08: De Keuken opruimen

Aan de slag met de categorie: Keukenspullen!

Hey mama, daar ben je weer. Ik heb je al heel wat dingen meegegeven. Wat fijn dat je me nog altijd de kans biedt jou te mogen inspireren, om jou te helpen jouw moederschap te resetten. Dat doen we door jouw hoofd rust te bieden, gedachten te ordenen en we zijn nu beland bij het tweede deel van mijn methode mamalisme, namelijk het opruimen van je huis.

KEUZE

Ik heb ervoor gekozen jou te vertellen hoe je het totale opruimproces kan oppakken. Afgelopen week zijn we hier mee begonnen. Ik deel alles op in categorieën. We zijn gestart met jouw kleding, dus we zijn gestart met Textiel. Volgens Marie Kondo kom je dan aan bij papierwerk. Dus boeken, administratie. Dat is wel een mooie volgende stap want dat omvat inderdaad erg veel maar ik wil dat even opschuiven en naar een categorie kijken als mama. Dat zijn de keukenspullen. De categorie papier gaan we echt wel oppakken, maar niet vandaag.

REDEN

De keuken is namelijk een verzamelpunt voor het hele gezin. Op het moment dat het is geordend, is het na het doen van de boodschappen snel weer veranderd in een soort van slagveld. Ik weet niet of je dat herkend, maar bij mij lopen de kasten regelmatig over van het teveel aan spulletjes. Bovendien gaat de tijd snel en zijn producten regelmatig weer over de datum.

Ik heb het ordenen aangepakt met, je raad het misschien al, bakken! Hoe pak je dit aan?

BESLISSEN

Ik heb potten waar ik pasta’s en meelsoorten apart in heb gedaan, een pot met spaghetti, een pot met rijst, een pot met meel, een pot met maizena, een pot met bakpoeder, een pot met muesli en ga zo maar door. Gewoon van die voorraadpotten die je vast wel kent, te koop bij blokker, action, ikea bijvoorbeeld. Beslis nu direct, wil jij dat ook? Het scheelt heel veel aan ruimte in de kast, dat kan ik je vertellen! Voor mij is het ideaal. Daarnaast heb ik de koeken in een trommel, de snoepjes in bakken, de schoolkoeken apart, zelfs de chips bewaar ik tegenwoordig in een grote afsluitbare bak zodat het lekker blijft.

Beslis dus nu: wil ik dat ook? Want dan is het handig direct bakken te gaan halen of dit op te schrijven voor later.

Stap 1 Van boven naar beneden

Begin met alles wat je bovenop de kastjes heb gezet in de keuken. Pak dat eraf en zet het even apart. Bijvoorbeeld in kratten, of lege dozen. Kijk wat je handig vind. We zoeken het uit op het moment dat er meer ruimte in de kasten ontstaat, waardoor je een handige indeling kan maken.

Stap 2 Van links naar rechts

Open het kastje links van je, en begin weer op de bovenste plank. Haal alles eruit wat erin zit.

Stap 3 Beoordelen

Per ding bekijk je wat het is, beoordeel volgens jouw SWYNUAL lijstje dus, is het iets wat je nodig hebt, is het iets wat je gebruikt, lekker of mooi vind? Voeg eraan toe bij etenswaren: is het nog niet overdatum? Doe dit met alle producten op die plank.

Zitten er spullen tussen die je in bakken wil of kan doen? Zijn er pakken die je samen kan voegen? Probeer alles zo klein mogelijk te maken. En beslis: is die plank hier geschikt voor of zou ik het liever ergens anders willen opbergen?

Wil je het eigenlijk op een andere plank? Die plank staat dan nog vol. Zet het dan net als de spullen die je apart hebt gezet omdat ze bovenop de kasten stonden, even apart.

Stap 4 Catagoriseer

In een keuken doe je het waarschijnlijk al, maar toch even handig te kijken naar jouw indeling, is het op categorie? Koekjes bij koekjes, voorraad bij voorraad, kruiden bij kruiden, glas bij glas, bekers bij bekers, plastic bij plastic.. Probeer dit echt in te voeren als je dat niet hebt gedaan. Zo krijgt alles een vaste plek. Ik heb mijn plastic spullen (kids) in een grote bak die precies op de plank past gedaan. Heel handig om snel de schoolbekers in de ochtend tevoorschijn te toveren, maar net zo handig als ik de schone vaat opberg.

Stap 5 Per kast verder

Ga zo verder per kast. Open na de linker, de middelste. Daarna de rechter. Deel het in volgens jouw zienswijze, volgens jou beslissingen. Neem afscheid van het teveel aan spullen, van kapotte spullen (ik nam bijvoorbeeld afscheid van een kapotte pan en 2 blondbordjes met scheuren) en van dingen die je helemaal niet wil hebben. Denk aan aparaten die je helemaal niet gebruikt en wel een groot deel van de opslag in beslag nemen.

