Dagritmekaarten voor jou

Dagritmekaarten voor moeders – een onverwacht logisch idee

Een jaar geleden bracht ik mijn eerste dagritmekaarten uit. Voor kinderen. In het inmiddels bekende roze en geel. Ik had een enorme doos vol besteld, echt zo’n doos waarvan je denkt: dit duurt wel even voor-ie leeg is. Maar nu zijn er nog maar twintig setjes over. Twintig. Het werkte dus. Blijkbaar was de behoefte net zo groot als mijn idee. En ja, ik snap het. Want dagritmekaarten voor jonge kinderen zijn gewoon ontzettend handig. Zeker als structuur iets is waar je thuis mee moet jongleren.

Wat ik me achteraf pas goed realiseerde, is dat de kleuren misschien iets té uitgesproken waren. De vraag of ik ze ook in andere tinten kon leveren, kreeg ik regelmatig. Het antwoord was steeds: nog niet. Maar ik ga die roze en gele versie niet opnieuw bestellen. Binnenkort komen de kinderversies in genderneutrale kleuren terug. We gaan met de tijd mee! Alleen… dat is niet het nieuwtje van vandaag.

Want naast mijn resetboek en het mamaboekje komt er nog iets. Iets waarvan ik niet weet of het al bestaat, maar waarvan ik meteen voelde: dit moet er gewoon komen. Dagritmekaarten voor moeders.

Het idee is eigenlijk heel logisch. Toen mijn kinderen jonger waren, deden we veel aan voorspelbaarheid. Mijn jongste heeft een hoofd dat de hele dag alle kanten opgaat. Als ik haar niet vertelde wat de planning was, werd ze onrustig. Als ik het wel vertelde, werd ik gek. Want dan kwam de stroom vragen: wanneer gaan we naar oma? Gaan we al weg? Hoe lang nog? En daarna? En dan? Herkenbaar? Ik weet zeker van wel.

De kaartjes hielpen. Ze gaf er betekenis aan. Ze zag wat er kwam. Ze werd rustiger, maar ook zelfstandiger. Ze herinnerde mij aan afspraken, ze wees me op de kaartjes, ze begon zelf te sturen. En ik? Ik dacht: dit is goud. En ja, nu zijn mijn meiden ouder en gebruiken we die kaarten niet meer. Maar ik mis ze. Echt. Soms vraag ik me af: wie had ze eigenlijk harder nodig? Mijn dochter, of ik?

Structuur werkt. Niet strak en stijf, maar op een manier die lucht geeft. En ik, als moeder met hoofd, huishouden, werk en eigen dromen, loop ook wel eens vast. Vergeet dan dat ik ook zelfzorg op de planning moet zetten. Vergeet dat ik wilde wandelen na het opruimen. Of dat ik eigenlijk gewoon mijn avondritueel moet volgen en niet nóg even iets werkgerelateerds erbij moet pakken.

Het idee ontstond uiteindelijk door iets totaal anders. Mijn boek en mamaboekje waren klaar. Ik wilde ze klein houden, A6-formaat, zodat je ze in je tas mee kon nemen. Iedereen zei: dat moet groter. En ze hadden gelijk. Dus ik vergrootte het formaat. Alleen was ik één detail vergeten: ik had al prachtige roze verzenddozen besteld. A6. En nu pasten de boeken daar niet meer in.

Die dozen deden me ergens aan denken. Ze leken op de dozen van mijn kinderversie dagritmekaarten. Alleen dan groter. En precies in dat moment viel alles samen. Ik wist het. Die kaarten waar ik al jaren mee in mijn hoofd zat — voor moeders, niet voor kinderen — die moesten er nu komen. Die konden hier, gebundeld, in.

Ik ontwierp, schaafde, twijfelde, perfectioneerde en bestelde uiteindelijk twee sets. Gewoon, om te voelen. De kaarten bestaan uit drie kleine stapeltjes van tien. Tien dagritmekaartjes die je helpen je dag op te bouwen. Tien zelfzorgkaartjes — je kiest er elke dag minimaal één. En tien intentiekaartjes, die je helpen voelen waar jij vandaag voor staat.

Zo werd de Mamalistische Reset Jezelf-collectie onbedoeld groter dan ik van plan was. Maar ook logischer dan ooit. Want wat heb je nodig als je er even doorheen zit? Zelfzorg. Structuur. Ritme. Iets tastbaars dat je helpt je hoofd te resetten en je dag terug te pakken. En precies dát is wat deze kaarten doen.

Vanaf Moederdag zijn ook deze dagritmekaarten te bestellen. Los, of als pakket met het boek en het mamaboekje. Het is zó’n mooi pakket geworden. Ik ben er zo trots op. En weet je? We tellen af. Vandaag is het 18 april. Moederdag is op 12 mei. Nog maar even. En dan ligt het in jullie handen.

Liefs, Claire