02: Opclaire’n!

#mamalistischeochtend

Zo, mijn tweede MAMALISTISCHE blog die het Mamalisme in Nederland uiteindelijk zal gaan introduceren. Zei zij met een knipoog ;)! Weet je, ik hoop dat je er echt wat aan hebt, aan de komende blogs. Ga ervoor, laat het lekker op je inwerken. Je mag zelfs je mening geven, aanvullen, tegenspreken. Laat mijn blog maar lekker tot leven komen. Ik ben er vanaf vandaag voor jou. Samen met mij kan jij je moederschap ophelderen (opclairen) om zo uiteindelijk een reset/boost te geven. De hashtag #mamalistischeochtend ga je later in dit bericht begrijpen. Het is een onderdeel van het mamalisme. Lees snel verder!

Doel

Uiteindelijk wil ik er natuurlijk wat mee gaan doen allemaal. Heb daar echt ontzettend veel zin in. Ik weet gewoon wat het is om vreselijk vast te lopen in je rol als moeder. Dat betekent niet dat je je kids tekort doet, of dat je vreselijke dingen doet. Nee, het betekent gewoon dat jouw structuur en regelmaat momenteel gewoon even niet meer werkt. Bij de een is dat zichtbaar in en om het huis, bij de ander in het gezicht. Bij mij was het beide overigens. Ik had zelfs niet eens meer door hoeveel ik zeurde, klaagde en uh ja, zanikte ofzo? Het was echt niet leuk meer, maar deed nog altijd alles voor iedereen, maar wat kostte het veel moeite.

Ik heb vanalles al geprobeerd in mijn leven. 

Echt alles wel … denk ik. Nou, weet ik trouwens niet meer met zekerheid te stellen. Ik ben er met mijn onderzoek voor mijn toekomstige functie als mamacoach wel achter dat iedereen een bepaalde methode als werkend aanprijst voor de mens. Maar dat is altijd de mens in het algemeen. Ik merk gewoon dat er niet echt wat is wat precies passend kan zijn voor moeders.

Neem nou Hal Elrod, een fantastische schrijver die onder andere het boek Miracle Morning heeft geschreven. Het is een man, daar begint het mee. Stom misschien,  maar mannen benaderen dingen echt heel anders. Zakelijker, altijd maar met dat grote doel voor ogen. Groeien. Groter worden. Beter worden in wat ze willen zijn. Ik hoorde van miracle morning via een podcast op Spotify. Een uur eerder opstaan elke dag om zo extra tijd te creëren in de dag, de dag goed te starten. Ik had direct het beeld van een moeder voor me, die totaal opgeslurpt door haar gezin zocht naar me-time, dus spitste mijn oren. Het bleek een man te zijn die Miracle Morning heeft geschreven. Ik had het beeld van een vrouw voor me, omdat dat extra uurtje in de ochtend voor jezelf in alle rust absoluut bedacht is door moeders. Geloof het of niet, maar het is echt zo. Moeders in Amerika zelfs, die al jaren vanuit huis les geven. Die homeschooling normaal vinden. Dat is dan weer iets wat wij over het algemeen in NL als grote opgave hebben gezien tijdens de lockdown periode toen scholen gesloten waren en er vanuit huis lessen moesten worden gevolgd. Logisch, want ons leven is hier niet op ingedeeld, maar deze moeders in Amerika aanbidden het homeschool’en en geven elkaar vloggenderwijs geweldige tips waar jij en ik ook wat aan hebben. Goed, ik wil niet afdwalen, maar vrouwen vloggen vanuit Amerika dus ook massaal over de optie om me-time te creëren voor de kinderen wakker worden. Zij leren hun kijkers om vooral een uur eerder op te staan, lang voor de kinderen hun ogen openen, om zo even het rijk alleen te hebben. Ik heb dat een tijdje zelf overgenomen, grappige overeenkomst toch? Niet gek dat ik dus dacht dit idee afkomstig was van een moeder.

