10: Kleurenplan Maken

Een aanvulling op de opruimmethode van Mamalistisch!

Maak een kleurenplan

Vandaag zetten we geen directe opruimstappen maar wil ik je wat kennis meegeven over het gebruik van kleuren en het effect daarvan op jou, maar ook op je kinderen. De sfeer in jouw huis kan worden bepaald door de uitwerking van dat effect, dus hoe handig om jouw moederschap een extra steuntje te geven door de juiste kleuren om jou heen te verzamelen?

Menselijke emoties

Al jaren wordt er nagedacht over de invloed van kleur op ons en onze menselijke emoties. Niet alleen jij kan beïnvloed worden door kleur maar ook de stemming van de mensen om je heen kan positief of negatief veranderen door het gebruik van de kleuren in je hele huis. Het is dus best slim je hier eens in te verdiepen, als je dat nog niet gedaan hebt!

Mamalisme en kleurgebruik

We zijn uiteraard bezig met het opruimen in huis. We nemen afscheid van alles wat niet nodig is, en daarvoor hanteer je de methode van het mamalisme, waarin je jezelf steeds opnieuw per categorie en per item of product afvraagt, heb ik het nodig, gebruik ik het en vind ik het fijn, mooi of lekker. Swynual, ofwel, Save What You Need Use and Love is het ezelsbruggetje wat we hiervoor hanteren.

Dit is dus een erg handige en mooie aanvulling op het opruimen. Nu je toch aan het indelen bent, waarom kijk je niet meteen naar kleurgebruik in de ruimte waar je bent? Verschillende deskundigen hebben namelijk al zo vaak onderzocht wat de betekenissen van kleuren zijn. Door gebruik te maken van de betekenis van kleuren kunnen we volgens deskundigen de stemming van ons en onze kinderen beïnvloeden, en dat is dus iets waar jij heel handig gebruik van kan maken.

Psychologische studies

Psychologen hebben ooit ontdekt dat een kleur invloed kan hebben op hoe we ons voelen. Kleuren zouden veranderingen in ons lichaam kunnen veroorzaken. Er zijn psychologische studies die bewijzen dat bepaalde kleuren het geheugen, school prestaties maar ook concentraties kunnen verbeteren. Er zijn ook onderzoeken dat kleuren de bloeddruk en adrenaline kunnen verhogen

Kinderen en Kleuren

Jonge kinderen kiezen vaak voor felle kleuren om positieve gevoelens te omschrijven en worden donkere kleuren gekozen om negatieve gevoelens aan te geven. Tijdens een onderzoek in Amerika waren kinderen in staat om te beschrijven hoe specifieke kleuren invloed hebben op het gevoel: rood zorgt voor boosheid, blauw voor een verdrietig gevoel, geel voor gelukkig, en groen zorgt voor een vrolijk gevoel. Kleur kan dus een zeer handig hulpmiddel zijn bij de toegang tot de emoties van mensen. Mijn dochtertje van 5 heeft er zelfs les in gehad in groep ½. Er werd gebruik gemaakt van het thema ‘ Kleurenmonsters’ gebaseerd op het boek Het Kleurenmonster wat is geschreven door Anna Llenas. Super om kinderen over emoties te laten praten, te laten nadenken over dat wat ze voelen maar ook om ze kennis te laten maken met al die gevoelens in hun lichaam. Scholen kunnen hier dus heel handig wat mee doen, om zo ook weer toegang te krijgen tot de emoties van kinderen.

Jouw lievelingskleur op de muur

Kleuren en de invloed van die kleuren, het gaat dus nogal ver. Het is niet zo handig om je lievelingskleur gewoon direct op de muur te verven. Een knalrode muur in je huiskamer als accentmuur kan heel gaaf staan in een modeblad, maar kan dus emoties oproepen in je huis die je helemaal niet zou willen. Rood wordt geassocieerd met agressie, onvermogen om zich te concentreren en het kan zelfs hoofdpijn veroorzaken. MAAR wat rood wel goed doet is de eetlust verhogen, daar kan je dus weer handig gebruik van maken.

Kleurenplan

In mijn podcast vertel ik er nog meer over, maar hieronder zie je een complete lijst aan kleuren, met de bijbehorende gevoelens die dit kan opwekken. Wat handig is, is dat je dus een kleurenplan maakt, zodat je de kleuren in je huis vooraf kan bepalen. Dat doe je vaak voor muren, maar kan je dus ook gebruiken voor accenten, ofwel, kastjes, accessoires, plankjes, spulletjes, mandjes. De inrichting en inboedel dus. Zelfs de pot waar de plant die je wilt in komt te staan heeft invloed.

Kleurenkaart

Heel simpel, pak een wit stevig stukje karton en de verf uit de knutselkast en maak een kleurenkaartje per ruimte. Heel handig is dus gewoon een aantal kleine vakjes te tekenen en dan pak je de kleur die je wil gebruiken in je woonkamer. Dat doe je met de keuken, de speelkamer, de slaapkamer, de badkamer enzovoorts. Mocht je dus van plan zijn de kleuren in huis aan te pakken, dan ga je op pad met dat kleurenkaartje. Wijkt de kleur extreem af, doe het dan niet, hou je aan je plan vertaald op je kleurenkaartje!

Reset je moederschap

Wanneer je bezig bent je moederschap te resetten, en alles aan het opruimen bent, is het heel goed hier even bij stil te staan. Misschien is het wel tijd voor jou om je kleuren aan te passen. Je hoeft hier niets mee te doen, het is geen opdracht, ik ga je deze keer niet wijzen op een stappenplan, maar ik wil je wel kennis laten maken met de kracht van kleuren.

De kleuren en hun betekenis / invloed op emoties

Rood

 • Prikkelt en activeert het lichaam, verhoogt de hartslag, bloeddruk en ademhaling
 • Zorgt voor alertheid en opwinding
 • Stimuleert creativiteit
 • Verhoogt de eetlust
 • Kan atletisch vermogen verhogen, waardoor mensen met een grotere snelheid en kracht reageren
 • Wordt geassocieerd met agressie, onvermogen om zich te concentreren en hoofdpijn
 • Kan storend zijn voor angstige mensen

Roze

 • Roept empathie en vrouwelijkheid op
 • Creëert een rustgevende sfeer
 • Kan na verloop van tijd irriterend werken, wat tot angst leidt

Geel

 • Wordt geassocieerd met positieve gevoelens, zoals geluk en motivatie
 • Stimuleert creativiteit
 • Een subtiele kleur geel kan de concentratie bevorderen
 • Stimuleert het geheugen en de stofwisseling
 • Teveel geel kan leiden tot woede en frustratie

Oranje

 • Voelt vriendelijk en gastvrij aan
 • Verhoogt de alertheid
 • Inspireert interpersoonlijke communicatie
 • Teveel kan over-stimulerend werken

Blauw

 • Kalmeert de geest en het lichaam en verlaagt de bloeddruk, hartslag en ademhaling
 • Vermindert gevoelens van angst en agressie
 • Creëert een gevoel van welzijn
 • Vermindert de eetlust

Paars

 • Werkt kalmerend
 • Stimuleert creativiteit
 • Lichtpaars verlicht spanning en brengt rust

Groen

 • Symboliseert de natuur en bevordert een rustgevende omgeving
 • Wordt geassocieerd met gezondheid, genezing en welzijn
 • Kalmeert het lichaam en de geest
 • Vermindert angst
 • Bevordert de concentratie

Succes met je kleurenplan, maak een kleurenkaart en zorg voor NOG meer rust in huis. Je kan het!

Lfs
Claire