03: Het mamaboekje!

Start vandaag met het mamalisme

Mijn naam is Claire en ik heb het begrip Mamalisme bedacht om mijn methode te kunnen uitleggen aan andere moeders. Dit is mijn blog waarin ik met jou samen het mamalisme opstart. Want het is nogal wat hoor, het mamalisme. Een berg om tegen je aan te gooien. Maar dat gaan we niet doen. Laten we starten met iets kleins. Iets simpels. Kleine stapjes. Vandaag:

Het heilige boekje.

Ik ga er vanuit dat je deze blog leest omdat je net als ik altijd leuke tips over het boosten van je moederschap kan gebruiken. Ik ga er dus ook vanuit dat je open staat voor nieuwe ideeen. Het is handig hier vooraf over na te denken. Benader het mamalisme met een open blik. Haal eruit wat voor jou misschien kan werken. Ik zet puur een richting voor je uit. Hoe je het invult, is aan jou. Ik vertel jou hoe ik het doe en weet inmiddels dat het werkt. Mijn advies is dus datgene uit te proberen zoals ik het aan je uitleg, maar giet het uiteindelijk dus in je eigen vorm. Alleen dan gaat het werken. 

Alle informatie

Vandaag ga ik het met je hebben over het noteren van alle informatie die bij jou binnenkomt. In 2013 denk ik, ik kan er een jaartal naastzitten, werkte ik als officemanager bij Eyelove Brillen. Ik had al ervaring als officemanager, maar dit bedrijf was toen net nieuw. Het was ongelooflijk hard aan het groeien, dus de informatie die ik als officemanager moest verwerken, was ook enorm veel. Ik weet nog dat ik mijn bazen aan het lachen bracht, want daar zat ik dan, met rode wangen en zo’n volgekalkt notitievel onder mijn toetsenbord, met rechts bakjes gevuld met notitievelletjes. Alles volledig volgens de timemanagent regels proberen in te plannen. Dat ging gewoon niet. Het was zo ontzettend druk. Op een dag vroeg mijn baas mij om een telefoonnummer, dat had ik ergens op een briefje opgeschreven en lag in mijn to do bakje van de dag, die moest ik nog verwerken. Ik spitte mijn briefjes door, vond het nummer na een minuut of 10 en op dat moment veranderde mijn leven. Hij was namelijk geiiriteerd. Iets wat ik wel kon begrijpen, want ik had het direct kunnen noteren in het systeem. Maar het had geen prioriteit, omdat ik bezig was bestaande klanten terug te bellen die vragen hadden die voor een bepaalde tijd beantwoord moesten worden. Het was simpelweg te druk om direct een telefoonnummer te noteren in het systeem. Hij liep weg en kwam terug met een notitieboekje. Hij vertelde me dat hier alles van de afgelopen maanden in stond genoteerd. Elke dag pakte hij 2 velletjes, en schreef op wat hij moest doen, bewaren, verwerken. Naja, alles eigenlijk. Als hij dingen moest doen, verwerkte hij zijn informatie net als ik volgens timemanagement, maar, als hij een briefje kwijt zou raken dan zou er niets aan de hand zijn. Dan zou hij namelijk zijn boekje nog altijd hebben.

Het advies

In zijn boekje schreef hij iedere ochtend zijn to do’s op. In de loop van de dag noteerde hij daarin wat woorden over gesprekken die hij voerde of nog moest voeren, al zijn aantekeningen. Hij adviseerde mij zo’n boekje aan te schaffen. Dan had hij immers niet zo lang hoeven wachten op het nummer, gaf hij aan. Want, dan deed ik mijn boekje open en stond het bij vandaag in beeld. Ik gaf hem volledig gelijk. De volgende dag kwam ik op mijn werk met mijn heilige boekje. Achteraf de beste tip ooit.