Maargoed, over Miracle Morning. 

Ik heb hele goede ervaringen en het kan zeker werken, dat uurtje alleen ontwaken in alle rust. Echter, miracle morning gaat verder. In dat uurtje wat je eerder opstaat schrijf je, lees je (wat volgens hem gelijk staat aan mediteren, schrijven), je beweegt, je stelt doelen en je bent lief voor jezelf door jezelf te vertellen dat je het vandaag bijvoorbeeld ontzettend goed gaat doen. (affirmatie)Ik sta overal voor open en ben dat dus gaan doen. Alles om mijn moederschap maar eenvoudiger te maken. Met de eerdere ervaring van een uurtje eerder opstaan voor de kids, leek me dit heel goed vol te houden. Bovendien, ergens in mijn leven leerde ik dat de eerste dingen die je in de ochtend doet, je dag bepalen. 
De eerste dagen waren superproductief. Ik probeerde mijn bed uit te jumpen van blijdschap, en dat lukte! Ik schreef in mijn vooraf uitgeprinte Miracle Morning dagboekje. Ik schreef een affirmatie, als ‘Vandaag voel ik me krachtig en kan ik de wereld aan’ of ‘ Ik doe het goed als moeder!’.

Dag 3 ben ik omgevallen van de slaap.

Ik werd wakker, half hangend in mijn bed met mijn dagboekje geopend op mijn schoot. Het gevolg was dat ik me rot moest haasten om met de kids op tijd op school te komen. Dag 4 sloeg ik over, voelde me helemaal niet lekker en dag 5 heb ik niet eens gehaald. Die week daarna probeerde ik het dus maar eens opnieuw. Weer hetzelfde probleem, totaal geen fut. Toen realiseerde ik me dat hij iets zei over ‘het gevoel dat je had als kind wanneer je vroeg wakker werd, lang voor iedereen het bed uit was, op kerstochtend bijvoorbeeld, of als je op vakantie ging, of als je jarig was’. Nou dat gevoel, als je dat elke dag kon hebben als je wakker zou worden zou fantastisch zijn! Dat begreep ik wel! 

Ik moest als moeder op zoek naar dat jarige kind gevoel. 

Ik ben er daardoor achtergekomen dat de dingen die hij benoemde echt totaal niet voor mij werken. Misschien wel voor een zakelijk type, iemand die de top wil halen of iemand die enorm wil groeien als persoon. Ik zoek voornamelijk gewoon naar een fijne manier om mezelf te kunnen zijn en mezelf niet te verliezen in het moederschap.  

Waarvoor springen moeders hun bed nou uit?

JUIST! Voor een uurtje intense RUST. En die vind je ook in bed, dat klopt. Maar in bed worden je haren niet gewassen, die je anders misschien tussen alles door even snel wast. Wat dacht je van een echte wasbeurt, met haarmaskertje? Of even lekker ongestoord scrollen op je mobiel! Dat doe ik graag op de Linda App, dan lees ik de nieuwtjes, een blog, iets in die trant. En schrijven doe ik ook graag, maar dan maak ik lijstjes en dankzij ome Hal (de schrijver van het boek) schrijf ik ze nu in een notitieblok met een harde kaft, wat dus eigenlijk een dagboek zou moeten zijn. Een prachtig boekje van de Action voor maar liefst twee hele euro’s, wat pontificaal hier op tafel ligt. 

Het mamaboekjeEen aanrader. Ik schrijf daar dus dagelijks lijstjes in, in de vorm van To Do lijsten. Maar ook lijstjes met doelen die ik mezelf stel, morgen bijvoorbeeld het opnemen van een nieuwe podcast, het geven van een interview aan het TBV wonen blad en ik wil morgen de berg schoenen reorganiseren in huis met oog op de verhuizing. (nog een maand waa!)

Ik paste mijn Miracle Morning gigantisch aan. Uiteindelijk zette ik het terug naar de basistip die ik kreeg van de Amerikaanse Homeschool Moeders. