04: Mamalistisch Timemanagement

Losse eindjes

De vorige keer in deze blog van mamalistisch gaf ik aan dat je als laatste in jouw mamaboekje lijstjes kon maken van dingen die nog wel moesten gebeuren of wat je niet moest vergeten, maar wat niet direct op je to do list moet komen te staan. De losse eindjes benoemen en uit je hoofd gooien dus. De afgelopen dagen heb je die losse eindjes verzameld in je boekje. Heel fijn, want daar gaan we vandaag mee aan de slag!

Wat heb je vandaag nodig? 

 • 5 postvakjes (action, ik heb daar een ladesysteem gevonden met 5 lades)
 • Labels
 • Mooie stift voor schrijven op labels
 • Vierkante kleine notitievelletjes (losse in een bakje)
 • Fijne pen
 • Agenda

Allereerst: de postbakjes kun je heel goedkoop halen bij de action, tezamen met de zwarte stift en uiteraard de labels. 

Stap 1

Ieder postvakje heeft zijn eigen label nodig. Onderste bakje is: project. Daarboven komt volgende week, daarboven komt deze week, daarboven komt morgen, postvak in. 

Nu heb je dus 5 bakjes. Van boven naar beneden:

 • In
 • Morgen
 • De Week
 • Volgende Week
 • Later/ Project

Ja kan deze ook indelen op een andere manier:

 • Postvak In
 • Vandaag
 • Morgen
 • Deze week
 • Project (later)

Dat is een persoonlijke keuze. Er zijn ook mensen die werken met 3 bakjes:

 • Nu
 • Morgen
 • Later

Tijd zal uitwijzen wat voor jou het handigst werkt. Aan de hand van de beschrijving die ik voor jou nu hebt gemaakt, zou ik kiezen voor optie 1. Ikzelf werk inmiddels met optie 2. Zie foto:

Timemanagement

Stap 2

Laten  we nu starten met jou open eindjes van de eerste dag. De opsomming die je daar hebt gezet. Pak de briefjes en schrijf iedere opsomming op een apart blaadje. Doe dat in je postvakje IN.

Ga zo verder met alle open eindjes die je in je boekje hebt opgesomd. Bij mij:

– zolder sander spullen opruimen – camper verf halen – verhuisdozen inpakken berging – lotje bed ophalen- moodbord kleurenpalet maken – kringloop vazen halen – plantenbudget uitzoeken – Esther reminder mailen foto’s – post mamalistische ochtend maken – dekbedovertrekken roze meiden – alle social media met elkaar connectie… 

Ik schrijf ieder onderdeel apart op een blaadje en ieder blaadje leg ik in het postvakje. Ben je daar mee klaar?

Stap 3 beoordelingsvragen 

Pak een briefje en stel je nu de volgende vragen;

1. Kan ik dit binnen 5 minuten doen? Zoja: meteen doen. Afhandelen. Zo nee: 

2. Moet dit vandaag gebeuren? Zoja, in bakje vandaag. Zo nee:

3. Moet dit morgen gebeuren? Zoja, in bakje morgen. Zo nee:

4. Moet dit deze week gebeuren? Zo ja, in bakje deze week. Zo nee:

5. Moet dit volgende week gebeuren? Zo ja in bakje volgende week. Zo nee:

6. Is dit iets voor later? Dan mag je het plaatsen in bakje project. 

Dit doe je nu met alle blaadjes. 

Stap 4

Uiteindelijk is je postvakje leeg. Denk nu even heel goed na. Zijn er nog dingen in je hoofd geschoten die je wellicht nog uit je hoofd wil halen? Zo ja, schrijf ze dan weet per onderdeel op een briefje, en leg ze in je postvak in. Ben je klaar, herhaal dan het onderdeel waarbij je ieder briefje beoordeeld aan de hand van bovenstaande vragen. 

Stap 5

Er liggen een aantal briefjes niet in een bakje. Dat zijn de briefjes die je hebt beoordeeld als dingen die je binnen 5 minuten kan afhandelen. Pak dit nu op, en handel ze af. Telkens als je klaar bent met een briefje mag je die weggooien.

Stap 6

Heb je dat af? Dan doorloop je het bakje met dingen die je vandaag moet doen. Zet die dingen in je to do list van vandaag. Plan het evt in in je mobiele agenda. Elke keer als je wat af hebt, haal je het briefje uit het postvakje zodat aan het einde van je dag dit bakje leeg is. 

Stap 7

Check of alles is gedaan aan het einde van de dag. Is dat niet zo? Dan gaat het in het postvakje van morgen. 

Stap 8

Elke dag start je met het bakje waarop staat morgen. Die briefjes verhuis je naar vandaag. Heb je meer dingen in je hoofd zitten? Dat mogen kleine naar ook grote dingen zijn, zoals bijvoorbeeld vakantie plannen, kattenvoer halen, de juf aanspreken etc. Leeg het weer op al die briefjes. Verdeel het in de juiste bakjes aan de hand van de beoordelingsvragen.