Stap 5 Bakjes

Per categorie kan je kijken of het niet handig is om het in een bakje in de kast te zetten. Zo heb ik bakjes voor de kruiden, die ik pak als ik kook. Dan heb ik in een keer al mijn kruidenpotjes. Maar dus ook die koektrommel, een chipsbak, een snoeppot. Simpele oplossingen die niet onbekend zijn, maar wat niet vanzelf ontstaat.

Stap 6 Middenstuk leeg en schoon

Als je van boven naar beneden werkt, kom je dus ook bij je aanrecht. Het fijnste is om deze helemaal leeg en schoon te hebben op 2 uitzonderingen na. Namelijk, een koffiezetapparaat en een waterkoker. Tenzij het een kleine koker is die je handig kan opbergen, dan hoef je ook dat niet op het aanrecht te zetten.

Stap 9 Laadjes

De meeste mensen hebben 2 lades, in een standaard keukenblok. Ik woon in een woning van de woningbouworganisatie, dus huur het. Daarin zit zo’n standaard keukentje, en die heeft dus 2 lades. Een laadje veranderd bij mij altijd in een rommelade, en ik heb daar een tip voor. Koop voor die lade een besteklade indeler, zo’n inleg. Elk vakje krijgt een eigen bestemming, en houd dat lekker vol. Batterijen en dergelijke bewaar ik op een andere plek. In de keuken komen enkel en alleen KEUKENspullen. Dus is het geen keukenspul, hup uit de keuken.

Stap 10 Onderste kasten

De meest fijne indeling, vind ik, is van links naar rechts: bakspullen, schoonmaakspullen in een bak op een doek voor evt lekkages (behalve chloor en ander giftige spullen, die vind je bij mij in de kast boven de wc) en rechts staan de borden (in een bordenrek) en de pannen (onder). Ik heb in mijn linkerkast ruimte gemaakt voor de spullen die bovenop de kastjes stonden, misschien lukt jou dat ook?

Stap 11 laatste spullen opbergen in de kasten

Na het doorlopen van alle kasten, heb je er dingen naast staan die je nog moet opbergen. Probeer ze een plek te geven in de kasten. Heb je geen plek? Overweeg dan een plank op te hangen. Niets is zo rommelig als spullen bewaren bovenop de kasten. Er zijn mensen die het fijn vinden bovenop de kasten wel vazen te zetten. Dat kan, als enige optie vind ik zelf. Al het overige moet een plek krijgen, in een aparte keukenkast of op een plank. Is dat voor jou ook een optie? Kijk er goed naar. Beslis nu waar je het een vaste nieuwe plek wil geven. Uiteindelijk brengt het alleen maar rust!

Ben je klaar? Dan mag je echt trots zijn op jezelf. Direct zie je het resultaat, en je zal merken dat je dingen nu veel anders gaat behandelen. Houd dat vol, ben streng tegen jezelf en ook tegen de anderen. Samen kan je dit zo houden, zodat je nooit meer je keuken opnieuw hoeft te organiseren. Of misgrijpt.

Stap 11 De koelkast

De koelkast is eigenlijk iets wat je regelmatig moet doen. Maak er een wekelijks dingetje van. Kijk naar de data op houdbare producten. Geef het een logische indeling. Zijn er dingen die je liever in een bakje bewaard zoals bijvoorbeeld bakboter, wat anders toch zorgt voor vieze vetvlekken als het niet netjes word teruggelegd. Of smeerworst, wat je kan bewaren in een bakje zodat het lekker blijft. Vleeswaren bewaar je in bakken. De groentesoorten in de groentelade, maar als je geen plek meer hebt, overweeg dan een extra bak. Er zijn veel opbergmogelijkheden, bekijk ze eens op pinterest! Laat je inspireren. Kijk eens naar extra opties voor jouw merk koelkast, vaak worden daar ook nog eens apart bakken voor aangeboden.

Ga ervoor!

Succes vandaag met het opruimen en ordenen van jouw keuken. Ik hoop dat ik je weer heb mogen inspireren zodat je een fijne opgeruimde keuken hebt voortaan. De volgende keer ben ik weer ! De categorie keukenspullen mag je afstrepen. Op het lijstje staat nu als eerste: cosmetica!

Mamalisme hanteert dus een vast ritme in het opruimen. Per categorie gaan we er mee aan de slag. We hebben nu behandeld: textiel, keukenspullen. De volgende categorie is cosmetica, wat ook weer veel omvat.

Er zijn nog veel meer categorien te bedenken, blijf me volgen voor al die tips! Tot de volgende keer!

Iedere maandag en donderdag een nieuwe podcast en blog op mamalistisch.nl. Je kan de blogs dus ook beluisteren in de vorm van podcasts op spotify (of anchorFM). Voor nu, succes met je keuken! Tot de volgende keer!

Lfs, Claire