Over mij

"TIJD OM AAN JEZELF TE WERKEN VIND JE NIET,
dat is ook niet altijd direct nodig." SAY what?!

Dat is misschien iets waar je nu vraagtekens bij zet, maar het is iets wat je wel even tot je door mag en kan laten dringen. Je bent gewoon goed zoals je bent, alleen de situatie is zo dat jij je soms als moeder extreem verloren kan voelen. Alsof alles op jouw schouders moet rusten, alsof je alleen moet vechten door die verdwaalde was, lege shampooflessen en die vergeten aardappels. Ik weet het, ik herken dat.

Als jonge moeder had ik geen idee van wat mij allemaal te wachten stond. Toen ik er alleen voor kwam te staan met mijn dochter in 2009 gedroeg ik mij als een leeuwin. In 2010 voelde ik me slechts nog een heel klein katje. Wat kwam er veel op me af. Niet alleen mijn eigen zorgen, mijn verdriet en mijn agenda, maar ook dat van al die dingen daaromheen slurpte me leeg en maakte me klein. Ik maakte kennis met die harde kant van het moederschap, het stappen over je eigen problemen en er gewoon zijn voor je kind. Gewoon doorgaan, want je kan niet anders. Dat noem ik de harde kant, want welk mens op de wereld doet dat? Wie zet zijn ellende, problemen en verdriet aan de kant om liefde te kunnen schenken aan een ander? Wie gaat er nou door als je eigenlijk echt niet meer kan? Juist, een alleenstaande moeder. Ben je niet alleenstaand, dan kan je nog delen in dat verdriet, of rusten als de ander er is. Dan kan je schakelen, hoe lastig ook maar er is tijd voor jou. Alleenstaande moeders vinden die tijd niet, en dat heb ik geweten. Een kat in nood maakt rare sprongen, ook alleenstaande moeders doen dat. We bouwen naast schuldgevoel misschien zelfs schulden op, verliezen vrienden, sociaal contact puur uit zelfbescherming óf menen dat anderen niet op ons of onze problemen zitten te wachten.

Ik heb me jarenlang gestort op zelfhulpboeken, toen ik dat eenmaal ontdekte was het hek van de dam. Ik vond herkenning overigens in het boek: Help me, van Marianne Power echt een aanrader. - Een biebpasje ook overigens, dan kan je al mijn aanraders direct lezen. – Maar wat er ook voor nuttigs gedeeld werd, tijd om het toe te passen was er altijd maar een weekje. Tot ik mijn huidige partner leerde kennen, zo kan het dus ook gaan. Ik ben niet meer alleenstaand, maar woon niet samen. Wij latten, en dat blijft naar verwacht nog wel even zo. We vinden dat zelf de meest prettige manier, want beide werken we nog heel hard aan onszelf. Zelf vind ik geen directe klik met yoga of diepe meditatie (wel slaapmeditaties!), al heb ik alles wel geprobeerd. Ik heb er simpelweg gewoon de tijd en de kracht niet voor. Ik neem het liever als vanzelf in me op. Dat doe ik alleen maar door dingen te ondernemen. Door te doen, in plaats van eraan te denken. Als ik iets lastig vind dan dwing ik het mezelf toch direct te doen, dan ben ik ervan af. Ik heb geleerd in al die jaren dat doen beter werkt als eerst uitdenken.

Maargoed, voor je kan doen heb je wel wat tijd nodig. Die tijd creëer je ook weer door dingen aan te pakken. Simpele dingen, zoals je huis opruimen, je administratie een systeem bieden, de kinderplekken aan te wijzen en meer van dat soort dingen. En daarvoor heb ik HET MAMALISME in het leven gebracht.

Sinds ik als mamalist door het leven ga…. Afijn. Ik kan niet meer zonder. Ik gun jou ook dit leven. Zo eentje waarbij je in ieder geval het idee hebt de touwtjes in handen te hebben. Zo’n moederschap wat niet gaat wiebelen als je verandert van baan of missie.

Lieve mama, heb je een vraag aan mij of kan ik je ergens bij helpen? Stuur me jouw gegevens dan toe. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Fun facts!

 • Mijn partner en ik zijn latters. Ik kan dat stiekem iedere vrouw aanbevelen.
 • In een vorig leven was ik een BN’er, bekend van Echte Meisjes en de Gouden Kooi.
 • Ik heb wel 5x de voorpagina gehaald van bekende roddelbladen.
 • Net na de bevalling van mijn oudste dochter wilde ik dat iedereen naar haar mooie mond keek.
 • Na de bevalling van mijn jongste dochter noemde ik haar mijn kleine laafje, wat de verloskundige gefronste wenkbrauwen gaf.
 • Ik ben dol op schrijven!
 • Ik ben een hele goede dameskapper, maar mannen kan ik gewoon echt niet knippen. Dus ben ik er mee gestopt.
 • Ik heb 3 weken rondgetrokken in Amerika te paard door de Red Mountains en sliep buiten onder de sterrenhemel begeleid door Skinner, de echte cowboy die ezels hield. (SBS)
 • Mijn moederschap is mede gevormd door de stem van mijn moeder in mijn hoofd, eigenlijk had zij Mamalistisch moeten opzetten.
 • Ik ben gescheiden van de vader van mijn oudste dochter en in een fijne relatie met de vader van mijn jongste dochter.
 • Tussen mijn oudste dochter en jongste dochter zit 6 jaar verschil, ook weer zo’n aanrader.