannen? Weet dat als je jouw ultiem geluksmomentje kan vinden, je dat energie kan geven die je als moeder heel goed kan gebruiken. Zet het in als een joker, een ontsnapmomentje. Regel desnoods een uurtje oppas hiervoor. Je hebt het nodig.

Als je op al die punten het antwoord weet, en je voldoet er (bijna) aan, dan ben je goed genoeg. Goed genoeg voor je kinderen en goed genoeg voor jezelf. Goed genoeg voor de buitenwereld en goed genoeg voor de moedermaffia. Hoewel, voor die laatste club doe je het nooit goed. Dat is namelijk niet één bepaalde groep. Dat zijn wij allemaal samen. We doen het allemaal anders en we vinden ook allemaal wat anders. Zo vind de ene moeder dat een kind van 2 absoluut geen fopspeen meer mag en een ander geeft op die leeftijd nog borstvoeding. Iedereen is anders.

Doe niets meer dan wat goed voor je voelt. Dat klinkt heel gek, maar als je gewoon net dat beetje doet wat je denkt dat nodig is, geef je eigenlijk al heel veel op een dag. Je kan nog meer geven en vragen van jezelf, maar je ervaart een zee van rust als je dat juist even niets meer doet.

Misschien een leuke challenge voor jou als moeder de komende dagen. Schrijf eens op wat je echt MOET doen vandaag, of morgen. Alleen wat echt moet en op je lijstje staat doe je. Niets meer en niets minder dan dat.

Ontspan. En ben die goed genoeg moeder. Streef niet naar perfectie, niet als moeder, niet als vrouw. Geef jouzelf de ruimte om te zijn wie je bent, of opnieuw te worden wie je wil zijn. Geniet van de dagen, van de momenten en van de jaren dat je moeder bent van opgroeiende kinderen. Voor je het weet zijn ze volwassen en vliegen ze jouw opgeruimde nest uit.