11. Voorbereiden op school na de vakantie!

Ieder jaar is het weer een crime om vroeg op te staan in de ochtend en de kinderen goed georganiseerd op school af te zetten. Het werkt die eerste week gewoon nog niet zo lekker, die bekende schoolroutine. Hoe hard ik ook mijn best doe, ieder jaar kom ik toch weer in die haast-stand in de ochtend en roep ik steevast op het schoolplein dat het wel weer erg vroeg is, in de hoop dat schoolpleinmoeders mij niet meteen in de ochtend vastklampen voor een goed ochtendgesprek.

“Hoe doet ze dat toch?”

Alle moeders op het schoolplein..

Moeder: Vroeg he? Ik: Nou zeg! Moeder: Fijne vakantie gehad? Ik: Ja hoor, jullie ook? Moeder: Jazeker!– ik wil weglopen – Maar na 6 weken wilde we wel weer wat vastigheid hoor! – maar moet dus blijven staan- Ik: Vastigheid? Moeder: Ja je weet wel, routine. Beetje houvast in de dag. Ons Roosje was er ook wel klaar mee hoor, we wisten echt niet meer wat we moesten doen met de dagen. Ik: Oke, zeg ik moet opsch… Moeder: Sorry dat ik je onderbreek hoor, maar kan jouw dochter vanmiddag afspreken? Ik: Uh, nou ik.. Moeder: Want mijn Roosje heeft het er al de hele vakantie over. Ik dacht dat jullie op vakantie waren. Ze mogen mee naar mij maar ik zit wel in de verbouwing. Zou het bij jou kunnen? ……………. Nu weet je het zeker, school is weer begonnen.

Dit herken je vast. We moeten eerst eventjes weer lekker in het ritme komen. Dus back off andere moeder. Nu even niet. Vanmiddag ben je er weer, een beetje meer dan nu. Het is niet gek dat jij je zo voelt. Het is immers al zes hele weken uit ons systeem. Ik keek altijd met veel jaloezie naar die moeders die op het schoolplein verschenen. Hoe dan?! Soms lopen er wel 4 kinderen achteraan met ingevlochten vlechtjes in gestreken jurkjes! – Overigens duidelijk gestileerd door mama zelf, in plaats van het bekende toegeef-riedeltje van deze mama hier die haar kinderen zelf de kleding laat uitzoeken met de woorden: “Je moet het zelf weten maar het wordt mooi weer vandaag!”– En die moeder maar shinen in haar heerlijk zittende fantastische jurk met golvende lokken, totaal geen last hebbende van vakantiekilo’s. Hoe doet ze dat toch?

Niet gek dus dat er tegeltjes ontworpen zijn met de tekst “Die andere moeders doen ook maar wat!”. Of mokken, shirtjes, banners, boeken… Hele coach-trajecten zijn er op gebaseerd, want wat is nou het trucje van die “andere moeder”? Waarom kan zij het wel, en ik niet? Die sussende woordjes ” Die andere moeders doen ook maar wat!” helpen wel wat. Maar de vraag blijft. Hoe kan het dat ik erbij loop als een bezwete otter die haar vermoeide kroost de school induwt, ondertussen hopend dat ik niets vergeten ben in de tas te stoppen voor de pauzes, en DIE ANDERE MOEDER glad gestreken en met een echt gemeende glimlach 2 toekomstige directeurtjes met perfect gekamde haartjes en frisse snoetjes gedag knuffelt? Het enige wat ik op zo’n moment kan bedenken is: “Ik had gewoon nog vroeger op moeten staan.”

Maar dat was niet zo. Hoe vroeg ik op stond, het bleef. Ik bleef die chaoot die probeerde structuur in de dag te vinden. Tot ik een trucje ontdekte. Een trucje wat mijn schoolroutine totaal veranderde. Het trucje van de mamalistische ochtend. De podcast van de mamalistische ochtend vind je hier. Maar wat ik nog leuker vind, is het even voor je op te schrijven. Dit werkt echt. Dit gaat jou helpen.

De regels van een Mamalistische Ochtend:

