Elke dag een Beetje

Hoi lieve mama,

Superdruk ben ik. Niet alleen met het doen van de 90 dagen challenge waarmee ik mezelf versterk en reset (13 augustus ben ik als nieuw, verwacht ik 😂), maar ook met deze site!

Het is heel leuk om je eigen site in te vullen met teksten, knoppen en afbeeldingen, maar MAN MAN MAN wat een werk! Ik hoop dat je het een leuke site vindt. Mijn allergrootste dank gaat uit naar Anders Ontwerp. Dankzij hen is deze site helemaal naar wens gebouwd en heeft Mamalistisch een totaal nieuw, volwassen uiterlijk gekregen.

Het is nog niet helemaal af, maar ik ben al heel ver. Het oog van meneer Anders moet er nog even goed overheen, want hier en daar zie ik wat gekke dingen gebeuren en ook mobiel werkt het nog niet zoals het zou moeten. Maar we hebben de tijd, want mijn andere site draait natuurlijk ook gewoon door.

Wat een toffe plannen, hè? Heb je gezien dat ik nu ook voor scholen ga werken? Ik hoop dat alle scholen in mijn directe omgeving mee willen doen en workshops afnemen, zodat ik jullie kinderen kan leren hoe ze moeten plannen. Mijn oudste dochter heeft hier laatst zelfs een TED-talk over gegeven, waarin ze vertelde hoe fijn het zou zijn als er op school meer aandacht besteed zou worden aan het plannen en organiseren van huiswerk, toetsen, werkstukken, besprekingen, toetsweken en examens.

Wist je dat je pas met 25 jaar volledig in staat bent om goed te plannen? Tot die tijd moet je er veel aandacht aan besteden, en ja, dat betekent begeleiding van ouders. Wij moeten onze kinderen hierin ondersteunen. En dat doen we ook, anders zouden al die kinderen niet op tijd in de klas zitten. Aangekleed, gevoed, met de juiste spullen in hun tas. Maar hoe ouder ze worden, hoe meer er geroepen wordt dat we ze los moeten laten. Wanneer laat je los?

Ik vond dat lastig. Laat ik los, dan vergeet ze haar kont nog. Controleer ik, dan heb ik er een dagtaak bij. Bovendien vind ik al die digitale informatie zo ontzettend veel. Wat zou het fijn zijn als onze kinderen op de middelbare school gewoon een ouderwetse volgeplakte agenda hadden die ze tevoorschijn toveren nét voor de bel gaat, zodat de leraar het huiswerk voor de volgende week kan opgeven.

Nu zegt de leraar “tot volgende week” en wordt er verwacht dat ze zelf even kijken wat het huiswerk is. Voor kinderen wiens brein nog niet toe is aan plannen en organiseren, is dat nogal wat.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met plannen en organiseren, dus niet alleen de middelbare scholen kunnen bij mij terecht voor workshops, maar ook de basisscholen. En dat lieve moeders, doe ik echt vooral voor onszelf. Hoe lekker zou het zijn als al die lieve kinderen begrijpen dat er dingen bestaan als het plannen van een dag en een week? Wat het is, hoe je dat doet. Wat wel kan en niet. Hoe je rustmomentjes moet inplannen, en wat dat met je hoofd kan doen. Hoe het opruimen van je bureau je hoofd weer overzicht kan geven.

Natuurlijk leren ze dat op school. Maar ik hoop met de workshops hier nog wat meer aandacht aan te kunnen besteden. Wat gaat dat ons, moeders – ouders – opvoeders – helpen. Want als je een dagplanning met je kind maakt, weet je kind dat je niet na het fruitmoment naar oma gaat, maar na het boodschappen doen bijvoorbeeld.

Het belang van goede planning en organisatie kan niet genoeg benadrukt worden. Door kinderen van jongs af aan te leren hoe ze hun tijd en taken moeten managen, geven we ze de tools die ze nodig hebben om succesvol te zijn, zowel in hun academische carrière als in hun persoonlijke leven.

Daarnaast is het ook belangrijk dat we als ouders het goede voorbeeld geven en laten zien hoe effectief plannen en organiseren eruitziet. Dit betekent niet dat alles altijd perfect moet verlopen, maar wel dat we onze kinderen laten zien hoe we omgaan met drukte en hoe we prioriteiten stellen.

Ik ben ontzettend enthousiast om deze workshops te starten en hoop dat we samen een verschil kunnen maken in het leven van onze kinderen. Of het nu gaat om het voorbereiden op de middelbare school, het managen van dagelijkse taken, of gewoon het creëren van een beetje rust en overzicht in een druk leven, ik sta klaar om jullie te helpen.

Veel liefs,

Claire

Laat een reactie achter