06: Stap 1 = Opruimen Textiel

Mamalistisch opruimen

Hey mama!

Leuk dat je mijn blog weer leest. Vandaag ga ik jou alles uitleggen over de methode die ik gebruik voor het mamalistisch opruimen. De methode heet SWYNUAL en word al door heel veel mensen gebruikt onder allerlei verschillende namen. Ik heb het zelf SWYNUAL genoemd om de stappen gewoon te kunnen onthouden, stappen die ik je dadelijk uiteraard ga uitleggen. Er zijn 2 manieren om deze podcast te beluisteren. Ga lekker zitten met pen en papier en schijf de stappen op. Of, ga actief aan de slag en doe gezellig met me mee.

Textiel

Vandaag starten we met textiel. We werken per categorie, zoals je misschien al eens hebt ontdekt in de methode van Marie Kondo. Ik heb die methode uiteraard zoals velen als inspiratie gebruikt, maar ik heb het vertaald naar de haalbaarheid voor moeders. Het is namelijk niet haalbaar om al je kleding op een berg te gooien op je bed, en dan op je gemak alles uit te zoeken. Dat is wel haalbaar, maar dat brengt alles in de stress. Dus ik noem het niet haalbaar omdat het alles in de stress laten schieten geen optie mag zijn. Dus we doen het anders. En jij doet met me mee.

Jouw kast

Loop gewoon naar jouw kast. Ik weet dat je handen jeuken om de kasten van je kinderen aan te pakken, maar het is tijd om wat meer voor jouzelf te doen dus we starten met jouw kast. Heerlijk toch, als alles daar straks volledig strak georganiseerd in terug te vinden is?

Stap 1 beslissen

We moeten alles wat erin ligt op categorie uit de kast krijgen. Nu moet je eerst wat beslissen. Ik vind het zelf erg handig om alles in kledingbakken te bewaren. Maar, ik heb niet zoveel kleding. Dus ik heb 4 bakken, een bak met shirts, een bak met truitjes, een bak met broeken en een bak met hempjes. Ik hang mijn dikke truien, vesten, blousejes, rokken en colbertjes allemaal op. Wil je dat ook? Dan heb je bakken nodig. Heb je bakken, dan kan je lekker starten zo niet, dan moet je dat eerst even regelen. Bakken vind je bij HEMA, Action en nog veel meer winkels. Ikea heeft hele fijne!

Stap 2 klaarzetten

Als je met bakken werkt, label ze dan na afloop maar zet ze wel alvast klaar. Wat je altijd bij de hand moet hebben, of je nu gaat werken met bakken of niet, is een grote zak, waar je alles wat je wil doneren, dumpen of weg wil doen in kan doen, zodat het na deze sessie richting de textielbak kan.

Stap 3 starten

We gaan het niet de kast uitgooien en op een hoop leggen want dan ben je voorlopig nog wel even bezig. Het is handig om gewoon het eerst wat je ziet uit de kast te pakken, en het direct te beoordelen. Ik heb weer beoordelingsvragen voor je, als je pen en papier bij de hand hebt schrijf ze dan even op. Heb je dat niet, ga dan naar mijn blog op www.mamalistisch.nl zodat je de vragen kan nalezen.

Stap 4 SWYNUAL

En hier komt SWYNUAL aan de orde: Save What You Need Use and Love. Het zijn de eerste letterjes van deze Engelse zin. Bewaar dus wat je nodig hebt, gebruikt en leuk vind.

Vraag 1. Wat is dit voor kledingstuk?
Vraag 2. Heb ik het nodig?
Vraag 3: Gebruik ik het?
Vraag 4: Vind ik het leuk?

De eerste vraag brengt een categorie in beeld. Wat is het? Is het een broek, trui, shirt enz. Leg het steeds op een stapel per categorie, dus de broeken bij de broeken, truien bij truien. Je kan al een bak pakken en daar bijvoorbeeld je shirtjes in doen, maar het is nog niet het eindstadium, dus dat hoeft nog niet netjes.

Doe dit met alles wat je in je kast kan vinden. Dus pak er wat uit, beoordeel het aan de hand van de beoordelingsvragen uit je SWYNUAL vragenlijstje en categoriseer zo al je kleding buiten de kledingkast.

Stap 5 alles leeg?

Is je kledingkast leeg? Dan kan je daar even een doekje doorheen halen.

Stap 6 opvouwen per categorie

Werk je met bakken? Dan kan je nu de bak pakken en rechtop zetten als een klein open kastje. Je vouwt je shirtje in je bak, op maat. Probeer de maat te evenaren. Ik probeer voor deze methode snel een video te maken hoe je moet vouwen!

Stap 7 seizoenen

Heb je veel seizoen kleding? Overweeg dan de kleding die je voorlopig niet gaat dragen omdat het te warm of te koud is, uit je kast te houden. Deze kan je vaccuum verpakken bijvoorbeeld en in een lade onder je bed plaatsen als dat kan, of misschien een plekje geven onderin je kast. Kijk daarvoor even wat handig is voor je. Het is iets wat kan, maar niet direct hoeft.

Stap 8 Kast indelen

Heb je alles per categorie in bakken zitten en of op hangertjes gedaan, dan kan alles de kast in. Label de bakken duidelijk, met grote letters wat erin zit. Shirts korte mouw, lange mouw dat soort dingen. De kleding de je hangt hang je op een volgende manier in. Allemaal de zelfde kant op, dus bijvoorbeeld de voorkant wijst naar rechts. Lange mouw bij lange mouw, korte bij korte, jurk bij jurk ook op mouwlengte etc. Je zal zien dat het dan heel netjes oogt.

Stap 9 Opruimen rest spullen

Ben je hiermee klaar? Breng dan meteen de zak naar de textielbak. Of lever het ergens in waar je denkt dat het goed is. Doe je dat niet meteen dan blijft het te lang staan en veroorzaakt het weer onrust in je huis.

Nu jij je eigen kast hebt gedaan kun je dit ook doen voor de kids.

Optie voor Overige spullen

Ik heb mijn lingerie in een mooie doos van de action, een cadeau doos. Ik heb die ook gebruikt voor mijn panty’s, en mijn sokken. Dat heb ik ook gedaan voor de kinderen. Misschien is het wat voor jou om dat ook op die manier zo te doen.

Heel veel succes met deze eerste stap!

LFS

Claire