Digitale Sociale rust

Goedemorgen lieve mama’s,

Leuk dat je mijn blog weer leest op mamalistisch.nl. Strakjes komt mijn podcast ook online, maar omdat het meivakantie is, komen deze wat later dan je bent gewend. Ik wacht even tot er rust is in huis en dan kan ik lekker aan de gang.

Vandaag staat het in elkaar zetten van de stellingkasten voor de berging beneden op de planning. Ik neem je hier volgende week in mee in mijn dagelijkse mini vlogs op Youtube. Gisteren heb ik al een hele fijne kast gebouwd in de berging boven. Het kwam er steeds niet van, na 4 jaar hier wonen heeft de berging ook verschillende functies gehad. Een kledingkast, een klein kantoortje en nu is het dus gewoon dat waar het voor is bedoeld: een berging. We hebben het ook nodig omdat we zo ontzettend klein wonen. We noemen het ook wel ons tiny huisje. Terecht denk ik, omdat heel veel costum is gebouwd. Zoals een slaapkamer op maat in de woonkamer en de slaapkamers op maat in de grote slaapkamer. Muurtjes, deurtjes, raampjes… we doen het allemaal.

Goed, laten we beginnen met datgene waarvoor we hier gekomen zijn namelijk: het geven van tips voor digitale sociale rust. Wat houdt dat in? We zoomen in op alles wat er op ons mobieltje en laptop binnenkomt aan input. Zoals jouw account op instagram, facebook, X en pinterest bijvoorbeeld. Jouw whatsapp, SMS, messenger.. Wat hebben we nog meer? Tiktok, snapchat… ik kan me voorstellen dat jij dat ook hebt als je net als ik (bijna) tienerdochters hebt.

We gaan in stapjes alles organiseren. Doe je mee?

STAP 1: Maak eerst eens een lijst van alle digitale platforms waar je actief op bent, zoals Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok, enzovoort. Vergeet ook communicatie-apps niet, zoals WhatsApp, Messenger, en SMS.

STAP 2: Bekijk welke platforms echt belangrijk voor je zijn en welke je kunt verminderen of zelfs helemaal kunt verwijderen. Focus op de platforms die positieve waarde toevoegen aan je leven. Misschien ben je lid van TikTok maar kijk je hier nooit op. Of Snapchat, hier heb ik mij ooit op aangemeld omdat ik die filters zo ontzettend grappig vond op kleine Lot en Soof. Nu doe ik hier echt niets meer mee. Die verwijder ik zelfs.

STAP 3: Ga door de instellingen van elk platform en schakel onnodige notificaties uit. Hierdoor word je minder vaak afgeleid door constante meldingen. Weet je het niet te vinden? Dan kijk je op google. Dat is mijn beste vriend bij vragen.

STAP 4: Kijk bij elk platvorm eens naar de profiel foto en de banner. Is het toe aan vervanging? Zo kwam ik erachter dat ik op elk platvorm sta met mijn kinderen links en rechts van me. Dat wil ik niet meer, want mijn contacten linken niet met mijn kinderen maar met mij. De banner kan je ook aanpassen, en ik gebruik hier natuurlijk Canva voor. Dat is super gemakkelijk voor het juiste formaat.

STAP 5: Nu mijn profielen er overal weer netjes uitzien, kijk ik ook zeker naar de informatie die ik geef in mijn bio. Klopt het nog? Staan er nieuwe linkjes in of hele oude als het gaat om Mamalistische doorverwijzingen. Klopt mijn werkervaring nog op LinkedIn en word ik nog blij van alle omschrijvingen die ik over mezelf geef?

STAP 6: Ook bij de socials en berichten platforms ontvang je berichten. Deze spit ik even door. Meestal kan je ze probleemloos verwijderen, met uitzondering van WhatsApp en SMS. Groepen die allang verlaten zijn waar ik nu beheerder van ben verwijder ik. Oude informatie wisselingen, mensen die me vragen stellen die ik heb beantwoord. Ik verwijder het allemaal. Alleen datgene waar ik nog wat aan heb bewaar ik.

STAP 7: Neem de tijd om je volgers en vrienden op sociale media te filteren. Verwijder mensen of accounts die negatieve energie toevoegen of je stress bezorgen. Veel mensen durven mensen niet te verwijderen omdat ze denken dat dit de ander wat doet, herken je dat? Allereerst krijgt degene die je ontvolgt geen melding, dus je kan dit zonder zorgen doen. Je doet alleen jezelf hier een plezier mee. Vraagt degene naar de reden, kan je aangeven dat je de persoon anders kent dan hoe deze zich op de socials laat zien en dat je de persoon die je kent gewoon fijner vind. Is dit allemaal wat te rechtstreeks voor je? Je kan mensen ook op stil zetten. Dan zie je de berichten niet meer en kijk je alleen wanneer jou dat uitkomt.

STAP 8: Je kan limieten instellen voor het gebruik van elk platform. Dit kan helpen om overmatig gebruik te verminderen en meer bewustwording te creëren over je digitale gewoonten. Stel dat je van jezelf merkt dat je teveel tijd op de socials doorbrengt, bepaal dan een tijdslimiet. Je gaat hiervoor naar Instellingen > Schermtijd > Applimieten. Klik Voeg limiet toe, vervolgens op Social networking en daar selecteer je Instagram, Facebook of een ander social medium. Vervolgens selecteer je hoeveel minuten per dag je de app mag gebruiken. Met ‘Pas dagen aan’ stel je een tijdslimiet in per dag.