Stap 9

Zorg dat je altijd het bakje van vandaag aan het einde van de dag leeg hebt. Bekijk ieder ochtend de briefjes die je hebt gestopt in het bakje “morgen” en “deze week” en beoordeel het opnieuw aan de hand van de vragen. 

Stap 10

Iedere week loopt bij mij van maandag tm zondag. Op maandag heb ik tijd de week bakken uit te zoeken. Dan pak ik alle briefjes uit het bakje deze week en volgende week en beoordeel ze opnieuw. Kan het meteen? Dan doe ik het direct. Niet? Moet het vandaag? Morgen? Deze week? Volgende week? … of is het een project?

Probeer dit de komende dagen even uit. 

Mamalistisch ritme ochtend tot nu toe:

1. Uur eerder opstaan

2. 5 minuten wakker worden (lezen of luisteren podcast meditatie)

3. Uit bed, in bad of douche 

4. Verzorgen lichaam (hydratie!), aankleden

5. Mamaplanbakjes Pakken, briefjes uit bakje “morgen” pakken doornemen en voor je leggen.

8. Mamaboekje pakken, doel van vandaag noteren, planning maken, to do lijst opzetten en hoofd legen.

9. Onderdeel hoofd legen uit boekje omzetten in briefjes.

10. Alle briefjes van de dag beoordelen aan de hand van de vragen nu, vandaag, morgen, deze week, volgende week of later/project.

11. Doen wat nu kan.

12. Iets doen waar je blij van wordt (ik: LINDA APP doorspitten)

13. Start ochtend verder met de kindjes (ik: ontbijttafel dekken, kinderen aankleden, ontbijten, afruimen en afwassen, bedden opdekken, haar en make-up, hond uitlaten, naar school)

Voor wie is dit systeem heel handig?

 Voor mama’s die heel veel in hun hoofd hebben en wat meer grip willen krijgen op al die losse dingen die in hun hoofd zwieren.
 Voor mama’s met heel veel stress.
 Voor mama’s die de hele dag achter alles en iedereen aan moeten hollen.
 Voor mama’s die op zowel het werk als in het privéleven alles moeten regelen en dat goed willen doen zonder dingen te vergeten.
 Voor mama’s met tienermeisjes die heel veel dingen plannen en willen en dat soms nonchalant opnoemen zodat je dat kan opschrijven en in je bakje kan gooien.
 Voor mama’s die heel moe zijn en niet meer zoveel willen nadenken over alles wat ze nog moeten doen.
 Voor mama’s die het fijn vinden om meer structuur en grip te krijgen op hun gedachten.
 Voor mama’s die heel veel willen kunnen doen zonder over te lopen.

Wat is dit voor methode? 

Heel simpel, dit is een onderdeel van het timemanagement lesprogramma en het is iets wat jou verder kan helpen in je leven. We gaan deze week ook aan de slag met het bakje later/projecten. Maar voor nu is dat teveel om erbij te doen.

Leer je eerst dit even aan. Ik doe dit altijd in de ochtend, dan doorloop ik mijn bakjes en weet ik weer alles wat er in mijn hoofd zat. Ik plan het in, en vergeet zo niets meer. Als me ergens op de dag iets te binnen schiet gooi ik het zo mijn hoofd weer uit in mijn bakje. Ben ik niet thuis, dan schrijf ik het naar mezelf in een mailtje, en maak ik er thuis briefjes van. 

Het klinkt als enorm veel werk, en als je net start is dat natuurlijk ook wel zo. Dan is het een berg. Maar als je het een maal beheerst kan je het op zoveel fronten toepassen.

Dan kan je het zelfs digitaliseren, en ook toepassen in je mailbox. Maar op deze manier kan je het vastpakken, daarom starten we hiermee.

Succes de komende dagen. Ik weet zeker dat je me later heel dankbaar gaat zijn. Schaf even die bakjes aan, zet ze op je bureau of in de kast en ga er lekker mee aan de slag.

Bonusstap: stap 11 al het binnenkomende papierwerk!

Oh! En mocht het nou heel gemakkelijk gaan? Dan hier nog een bonus:

Je kan hier al het inkomend papier aan toevoegen. Je kan de post op een zelfde manier namelijk behandelen. Beoordeel het aan de hand van de beoordelingsvragen. Nu? Vandaag? Morgen? Etc.

Dat mag je bij deze bakken doen. Is het iets voor het archief? Dan berg je het meteen op, want archiveren (oftewel in de map doen) is iets wat nog geen 5 minuten duurt. Heb je nog niet de juiste mappen? Haal dan gewoon een map om alles bij elkaar te doen. Ik kom daar uiteraard later op terug. 

Succes de komende dagen! Je kan het!

LFS

Claire