Papier in huis

Wij zijn opgevoed met papier en pen. De generatie die wij opvoeden schrijft bijna alleen nog maar op een mobiel, laptop of pc. Ik verbaas mij er vaak over. Heerlijk vind ik het om te schrijven op papier. De gedachte achter alles digitaal te doen begrijp ik echter wel.

Het is natuurlijk ontzettend goed voor het milieu als we stoppen met het gebruiken van papier. Ik zal nu al de redenen niet noteren, maar mocht jouw kind binnenkort een werkstuk moeten maken, dan is dit een heel mooi onderwerp.

Als alles digitaal kan, waarom doen we dat dan niet?

Schrijven is motorisch gezien een hele goede oefening. Je beweegt niet alleen je hand om te schrijven, je hersenen sturen dit aan en tegelijkertijd maak je woorden van alle letters. In je hersenen zijn er verschillende gebieden actief en dus train je op deze manier je hersenen.

Wanneer je aantekeningen maakt, is het soms sneller om dat op een laptop te doen. Toch kun je beter schrijven met een pen, op die manier onthoud je de informatie veel beter. Dat komt doordat schrijven langzamer gaat. Je kunt niet alles opschrijven waardoor je er direct belangrijke informatie uit filtert als het ware. Je bent dus direct actief bezig met het verwerken – en onthouden – van de informatie.

“Je hoofd wordt een trage computer als je niet genoeg schrijft. Ook gaat het handschrift van kinderen achteruit. Leraren krijgen te maken met steeds meer onleesbare handschriften.”

NOS 2018

Leg je tablet, laptop of telefoon buiten handbereik en je voorkomt dat je online afleiding hebt. Je even afsluiten met pen, papier en je eigen gedachten kan heel rustgevend zijn!   

Wat is dan wel slim om digitaal te doen?

Er zijn apps die je kunnen helpen om je huishouden te digitaliseren. Dan heb ik het dus niet over apps waarmee je je administratie in kan scannen (ook slim! Zie de opsomming hieronder) maar apps waarmee je het huishouden kan bijhouden. Denk aan het noteren van je boodschappen, het inplannen van de kleine en grotere schoonmaakklussen en uiteraard ook het legen van je hoofd door je to do’s onder elkaar te zetten die je dus daadwerkelijk kan afvinken. Ook zijn er apps waarbij je het hele gezin kan uitnodigen, zodat ze in de gezamenlijke agenda kunnen kijken. Of apps waarmee je zelfs een dagboek kan bijhouden. De video die ik hierover heb gemaakt vind je hier.

Minder papier in huis is dus wel mogelijk, maar schrijven zou ik persoonlijk nog altijd lekker met een pen en papier blijven doen. Zonder verspilling. Waardeer het papier. Gebruik het niet zomaar, het moet juist nut hebben. 2 van de beste voorbeelden om papier te gebruiken zonder dat het rommelig wordt in huis zijn EN die je dus makkelijk kan laten slingeren zijn:

 • Hardcover notitieboekjes, ook voor de boodschappenlijstjes.
 • Tekenblokken waarbij de tekenblaadjes in het blok blijven zitten.

Voorstander van minder papier in huis? Dan heb ik hier wat tips voor je:

 • Digitaliseer de kinderwerkjes voor later.
 • Lees of luister boeken op een e-reader of via je mobiel (of neem een abonnement op de bieb, kids zijn gratis!)
 • Plak een Nee/Nee sticker op je brievenbus. (Aanvragen bij je eigen gemeente)
 • Houd je wel van reclamefolders: gebruik daarvoor dan een app.
 • Vraag je bankafschriften digitaal aan.
 • Zeg abonnementen op van kranten of tijdschriften die je toch niet vaak leest. Gebruik een digitaal abonnement.
 • Maak gebruik van de online portalen die worden geboden door je verzekeraar, pensioendienst, overheidsdiensten, de bank, energieleverancier et cetera.
 • Gebruik geen visitekaartjes, maar koppel zakelijk via LinkedIn. (Het leuke daarvan is dat je heel snel kunt zien wat je gemeenschappelijke interesses zijn)
 • Vraag geen bonnetjes bij de supermarkt.

Papier wordt natuurlijk gemaakt van hout, maar je hebt ook papier wat wordt gemaakt van andere materialen. Of papier van gerecycled oud papier. Het goedkope action papier wat wij hier in huis hebben komt echter nog altijd van bomen. Elk jaar verdwijnt er 6.5 miljoen hectare aan natuurlijk bos. Niet alleen voor palmolieplantages en veehouderij. Ook de kleding- en cosmetica industrie zijn hiervoor verantwoordelijk. Daarnaast is de papierindustrie verantwoordelijk voor zeker 14% van de wereldwijde ontbossing. En papier geeft eigenlijk vooral rommel in huis. Probeer het maar eens uit.

Liefs

Claire