Mijn mamaboekje

Nu ik bezig ben om voor jou mamalisme uit te schrijven en ze om te zetten in blogs (en podcasts) sta ik opnieuw stil bij dat moment. Het is voor mij nu namelijk heel normaal een boekje te hebben. Ik heb het wel op een andere manier vorm gegeven. Onbewust is het mijn heilig boekje geworden. Toen ik eenmaal het heilige boekje had ontdekt, merkte ik dat minder vaak dingen vergat die ik thuis moest doen. Ik introduceerde namelijk naast het heilige boekje op het werk, ook het heilige boekje in mijn mamaleven. En dat is precies het boekje wat ik jou nu aanraad. Het boekje is het enige notitieboekje wat ik pak als ik aantekeningen moet maken, maar ook het boekje waar ik mijn to do’s in op schrijf. Ik schrijf erin op wat ik vandaag moet doen, maar ook wat mijn doelen zijn van de dag. Het is inmiddels veel meer geworden dan enkel het boekje waar ik mijn aantekening in maak, waar ik to do’s in noteer of opschrijf wat ik vandaag allemaal wil bereiken. Het is ook het boekje waarin ik het mamalisme uitschrijf, waarin ik de stappen naar mamalistisch in verwerk. Ik schrijf mijn hersenspinsels erin op, in steekwoorden. Om eruiteindelijk dit soort dingen van te maken, een podcast, een blog, een social media post. Alles. Maar in dat boekje staat vandaag bijvoorbeeld ook genoteerd dat ik om 13 uur een afspraak heb, dat ik over 3 minuten weg moet omdat ik een shopafspraak heb bij de action. Dat staat ook in mijn agenda overigens, in mijn mobiel. Alles staat erin.

De opdracht

Voor het mamalisme zocht ik naar manieren het heilige boekje te introduceren bij jou, als stap. Ik ben erachter wat ik je als opdracht dus ga meegeven deze week. Ben je er klaar voor?
Schaf het allermooiste notieboekje met harde kaft aan die je maar kan vinden. Je kan deze boekjes kopen bij bijvoorbeeld de HEMA, Bruna of de Action. Ik zelf heb mijn boekje bij de Action gehaald, inclusief nieuwe heerlijke pennen. Geef het zelf een fijne touch, zodat het ook een boekje word wat je met trots bij je draagt. Een slap schriftje kan ook, maar het gaat wat sneller kapot. Een boekje met harde kaft blijft mooier, en kan je eventueel in de boekenkast plaatsen wanneer je het even niet nodig hebt.
Start met het gebruiken van je boekje door op de eerste bladzijde te noteren welk jaar het is, welke maand en je telefoonnummer, voor het geval je het boekje onverhoopt ergens laat liggen. 
Vervolgens zet je dagelijk de datum bovenaan de bladzijde. Start met het zetten van een doel, bijvoorbeeld: vandaag start ik met het mamalisme omdat ik zin heb in verandering in mijn moederschap! Daaronder maak je een opsomming van de dingen die je vandaag nog moet doen. Bijvoorbeeld: action bakken halen (mijn lijst) planning verhuizing uitwerken, lunchbroodjes halen. 

Daarna is er ruimte om je hoofd even leeg te maken. Schrijf in je boekje alle dingen die je nog moet doen. Begin gewoon. Dingen die je niet op je to do lijst hebt staan, bijvoorbeeld in mijn geval: de camper met mijn partner van binnen schilderen, de herinneringendozen van de meisjes ordenen om ze in de berging te zetten, de kast vol creatieve spullen uitzoeken zodat ik het kan inpakken voor de verhuizing.
Gooi alles lekker uit je hoofd. Doe dat gewoon de komende dagen. Start hiermee. Als er iets is wat je niet moet vergeten, schrijf je het in je boekje. Dingen met een datum plan je in je telefoonagenda, eventueel met zon reminder erbij zodat je eraan herinnert word voor dat het zover is. Maar het gaat nu om het in gebruik nemen van je boekje en het legen van je hoofd.

En dan?

Voor nu is het genoeg. Als je dit opstart vandaag, ben je vanaf vandaag definitief gestart met het mamalisme, en mag jij jezelf een echte MAMALIST noemen. Welkom bij de club! Wat je met al die losse eindjes mag doen die je in je boekje schrijft? Daar kom ik als vanzelfsprekend op terug. Voor nu is dit al zoveel informatie. Schaf gewoon een boekje aan en start ermee. Noem het jouw mamaboekje, geef het een plekje in huis, in je tas. Wen aan het boekje, maak het jouw boekje. En je zal zien dat je binnen notime deze gewoonte enorm gaat waarderen.

Tot de volgende keer!
LFSClaire