 1. Zorg dat de kinderen in hun eigen kamer slapen. Dit is echt nodig om de mamalistische ochtend een succes te maken. Het is namelijk niet de bedoeling dat ze tegelijk met jou het bed uitspringen. Ze mogen niet wakker worden van jouw wekker. Beweeg dus hemel en aarde om ze in hun eigen bed in slaap te krijgen. – Begin hier dan ook op tijd mee, want voor je het weet is de vakantie over. Dus: oefen in de week voor school weer begint! –
 2. Zet je wekker een uur voor de kids uit bed moeten. Dat uurtje wordt jouw wakker-word-uurtje. Het klinkt eerder als een straf dan als een beloning, maar geloof me, dit uurtje ga jij straks omarmen en bestempelen als het beste idee ooit.
 3. Zodra je de wekker hoort, ga rechtop zitten. Ben je net als ik iemand die hier een beetje begeleiding bij nodig hebt? Speciaal voor jou heb ik de podcast: “Wakker worden” als bonus opgenomen. Die podcast beluister je hier.
 4. Nadat je beseft dat je leeft, sta je op. Stap de douche in. Er is niets fijners te bedenken dan wakker worden met water. Mag je haar niet nat worden? Zet een douchemuts op. Dat gevoel van water op je gezicht mag je gewoon niet missen. Je verdiend het. Ik zag hele stijlvolle mutsjes bij de Douglas.. #wishlist
 5. Dat je je na het douchen aankleed spreekt voor zich. Maar hoe je aan de kleding komt is de truc! Hang ze de avond van te voren op in de badkamer. Ik heb kledingstangen hangen in de badkamer. Het werkt perfect voor handdoeken maar dus ook perfect voor het klaarhangen van de outfits voor de volgende dag. Een aanrader. (IKEA)
 6. Maak het jezelf daarna gemakkelijk. Het is tijd om wakker te worden. Zijn je kinderen ineens ook wakker?! Dat kan. Laat ze lekker hun ding doen. Jij bent fris gedoucht, aangekleed en zo’n beetje wakker. Prima dat ze er nu ook bij zijn. Je bent er vanaf wekker tijd pas klaar voor, dus zet ze achter de tv en zorg voor rust.
 7. Wakker word momentje. Koffietje, theetje, wat te lezen. Wist je dat lezen gelijk staat aan mediteren? Soms lezen we snel en ongeduldig, gewoon om maar even wat te doen te hebbe. Je slaat vlug de pagina om, op naar het volgende hoofdstuk.. jouw doel is het einde van het boek halen. Merk dat op tijdens het lezen en kies dan om een stuk langzamer te gaan. Neem de betekenis van de woorden in je op en sla geen woord over. Andere meditatie manieren vind je op de website van mijn favoriete magazine!
 8. Daarna pak je jouw mamalistische boekje en schrijf je op wat je kwijt wil. Al die losse eindjes in je hoofd die nu wat door elkaar springen probeer je zo te ordenen. To do’s, dingen die je niet moet vergeten. Je sluit af met wat voornemens, zoals bijvoorbeeld: Ik maak er een leuke dag van vandaag. Of: Vandaag glimlach ik naar iedereen. Je zult zien dat het je dag echt kan vormen en bepalen.
 9. Ik kreeg als tip om de lunchboxjes alvast wat te vullen de avond van te voren. Dat kan je doen, zodat je in de ochtend alleen maar hoeft te checken wat er nog bij zou moeten. Komkommertjes kan je prima de avond van te voren snijden, een verpakt biscuitje kan er alvast bij. De boterhammen (en appeltjes) zou ik zelf niet van te voren maken maar pas lekker op de ochtend zelf, je moet toch boterhammen maken. Dat doe je dus voor de wekker gaat van de kids maar pas na de koffie en jouw eigen wakker word momentje. Smeer tergelijkertijd de boterhammen voor het ontbijt. Ik ben gestopt met het dekken van de tafel op doordeweekse dagen. Een aanrader, het scheelt afwas, tijd, rommel..
 10. De wekker gaat dan pas (ja dan pas) van de kids. Dus nu jij klaar bent, start hun ochtend en dus ook wakker word moment. Zet ze lekker onder de douche, al is het maar 5 minuten. Insmeren, aankleden, haartjes doen.
 11. Ontbijt altijd aan tafel, scheelt tijd, rommel alles. Zoals ik al zei, geen tafel dekken. Smeer de boterhammen voor ze (of oudere kindjes zelf) op het aanrecht. Eet zelf even mee als je dat nog niet gedaan hebt. Geen mobiel of filmpjes aan het ontbijt, ze hebben als ze aangekleed zijn en gegeten hebben eigen wakker word tijd. Dan mag dat vollop.
 12. Ruim samen het ontbijt op (bordje op het aanrecht laten zetten) en geef de kinderen hun ruimte om wakker te worden.
 13. Schoentjes aan en gaan.

En zo werd jij die mama op het schoolplein waarvan iedereen zegt:

Hoe doet ze dat toch?

Die andere moeders op het schoolplein.

Zet m op komend schooljaar. Dit kan jij als geen ander. Je bent per slot van rekening namelijk een mama. En een mama heeft superpower, is vindingrijk, heeft altijd energie voor 10 ookal voelt dat heel anders. Dat is het gekke aan moeder zijn. Kijk maar eens terug op al die momenten waarop je dacht: “Ik kan dit niet, dit is onmogelijk!” Toch deed je het. Dus eigenlijk heb je het onmogelijke gedaan.

Tot de volgende keer,

Liefs Claire