07: Textiel afronden

Vandaag zetten we de puntjes op de i!

Doorpakken

Lieve mama! Afgelopen donderdag heb ik een blog geplaatst waarin jij van mij leerde opnieuw controle te nemen over de kleding in jouw kast. Ik hoop dat je dit inmiddels ook gedaan hebt voor de kleding in de kasten van jou kinderen en misschien zelfs de kast van jouw partner. Ben je hier mee klaar? Dan kan je namelijk verder. En dat is wat we vandaag gaan doen. Doe je weer mee?

Voorbereiding

Pak een pen en je mamaboekje erbij om zelf notities te maken. Dat vind ik zelf altijd erg handig. Misschien werkt dat niet voor jou, lees dan lekker verder. Soms vraag ik je even wat te doen. Zijn het dingen die je meteen kan doen? Doe het dan meteen. Is het iets wat meer tijd in beslag neemt, dan kan je er voor kiezen dit later te doen. Schrijf het op een briefje, en doe dat in je postvakje. Dan kom je het vandaag weer tegen. Simpele reminder voor jouzelf.

Stap 1: tassen

Bij kleding komen ook accessoires kijken, riemen, sokken, panty’s… al die dingen kregen in de vorige sessie een plek. De tassen lieten we samen achterwegen. Heb je veel tassen? Dan pak je dat vandaag op. Zo niet, hang ze dan simpelweg aan een kledinghanger in je kast. Wil je het anders aanpakken, dan kan je de tassen in elkaar plaatsen, van groot naar klein. Of je verpakt ze, net als je kleding in dozen. Wil je ze mooi neerzetten, met veel meer liefde behandelen? Dan is een vakkenkast in je kledingruimte een mooie optie, echter, zorg dan echt dat je deze alleen gebruikt voor tassen. Je zou de vakken zelfs nog in 2 kunnen verdelen waardoor het langwerpige vakken worden met een plaatje. Dit kan je kopen op sites als bol.com (plankverdelers) maar als je creatief bent kan je die ook zelf maken. Kijk eens wat jij er mee wil doen. Beslis het en ga er vandaag voor.

Stap 2: Schoenen

De schoenen is een ander verhaal. In principe zou dat niet onder textiel moeten vallen in mijn ogen, maar het zorgt wel voor de totale look van je kleding, dus het hoort wel bij de kledingkast. Plus, ik ben er deze week achter gekomen dat schoenen echt veel rommel in huis kunnen bepalen als je iemand bent die ze niet opruimt. Wij doen thuis onze schoenen uit, in de gang. In.de gang staan dan ook alle schoenen. Ik heb een grote mand, waarin de schoenen liggen die we nu niet aantrekken van zomer tot winter. En ik heb een kastje waar we de schoenen in zetten die we uit doen. Daar staan pantoffeltjes in, die je aantrekt als je je schoenen daar neer zet. Ik zoek echt elk seizoen de schoenen uit, dus ik kan dat echt zo blijven doen maar, als aanstaande proffesionele organizer wil ik het graag goed doen. Dus ik ben op zoek naar andee manieren.

Ik heb besloten de mand in te ruilen voor een klepbankje. Daarin komen vakken voor de schoenen. Gezien op pinterest. Een foto volgt nog, uiteraard. Wat je ook kan doen is je schoenen een plek geven onder in je kledingkast in van die schoenendozen van de ikea, of in een grote ladekast. Er zijn 1001 manieren. Kies vandaag een manier. Maar zoek ze eerst even uit.

Schoenen zijn kostbaar en dat is denk ik de reden dat je niet altijd snel afscheid neemt van je schoenen of die van je kinderen. Vandaag kijk je er kritisch naar. Heb je er nog wat aan? Passen ze nog? Een vriendin van school geeft de schoenen standaard door aan anderen. Ik ben dat ook gaan doen, wat fijn is. Je kan een schoenenmaatje zoeken voor de nog veel te mooie maar wel te kleine kinderschoenen bijvoorbeeld.

