#18 schoonmaken kan iedereen

Wat kunnen we toch veel taken op ons bordje krijgen he? Ik vind het ook zo verwonderlijk dat ik als enige hier in huis weet dat we zelf de WC moeten schoonmaken. Dat het putje zich niet vanzelf reinigt van de douche en dat het handig is om elke dag even de wasbak in de badkamer uit te spoelen anders liggen er de volgende dag harde tandpastaklodders op je wachten.

Ik heb laatst wel echt enorm moeten lachen om een filmpje waarin een vrouw haar man vertelde dat ze zich zo druk maakte, want ze moest nog enorm veel schoonmaken in huis. Waarop de man haar toevertrouwde dat ze zich niet zo druk moest maken want hij had een oplossing waar zij heel blij van zou worden. Ik dacht meteen dat de man het dus zou gaan opruimen en schoonmaken allemaal, maar…  wat denk je? Hij vertelde dat de koffietafel bij de bank niet opgeruimd hoefde te worden want…. die was magisch. Elke avond probeerde hij het uit. Hij maakt dan zoveel rotzooi als hij maar kan, gaat slapen en als hij dan de volgende dag wakker wordt is alle rommel opgeruimd en is het schoon. De vrouw vraagt nog of hij serieus is, maarja dat is hij echt. 

De volgende dag is de vrouw weg en de man is er van overtuigd dat de magische koffietafel daar wat mee te maken heeft dus belt de politie. De politie is met 2 man, en de ene politieagent vraagt of de meneer echt serieus is, de andere zegt zeker te weten dat de man de waarheid spreekt want hij heeft zelf ook zo’n koffietafel thuis.

OMG.  Ik moest zo lachen.

Natuurlijk is het onzin, maar het is zo typisch en goed uitgebeeld. Iedereen in het gezin neemt het maar voor lief dat er wordt opgeruimd. Ze denken er niet eens over na maar merken wel de voordelen. Een opgeruimde koffietafel bij de bank, een schone WC bril om op te zitten. Een schoon glas om uit te drinken, een schone tafel om aan te eten ga zo maar door. Het benoemen in huis is niet voldoende.

Wat werkt dan wel?

Betrek je gezin in het hele schoonmaakriedeltje in huis. Maak een duidelijke kast voor schoonmaakspullen. Zorg dat er een schema hangt voor iedere ruimte in huis. Geef elke dag een klusje, al is het iets kleins als de tafel afnemen, of de wasbak uitspoelen. Je hoef het niet alleen te doen, dus maak het mogelijk voor iedereen om mee te werken aan de dagelijkse schoonmaakklussen in huis.