09: Cosmetica Opruimen

Op naar totale reorganisatie

Hi Mama, leuk dat je er weer bent vandaag. Ik ben blij dat je met me meedoet. Samen hebben we al veel voor elkaar gekregen. Als het goed is heb je tot nu toe al een aantal dingen in je leven geïntroduceerd die te maken hebben met het mamalisme, wat zo goed als gelijk staat aan een complete vernieuwing van jouw moederschap.

Tot nu toe;

  • sta je een uur eerder op
  • schrijf je in je mamaboekje
  • heb je het mamalistische timemanagement systeem ingevoerd
  • heb je de kleding en al het overige textiel in huis onder controle
  • is je keuken helemaal in orde gebracht

Super knap van jou!

Next

Wat we vandaag gaan doen is daar simpelweg een volgende stap van. We zijn bezig met het tweede deel van het mamalisme waarin we ons storten op de spullen in huis. We hebben in onze levensfase, de fase van het moederschap, het meest aantal spullen in huis. Meer spullen ga je niet meer krijgen in andere levensfases. Die spullen moeten we dus omarmen, maar kunnen best wat sturing gebruiken. Dat zijn we nu aan het doen. We nemen de touwtjes terug in handen, en werken volgens een bepaalde volgorde zodat we niets vergeten.

In het mamalisme leer je te categorieseren. Dat is niet gek, dat is iets wat heel veel opruimcoaches aanprijzen, ook opruimgoeroes als Marie Kondo gebruiken dit soort methodes om overzicht te bieden. Dat hebben we gedaan in de kledingkast bijvoorbeeld, maar ook in de keuken. Vandaag doen we dat in de badkamer. Als het goed is dan bewaar je daar al je cosmetica spullen. Heb je er een voorraadkast bij betrokken? Of een make-up tafel? Het maakt niet uit waar je het bewaard, als je het maar weet te vinden.

PODCAST

Op mijn podcast geef ik je nog allemaal extra tips omtrend het opruimen van je cosmeticaspullen. Deze staat op dezelfde dag als het verschijnen van deze podcast online en kan je vinden op de homepage onder het kopje podcast. Iedere maandag en donderdag een nieuwe aflevering!

Bepaal voor je begint een aantal dingen.

  1. In welke ruimte wil je het bewaren?
  2. Wil je het in bakken bewaren?

Dit kan betekenen dat je direct na het uitzoeken en categoriseren een aantal bakken moet aanschaffen. Heb je daar vandaag tijd voor? Of heb je ze al? Ga dan actief aan de slag. Zoniet, bepaal dan wanneer je er wel tijd voor hebt dat te regelen en beslis of je dan vandaag wil opruimen of later. Je kan ook eventueel lege schoenendozen of iets wat er op lijkt pakken om in ieder geval al te kunnen starten met juist opbergen.

Stap 1

We beginnen met verzamelen van alle spullen. Al die cosmetica spullen. Maar ook de spullen die daarbij horen, zoals een fohn, een krultang of wat dan ook. Dus de daadwerkelijke cosmeticaproducten als de cosmetica benodigdheden.

Verzamel het allemaal, en haal het de badkamer of de ruimte uit waar je het nu bewaard. Zet het op een tafel, of als het heel veel is op de vloer.

Stap 2

Als je alles hebt verzameld gaan we het eerst verdelen in lichaam/gezicht of haar. Dus maak 2 groepen. Zet alle haarproducten en haarspullen als borstels en dergelijke bij elkaar. Dat doe je ook voor de gezicht en lichaamsproducten.

Stap 3

Als je dat hebt gedaan focussen we ons eerst op de producten die in gebruik zijn van de haarproducten en lichaamsproducten en dan met name de wasproducten. De ‘ natte’ spullen dus. Is dat heel veel, of een beetje? Zijn het dezelfde flessen, kan je ze samenvoegen? Is het handig ze samen in een mandje te zetten zoals ik heb gedaan? Of wil je het straks allemaal apart hebben staan? Ik heb dure producten die ik graag apart zet, omdat ze anders leeg worden gespoten in bad. Maar voor de rest heb ik alles samen in een mandje op de badrand staan zodat iedereen altijd een shampoo of conditioner kan pakken, zichzelf met een douchegel kan wassen of badschuim in het bad kan doen. Is dat ook wat voor jou? Dan is dit het moment dat mandje te vullen.

Stap 4

In de avond volgen er avondrituelen met de kinderen, dan is het handig dat die spullen in een bakje samen bij de wastafel staan. Ikzelf heb er een plastic kastje staan met allemaal afdelingen (ikea) en het bovenste plankje in voor de meiden. Daarin staan de elektrische tandenborstels op hun ladertjes, de Nivea voor hun gezichtjes, de lotion die ze willen gebruiken om zich in te smeren en het toilettasje van mijn oudste. Is dat ook wat voor jou?

Ik heb ook zo mijn spullen nodig in de avond. Ik heb daarvoor het plankje onder de spiegel in gebruik. Daarop staan de gezichtsreinigers, de dag en nachtcreme, mijn tandenborstel en stokertjes. De watjes hangen aan een haakje naast de spiegel. Mijn bodylotion bewaar ik niet op dat plankje, want dat wil ik niet te vol zetten. Die behandel ik dadelijk.

Dus stap 4 is, de spullen die elke dag gebruikt worden en binnen handbereik moeten worden geplaatst, zet je nu neer. Denk eraan de producten ook even te checken, is het iets wat je nodig hebt, wat nog goed is?

Stap 5

Nu heb je als het goed is alleen nog maar spullen die op een plankje kunnen worden gezet in mandjes. We focussen ons eerst op de haarproducten. Je hebt producten voor nat haar, en producten voor droog haar om te stijlen bijvoorbeeld. Zet deze in 2 groepen apart voor je neus. Deze gaan afzonderlijk van elkaar in een doos of mand. Beoordel ze eerst aan de hand van je swynual methode. Er kan ongetwijfeld weer wat weg.

Stap 6

We gaan naar de haar spullen. Je hebt spullen die gebruikt om je haar vorm te geven met hitte, denk aan stijltangen en fohns. Heb jij een fohn, overweeg eens een fohnhanger. Dat is een ronde ring die je kan bevestigen aan de muur, waaraan je de fohn kan hangen zodat deze binnen handbereik is. Heb je dat niet, is het handig alles goed op te bergen in een mooie doos of mand, zorg dat je de snoeren goed oprolt en bijeenbind zodat het netjes blijft en niet in de knoop komt met elkaar. Beoordeel het aan de hand van je SWYNUAL methode. Save what you need use and Love!

Stap 7

Borstel en kammen kunnen bij elkaar in een grote bak, lade of wat je er voor wil gebruiken. Ik vind het leuk ze in een mooie mand te zetten op de grond, maar als je lades hebt kan je zo op die manier een vaste plek bieden. Ook hier kijk je goed naar de borstels en kammen. Maak ze indien je er tijd voor hebt, even schoon en beoordeel ze aan de hand van je SWYNUAL methode.

Stap 8

Elastiekjes, ik heb sinds kort een soort theedoosje hiervoor. Die heeft van die vakjes. Ik koop steeds elastiekjes en die ben ik binnen no time weer allemaal kwijt. Een vriendin van mij bewaard ze in een mooi zakje en hangt ze op. Ik zelf doe ze nu in een doosje, op kleur ook nog! Kijk wat jou handig lijkt. Ik heb ook eens een leuk idee gezien op pinterest, dat was een soort massief rondje, waar je steeds terug om kan doen. Hebben ze ook wel eens in winkels. Dan moet je wel een leuke ruimte daarvoor hebben maar een superfijn en makkelijk idee leek mij dat! Wij verzamelen ze vaak gedurende de dag om de badkamerkraan, dat heb ik de meiden zo aangeleerd. Dan doe ik ze dus weer terug in de bakjes op kleur. Het is maar net wat je fijn en leuk vind om te doen. Ik weet niet of je hier moet beoordelen hoor, elastiekjes heb je natuurlijk nooit genoeg maar toch, zitten er kapotte tussen? Doe ze lekker weg.

Stap 9

We hebben nog een doosje met haardbanden en spelden. Die ligt gesloten in de mand met borstels en kammen. Op de mand heb ik de knijpers trouwens geklemd. Ik vind het een handig systeem met alleen maar vrouwen in huis, maar als je grote lades hebt zou ik het daar ook graag in bakken zien. Vergeet niet te beoordelen, vooral bij haarbanden met al die ladies in huis. Ik heb er meteen weer wat weg gedaan toen ik hierbij kwam. Er lagen zelfs haarbanden van de kerst nog tussen. SWYNUAL.

Stap 10

Doe nu alle nagellakjes bijeen in een mooie grote toilettas of een handige bak, zoek ze even uit aan de hand van je SWYNUAL methode. Ik heb er uiteindelijk een nagelmandje van gemaakt. Dus daarin zitten de lakjes in een tasje, de nagellakremover, de nagelvijlen, de nagelscharen, de nagelknippers. Superhandig om zo te bewaren, want als je dan je nagels wil gaan doen hoef je alleen maar dit mandje te pakken. Dit mandje zet ik op een plank hoog, ver weg van kinderhandjes.

Stap 11

Gezichtproducten zijn nu aan de beurt. Ik maak 2 groepen, make-up en verzorging. Alle verzorging gaat in mijn beautycase samen. Alle make-up in een grote toilettas ook in mijn beautycase. Ik heb hierin een aparte ruimte voor mijn kwasten. Heb je dat niet? Dan kan je een ladeverdeler gebruiken bijvoorbeeld, en het zo inruimen. Of een mandje maken, met alle producten bijeen toch apart verpakt. Dus verzorging samen, make-up samen, kwasten samen, sponsjes samen zoiets. Kijk even wat handig is. Belangrijk is: SWYNUAL. Save ONLY what you need use and love. Alles over de datum mag weg. Alles kapot, niet bruikbaar of echt oud, mag weg. Wat je niet gebruikt etc.

Stap 12

Lichaamsverzorging is nu aan de beurt. Ik heb lotions, bruiningsspullen, zonbescherming. Jij denk ik ook. Ik doe alles wat creme is, bij elkaar in een bak. Dan heb ik scheermesjes en scheerschuim, dat doe ik apart in mijn beautycase. Heb je die niet, dan kan je een gesloten bakje gebruiken en het zo opbergen bijvoorbeeld. Dan heb ik nog de natte spullen, dus de wasgels en dergelijke. Die plaats ik ook in een bak en is de voorraad voor douche/ badderen. Nogmaals, bewaar alleen wat je gebruikt, nodig hebt en wat je fijn vind. Al het overige kan weg.

Volgens mij hebben we het nu wel? Mocht je meer producten hebben dan we nu bespreken, dan is het heel simpel. Is het een aparte categorie, dan berg je het ook samen op. Voor je het opbergt, bepaal je of je het gebruikt, nodig hebt of weg kan doen. Berg het op in een lade, een bak of een kast.

Heel veel succes met het opruimen van je cosmeticaspullen!

LFS

Claire