Grenzen Aangeven

Laten we eerlijk zijn, als moeder ben je in de meeste gevallen de manager van het huishouden. Maar dan wel zonder de salarisverhoging, zonder de bonus en helaas… zonder de lunchpauze… Dus ja, het kan soms voelen alsof je continu aan het rennen bent om iedereen tevreden te houden. Maar waar blijf jij? Wanneer trek je de grens?

Ik hoor je denken: “Grenzen? Dat is toch voor mensen die hun leven op orde hebben?” Nou, nee! Grenzen zijn voor iedereen, maar vooral voor ons, moeders. Want als wij omvallen, wie zorgt er dan voor die lunchdozen, natte gymkleren en vergeten kinderfeestjes?

Vandaag wil ik het met je hebben over iets wat wij moeders vaker zouden moeten doen: je eigen grenzen stellen. En niet zomaar stellen, maar ze ook bewaken. Als een leeuwin, maar dan met een kopje koffie in de hand.

Grenzen op papier zetten, hoe dan?

Het klinkt heel serieus, grenzen op papier zetten, maar het kan eigenlijk heel simpel. Geen ellenlange documenten met fancy woorden, gewoon: waar ben je klaar mee? Wat wil je echt niet meer? En waar word jij blij van?

Laten we even samen een klein oefeningetje doen. Pak een papiertje (of open een notitie-app, want laten we eerlijk zijn, wie weet waar dat notitieblok weer rondslingert). Stel jezelf de volgende vragen:

1. Wat kost me energie? Oke, misschien klinkt dit heftig, maar denk eens aan de laatste keer dat je écht uitgeput was. Was het dat werkproject dat opeens heel anders bleek te zijn dan je had verwacht? Of dat gesprek met je schoonmoeder over hoe je de kinderen opvoedt (want ja, die heeft natuurlijk altijd tips…). Schrijf het op! Dit zijn jouw energie-slurpers.

2. Waar krijg ik energie van? Nu de leuke kant! Waar word jij nou echt blij van? Is dat die ene avond dat je op tijd op de bank ploft met je favoriete serie (en die bak Ben & Jerry’s waar de kids niet van af weten)? Of dat uurtje sporten waarin je even niemand hoeft te verzorgen behalve jezelf? Schrijf het op. Dit zijn de dingen die je méér in je leven wilt.

3. Wat voelt voor mij als ‘te veel’? Oké, we gaan even eerlijk zijn. Wat zijn de dingen die je echt uitputten, maar die je toch doet omdat je het gevoel hebt dat het ‘moet’? Denk aan die keer dat je ja zei tegen een schoolproject dat eigenlijk helemaal niet in je schema paste, of die keer dat je toch maar weer al het speelgoed opruimde omdat het anders in je hoofd bleef malen. Je mag dit ook opschrijven. Niemand kijkt mee.

4. Wat wil ik beschermen? Dit zijn jouw heilige momentjes. Je tijd in bad, die 15 minuten scrollen door Instagram, of gewoon dat uurtje waarin je alleen maar wil ademen zonder dat iemand je iets vraagt. Dit zijn de dingen die je wilt beschermen, want geloof me: jij hebt ze nodig!Grenzen: niet alleen voor op papierAls je dit allemaal hebt opgeschreven, heb je een mooi lijstje voor jezelf.

Nu komt het echte werk: ze in de praktijk brengen. Wanneer er weer iemand vraagt of je eventjes kunt helpen, kijk je naar je lijstje. Staat dit onder de dingen die je energie geven? Of bij de dingen waar je van leegloopt? En nee, je hoeft je niet schuldig te voelen als je nee zegt. Echt niet!

Het kan spannend zijn om je grenzen aan te geven, maar bedenk: als jij goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor anderen zorgen.

Dus eigenlijk, door je grenzen te bewaken, zorg je er ook voor dat iedereen om je heen de beste versie van jou krijgt. Win-win, toch?

Dus lieve moeders, zet je grenzen op papier, plak ze op de koelkast als het moet, en wees trots op jezelf als je ze bewaakt. Het is niet egoïstisch, het is gewoon slim.

Tot snel, liefs Claire

Bonus tip: Vergeet nooit dat ‘nee’ ook een complete zin is

Laat een reactie achter