Zomervakantie & een nieuwe routine

Soms gaat het als vanzelf, zo’n dagroutine in de zomervakantie. Alles ontwikkelt zich vanzelf. We slapen uit (als dat lukt met kinderen), we eten wat, we rommelen wat, lunchen veel te laat maar toch gezellig, zetten een wasje aan als we merken dat de wasmand overloopt, en ’s avonds eten we wat we gepland hadden of gaan lekker ergens eten. Niets moet, alles mag. Zo ziet een vakantiedag er gemiddeld bij ons uit. Ik reken niet altijd op iedere avond eten thuis, omdat we soms zin hebben om tot laat op pad te gaan of aan te schuiven bij een spontane barbecue. Het leven lijkt zo veel makkelijker dan op de normale dagen die we scharen onder werkdagen na de zomervakantie.

Dat vakantiegevoel is daarom zo heerlijk. Niets moet, alles mag. Heb je geen honger? Dan maak je om 21 uur nog een lekkere boterham. Heb je geen zin om te slapen? Dan lees je nog wat of zet je een filmpje aan en probeer je het daarna opnieuw. De druk is van de ketel. Je hoeft er morgen niet om 6 uur uit want je hoeft nergens te zijn. Je hoeft niet om 18 uur te eten, maar het mag wel. Je kan koken wat er in de koelkast ligt, maar we kunnen ook even naar dat lekkere restaurantje lopen. Het maakt namelijk niet uit dat je dochter een uurtje later in bed ligt, morgen doen we rustig aan. We hoeven niets.

Dat verdwijnt straks allemaal weer. Dat weet ik. Dan moeten we weer van alles. Om 6 uur opstaan om tijd te hebben om alleen te douchen en aan te kleden. Om vervolgens tijd te hebben om de hond uit te laten en het ontbijt klaar te zetten. Daarna help ik de jongste met wakker worden, douchen en aankleden. Vervolgens zwaai ik haar en haar grote zus uit naar school, hopelijk met wakkere, frisse gezichtjes en een opgewekt humeur waar ik zo mijn best voor doe. Daarna vertrek ik zelf vanuit een opgeruimde woning naar mijn werk en kom uiteindelijk weer terug in een fris huisje voor ontspanning. En als dat in de ochtend niet is gelukt, creëren we dat eerst even. Daarna koken, de hond weer uitlaten, opruimen, de avondroutine begeleiden en het bed induiken om de volgende dag hetzelfde riedeltje weer af te spelen. Tot het weekend.

Toch wil ik proberen dat vakantiegevoel een beetje vast te houden, zelfs na de vakantie. Ik heb besloten om wat meer flexibiliteit in onze routine te brengen. En daar wil ik deze week, in de vakantie al mee beginnen omdat volgende week KVW (KinderVakantieWerk) begint in Tilburg! Dan moeten we weer vroeg op. Deze week begin ik ook met werken, dus er moet weer een wekker worden gezet.

Misschien kunnen we doordeweeks ook eens spontaan uit eten gaan of een avondwandeling maken zonder op de tijd te letten. Het is ook een idee om in het weekend lekker uit te slapen en een luie ochtend te houden, net zoals in de vakantie. Door bewust momenten van rust en ontspanning in te plannen, kunnen we dat zorgeloze gevoel langer vasthouden. Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken, zoals af en toe de kinderen een uurtje later naar bed laten gaan als ze een boek willen lezen of samen een film willen kijken. Zo creëren we een balans tussen de dagelijkse verplichtingen en het genieten van het moment.

Ik ga mijn best doen dat vakantiegevoel eens heel lang vast te houden.

Liefs,
Claire

Laat een reactie achter