STAP 9: Neem regelmatig pauzes van digitale media. Dit kan bijvoorbeeld door ‘s avonds een uur voor het slapengaan geen schermen meer te gebruiken, in de middag in je pauze je te focussen op de echte sociale contacten, je eten & drinken in plaats van op je telefoon scrollen. Zo kan je meer momenten inzetten voor jezelf op een dag.

STAP 10: Op mijn mobiel maak ik een mapje met alle socials bij elkaar. Mijn digitale sociale contacten bundel ik op die manier samen. Heb ik zin om te kijken hoe het met iedereen is, dan klik ik mijn mapje open en kies ik welk platvorm ik ga bekijken. Het helpt enorm om dit op deze manier in mapjes weg te stoppen als je kijkt naar schermgebruik. Je moet iets meer moeite doen om de app te openen.

Social media kan verslavend zijn, en veel mensen ervaren dit ook daadwerkelijk. Als je deze stappen doorloopt, kan het zijn dat jij zelf al doorkrijgt dat je een soort van verslaafd bent aan deze constante stromingen aan informatie. Deze opruiming kan leiden tot een gevoel van angst om iets belangrijks te missen, wat je aanzet om voortdurend te scrollen en te checken, uit angst om achter te blijven. Maar het kan je ook onzeker maken.

Social media platforms zijn ontworpen om je te belonen voor interactie, zoals likes, reacties en shares. Telkens wanneer je deze positieve feedback ontvangt, activeert dit het beloningssysteem in je hersenen, vergelijkbaar met hoe het werkt bij gokken of drugs. Elke keer dat je een melding ontvangt, een bericht liked of een nieuwe volger krijgt, komt er dopamine vrij in je hersenen, wat zorgt voor een gevoel van plezier en beloning. Dit kan leiden tot een drang om steeds weer terug te keren naar social media voor meer van deze chemische beloningen. Het zien van de ‘perfecte’ levens van andere moeders op social media kan leiden tot gevoelens van ontevredenheid over je eigen moederschap, waardoor moeders worden aangemoedigd om meer tijd te besteden aan het vergelijken van zichzelf met anderen.

Als je merkt dat je verslaafd bent aan social media, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om jezelf te helpen:

 1. Erkenning
  • Het eerste en belangrijkste is om te erkennen dat je een probleem hebt. Dit kan moeilijk zijn, maar het is een essentiële stap naar verandering.
 2. Stel doelen
  • Bepaal wat je wilt bereiken met betrekking tot je social media-gebruik. Dit kunnen doelen zijn zoals het verminderen van de tijd die je erop doorbrengt, het verbeteren van je focus op belangrijkere zaken, of het verminderen van negatieve effecten zoals FOMO of zelfvergelijking.
 3. Bewustwording
  • Houd bij hoeveel tijd je dagelijks op social media doorbrengt en welke activiteiten je daar doet. Dit kan je helpen om inzicht te krijgen in je gewoonten en patronen.
 4. Stel grenzen
  • Stel duidelijke grenzen voor jezelf met betrekking tot wanneer en hoe lang je social media gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je bepaalde tijden van de dag of bepaalde situaties vermijdt waarin je normaal gesproken veel op social media zit.
 5. Verwijder triggers
  • Identificeer triggers die je aanzetten tot overmatig social media-gebruik, zoals notificaties of verveling, en probeer deze te vermijden of te verminderen.
 6. Zoek ondersteuning
  • Praat met vrienden of familie over je probleem en vraag om steun. Je kunt ook professionele hulp zoeken bij een therapeut of counselor als je het gevoel hebt dat je het niet alleen aankunt.
 7. Zoek alternatieve activiteiten
  • Vervang het gebruik van social media door gezondere activiteiten, zoals sporten, lezen, hobby’s of sociale interacties in het echte leven.
 8. Gebruik apps voor digitaal welzijn
  • Er zijn verschillende apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het beheren van je schermgebruik en het verminderen van afleidingen. Overweeg om er een te gebruiken die bij jouw behoeften past.

Er zijn veel moeders die verslaafd zijn aan social media zonder dat ze het doorhebben. Moeders kunnen specifieke triggers hebben die hun social media-gebruik stimuleren, zoals het verlangen naar contact met andere ouders, het zoeken naar informatie over opvoeding of het delen van foto’s en updates over hun kinderen. Deze triggers kunnen bijdragen aan overmatig gebruik en het ontwikkelen van verslavende patronen.

Als je merkt dat je moeite hebt om jouw social media-gebruik onder controle te houden, is het belangrijk om hulp te zoeken en ondersteuning te krijgen om gezondere gewoonten te ontwikkelen. Dat begint met een eenvoudig gesprekje met de huisarts.

Dit is niet zomaar een blog vandaag. Eigenlijk is dit een superbelangrijke blog. Herken je een verslaving bij jezelf. Lukt het niet om “zomaar” op te ruimen, te minderen of je af te melden bij overbodige platformen uit angst om iets te missen, ga hier dan zeker mee aan de slag.

Heel veel succes met het opruimen van je digitale sociale leven!

Tot snel,

Claire