Laat je inspireren, zoek naar opbergplaatjes voor schoenen. Het hielp mij er anders naar te kijken en ik heb hier dus weer iemand anders mee mogen inspireren. Jou nu hopelijk ook?

Winterspullen

Naast schoenen heb je mutsen, sjaals en handschoenen. Ik heb heel lang een tas gehad waar ik dat in deed, samen, en die stonden in de kast van mijn jongste dochter. Nu heb ik iedere categorie gewoon een bak gegeven. Dus een bak voor de mutsen, een bak voor de wintersjaals en een bak voor de handschoenen. Ze staan onderin de kast van de meiden. Je kan ze ook plaatsen op een plank in de gang bijvoorbeeld. Afgelopen winter was ik ontzettend blij met mijn tas, want ze werden eindelijk terug op de plek gelegd. Voorheen was ik iedere winter de handschoentjes kwijt en de muts die daarbij hoorde bijvoorbeeld.Volgende winter denk ik dat ik nog meer profijt heb van dat categoriseren van deze toch wel erg belangrijke winterspullen nu ik ze ook echt een plek heb gegeven, een eigen opbergdoos. Ik heb nog een extra bak gemaakt voor de winter, met thermo spullen en handwarmers. Misschien wat voor jou¿

Zwemmen

Dan de zwemspullen! Grote handdoeken, ze liggen nu apart, eindelijk. Ik heb wel grote badlakens voor het bad, maar ik heb ook strandlakens en die lagen tot voor kort gewoon bij de handdoeken. Maar, mijn oudste dochter begon die te pakken als “lekkerste handdoek” en dat was onhandig in de wasmachine steeds opnieuw. Dus ik heb ze nu apart in een ruimere bak. Die pakt ze nu niet meer.

Ik heb daarnaast ook een bak met daarin de bikini’s die nog passen voor de meiden, mijn badpakken en de zwembroek van mijn partner. Naast die bak heb ik nog een bak met slippers, van die teenslippers die je aandoet bij het zwembad. En een bak met omslagdoeken en hamamdoeken. We hebben dan als laatste nog zwembad spulletjes als duikbrillen, sleutelkokers en snorkels. die liggen ook apart in een mand maar gaan in het nieuwe huis naar de berging.

Ik bewaar alleen wat door mijn swynual methode bestempeld word als nodig, in gebruik en wat we daarnaast ook nog eens mooi vinden. Is het niet (meer) mooi, dan doe ik het voortaan gewoon weg. Als je het financieel lastig hebt, snap ik dat je er dan alsnog liever aan zou willen vasthouden. Dan word het iets waar je rustig van word, dus berg het dan vooral gewoon op hoor!

Bedtextiel

Beddengoed, dat hebben we ook in huis. Hoe berg je die nu op? Ben je daar tevreden over? En, is alles nog naar wens. Ga ze eerst even na met de SWYNUAL methode, bewaar wat je nodig hebt, gebruikt en mooi vind. Al het andere kan weg. Ik was nooit zo bezig met het beddengoed, maar ben erachter dat het veel van het zicht bepaald in je slaapkamer. Bedenk je wat je wil, en kijk dan naar je overtrek. Is dit wat je echt leuk vind, is dit de uitstraling die je zoekt voor jouw kamer? Voor de kamer van de kinderen? Misschien is het tijd voor nieuwe? Bij ikea heb je heel betaalbare overtrekken in effen kleuren. Ze staan ook op mijn lijstje. Ik heb ook lang gewerkt met een sprei in een effen kleur, misschien wat voor jou? Ik heb veel beddengoed weggedaan toen ik mijn methode hanteerde. Er zijn echt stukken die je bewaard als extra, blijkbaar. Of beddengoed wat helemaal niet meer compleet lijkt te zijn, of matras beschermers die eigenlijk weg moeten. Doe dat vandaag. Neem er afscheid van.

