10 tips | volhouden goede voornemens 2023

Ik heb 10 tips voor jou verzameld zodat je jouw goede voornemens dit jaar eens een keer echt gaat behalen. Uiteraard doe ik met je mee dit jaar! Mijn doel: afvallen. En ik wil dat lekker op mijn gemakje gaan realiseren zodat het ook echt gaat lukken op een fijne manier!

De tips die ik voor je heb kun je op alle goede voornemens toepassen natuurlijk. Bekijk het filmpje hieronder of lees hier de tips online.

Tip 1: maak een project. Schrijf op wat je wil bereiken en maak er een echt project van. Bijvoorbeeld: afvallen. Wat heb je er voor nodig om je doel te behalen? Schrijf dat op. Hoeveel wil je afvallen en hoe kan je dat berekenen? Schrijf dat op. Hoe vaak per week wil je hier actief mee bezig zijn? Schrijf alles op alsof je een to do lijstje maakt. Zo heb je de stappen helder in beeld. En een toevoeging: we hebben het over 1 project, start niet alle doelen meteen van dit jaar. Begin met de voor jou meest belangrijke en ga stap voor stap aan de slag. Pas als het in je systeem zit – dus als vanzelf gaat- pak je het volgende project op. Deal?

Tip 2. Maak een planning. Je hebt de stappen van je project, nu kan je het inplannen. Ben reëel, probeer het zo in te plannen dat je er niet veel voor hoeft te doen. Sporten onder schooltijd op een vrije dag bijvoorbeeld. Of weegmomenten inplannen in de ochtend of avond na het douchen. Op die manier zorg je ervoor dat alleen jouw doorzettingsvermogen je in de weg kan zitten, niet de tijd. Begin ook pas als het goed uitkomt. Het is nu nog vakantie, ik ben vrij, de kinderen zijn vrij. Daarom zal ik niet snel die eerste week van januari beginnen. Deze week doe ik alleen de voorbereidingen zodat vanaf volgende week niets mij meer in de weg staat. Het geeft je ook de tijd te wennen aan de verandering die eraan staat te komen.

Tip 3. Maak kleine stapjes. Je hebt een heel jaar om jouw doel te bereiken. Je hoeft dus niet volgende maand alles al bereikt te hebben wat je wil. Als je goed is heb je dat al in beeld gebracht toen je jouw planning maakte. Als je met allerlei online tools berekent dat je in juni jouw doel behaald moet hebben, maak er dan augustus van. Dat is ook prima. Zet kleine stappen zodat je het dit jaar écht volhoudt en blijft volhouden. 

Tip 4. Werk aan je routine per dag. Je staat op in de ochtend, en dan? Maak een richtlijn voor jezelf. Je hebt dit al voor je kinderen gedaan als je mij al een tijd volgt. Voor jezelf dan ook, maar het is goed om dat nog eens goed te bekijken nu je er een nieuw doel bij hebt. Als je jouw routine goed uitschrijft zoals het al gaat, is het kwestie van de nieuwe gewoonte erin voegen. Uiteindelijk (na zo’n 30 dagen) komt het op die manier in je systeem en zal het bijna als vanzelf gaan. 

Tip 5. Zet reminders in je telefoon. Niet alleen maar om jezelf te herinneren aan het feit dat je op dat moment actie moet ondernemen, maar vertel je zelf ook in je herinnering hoe trots je op jezelf bent!

Tip 6. Maak het leuk voor jezelf. Ga je sporten? Koppel dat aan iets wat je heerlijk vind om te doen na het sporten. Er zijn sportscholen met een sauna maar je kan ook thuis op de bank ploffen en jezelf een aflevering van je favoriete serie cadeau doen. Iets wat je normaal misschien niet doet vanwege de haast in je lijf. 🙂

Tip 7. Het lijkt op Tip 6 maar Tip 7 is grootser. Je mag jezelf belonen natuurlijk omdat je goed bezig bent. Stop je met roken? Dan bespaar je geld. Dat geld kan je in een spaarpot stoppen en jezelf daarmee een mooi cadeau geven over een x aantal weken. Afvallen brengt geen geld op maar zal er voor zorgen dat je over een paar weken nieuwe kleding nodig hebt. Zet er wat extra geld voor opzij per week, al is het maar een tientje bijvoorbeeld. En zet de reminder hiervoor in je telefoon, want die dag mag je heerlijk shoppen. Hiermee kan je jezelf ook motiveren natuurlijk door er wekelijks even bij stil te staan en dat 10tje over te boeken naar een shoprekening oid.

Tip 8. Vertel het in je omgeving aan iedereen, ook aan je kinderen, wat je plan is. Dat is eng, want het voelt dan alsof je echt niet meer terug kan. Het begon allemaal als een leuk idee, een wens of een droom. Als je het verteld en erover praat, word het ineens een echt iets. Dat is nou precies de bedoeling. Mocht het even niet gaan zoals je zou wensen, kan je hierover praten. Maar de mensen om je heen zullen ook informeren hoe je gaat. Het zorgt voor een extra stok achter de deur. 

Tip 9. Vind lotgenoten. Zoek op internet naar communities, praat in de sportschool met andere sporters, informeer naar eventuele groeplessen, sluit je aan bij een wandelgroep dat soort dingen. Het zal je helpen om moeilijke dagen te overwinnen, om niet op te geven omdat je dan kan herkenning kan voelen en vinden bij de mensen die hetzelfde doormaken en doel hebben als jij hebt.

Tip 10. Begin iedere dag met een lijstje waarop je schrijft hoe je de dag gaat doorlopen. Wat je gaat doen, hoe laat ongeveer. Maak er een to do lijst van zodat je het kan afstrepen. Het helpt mij om dit zo te doen. Ik stop altijd bij het woordje afwassen. Want daarna begint onze avondroutine in huis en vul ik het zelf lekker in zoals het gaat. Maar dan kan ik wel nog een hele avond nagenieten van mijn volledig afgevinkte to do lijstje.

Succes met jouw goede voornemens! Ik hoop dat deze 10 tips jou kunnen helpen jouw doelen voor 2023 te halen. Je kan het!