Deze lappen stof laten zich lastig opbergen in bakken. Het beste is een aparte gedeelte in de kast. Mijn moeder heeft een lange handdoekenkast, in het onderste gedeelte liggen de strak gevouwen en gestreken beddengoed. Iets waar ik dus al heel lang naar streef. Momenteel liggen ze netjes rechtop gevouwen in een grote wasmand. Die wasmand staat in mijn kamer, maar in het nieuwe huis komt dat dus in de handdoekenkast. Ik vind het strijken nog altijd moeilijk, maar zal dat alsnog eens een keer voor je filmen. Ik heb gewerkt als alphahulp voor wat oudere hulpbehoevende dames. Die waren hier enorm op gesteld, en heb daar dus ook heel veel van geleerd. Hoe je de lakens lekker kan vouwen bijvoorbeeld. Het strijken van de overtrekken is me vaak voorgedaan door mijn moeder. Ik ga mijn best doen voor een filmpje voor jou!

Handdoeken

Over handdoeken opbergen in een kast hadden we het al zojuist, maar waar berg jij die op? Ik had ze eerst op een plank liggen in de badkamer, maar die ruimte heb ik echt nodig voor al die spullen voor mijn haren en voorraad shampoo. Ik heb dus een aparte kast, gewoon een smalle lange, voor de handdoeken. Een aanrader, vind ik.

Hoe staat het met jou handdoeken? Ik vind het altijd erg zonde van het geld, om nieuwe handdoeken te kopen. Gek eigenlijk, want het zorgt toch voor een lekker gevoel zo’n grote heerlijke goede dikke handdoek na het douchen. Ik heb denk ik 5 jaar geleden voor het laatst nieuwe handdoeken in de kast gelegd. Niet lang daarna trok ik de oude uit de tas die ik apart had gezet voor de camping, omdat ik gewoon nog altijd handdoeken te kort kwam. Uiteindelijk heb ik dus nu een bonte mix aan erg verwassen handdoeken. SWYNUAL uitkomst vandaag is dus, we hebben ze nodig. Allemaal. Behalve die ene met haarverfvlekken, die kan weg. De rest is gewoon nodig. En dus doe ik ze niet weg. Heb jij dat ook? Dan is het wel tijd voor actie.

Bij de action heb je hele mooie handdoeken. Ik neem er nu voortaan steeds opnieuw een paar mee. Ik legde ze eerst in de kast en deed dan het zelfde aantal verwassen weg. Maar dat zorgt voor onrust ben ik achter. Bovendien, lijkt het wel alsof ze dan net zo snel verwassen als de rest. Nu verzamel ik de nieuwe zodat ik in het nieuwe huis ineens een hele reeks aan nieuwe handdoeken heb in 3 verschillende maten, in een kleur. Misschien iets om over na te denken?

TIP: schrijf het op een apart briefje en doe het in je postvak in, zodat je het straks nog eens kan bekijken.

Jassen

Pak ze allemaal, van iedereen en bepaal de vaste plek. Ik had ze eerst allemaal in de gang hangen, maar dat ziet er veel te rommelig uit. Mijn dochters hebben best een aardige collectie, en de jassen van zus 1 zijn nog altijd top voor zus 2, die zelf ook een collectie heeft verzameld. Beoordeel ze eerst aan de hand van je SWYNUAL vragen.

Extreem dikke jassen waar je nu niks aan hebt, samen met ski broeken bijvoorbeeld, wat doe je daar mee in de lente, zomer? Je kan ze dus vacuüm verpakken, en ze een plek geven onder de kast, onder een bed, in de berging. Als je het maar apart houdt van de rest, het is een aparte categorie namelijk. Doe je er niets mee neemt het alleen maar ruimte in beslag waar jij je het hele jaar aan kan ergeren. Zelfs als je een aparte ruimte in je hal hebt voor jassen. Berg het gewoon op een fijne manier op, zodat je weet dat het netjes blijft en hanteerbaar.
Bepaal de plek voor de jassen die nu niet gedragen worden. Je kan een extra stang in je kast monteren (heb ik gedaan) en ze ophangen zoals we eerder deden met al het hangwerk. Op lengte, allemaal dezelfde kant opkijkend, misschien kan je zelfs op kleur sorteren. Kijk waar je blij van wordt. Je kan ze per persoon wel apart hangen, maar dat is niet altijd handig. Kijk even waar jij blij van word.

Beddengoed voor loges

Heb je aparte beddekken en hoofdkussen voor loges, en slaapzakken in je kast liggen? Of in je berging ergens tussen? Haal ze eruit, verpak ze vaccuum en als je dat niet doet, stop ze dan in een bedlade het liefst verpakt zodat het lekker schoon en fris blijft.

Sierkussens

Wat hebben we in huis nog meer aan textiel? Ik heb kussens, ook kussens die in een kast liggen en wat ik niet meer gebruik. Die kunnen weg. De huidige kussens wil ik vervangen, tenminste, ik wil andere hoesjes. Ik besluit vandaag dat ik dat ga aanpakken zodat het geregeld is. Misschien ben jij ook zo? Of misschien heb jij geen kussentjes, dat kan ook. Kussentjes die je wil bewaren zijn perfect voor vacuum verpakkingen trouwens, dat snap je!

Dekentjes

Dan liggen er dekens op de bank. Als we die niet gebruiken vouw ik ze op tot ze de vorm van een kussen hebben. Je kan ook een dekenkist in de woonkamer plaatsen, of een hocker met opbergruimte aanschaffen. Wat doe jij met de dekens? En, word je er nog blij van? Zijn dit de dekens die je op je bank wil hebben, die iedereen van jou mag zien? Want dat is ook een ding, de woonkamer is niet alleen van jou, maar ook van je gezin. En het is de plek waar je gasten ontvangt. Vind het het oké dat die dekens daar dan in het zicht liggen, of heb je dat liever niet? Sta daar even bij stil, want als je dat liever niet hebt dan is het heel goed deze een vaste nieuwe plek te geven in huis, omdat het anders toch weer die onrust geeft als je gasten ontvangt in jouw huis.

Heb je nog meer textiel? Laten we even nagaan wat we tot nu toe hebben aangepakt.

– Kleding (vorige sessie)
– Sokken (vorige sessie)
– Lingerie (vorige sessie)
– Schoenen (ook sloffen)
– Winterspul
– Zwemspullen
– Strandlakens
– Beddengoed
– Handdoeken
– Jassen
– Extra beddengoed
– Kussentjes
– Dekens

Tip van flip

Ik heb nog een tip: mijn dochter heeft heel veel hoodies, van die truien met capuchon. Ik heb daarvoor de dikke truien mand in het leven geroepen. Ik rol ze daarin op. Perfect werkt dat! Daarnaast heb ik nog een mandje met alleen maar dikke sokken. Haar sportkleding hangt op een houtje, je zou bij veel kleding dit ook apart in een bak kunnen doen.

Wat een berg!

Veel info he? Vergeet ik nog iets? Vast wel! Loop een rondje door je huis, is het van textiel? Dan pak je het op en geef je het een categorie. Daarna bepaal je, wil je het houden omdat je het nodig hebt, omdat je het gebruikt of omdat het mooi is? Is het antwoord ja, dan geef je het een nieuwe vaste plek.

Leuk dat je deze blog weer even hebt gelezen. Ik hoop dat je vandaag deze categorie kan afsluiten. Textiel hebben we veel in ons leven. Dat vergt best wat inzet van jou. Bovendien is het misschien ook wel de makkelijkste categorie, omdat het veelal vervangbare spullen zijn.

Onthoud dat je niet alles direct hoeft te doen. Schrijf de doe-punten op briefjes en leg ze gewoon in je mamalistische postvakje! Dan kan je het later behandelen, inplannen en beland het echt op je to-do lijstje.

In de volgende blog ga ik aan de slag met de keuken. Doe je met mij mee?

Veel liefs,
Claire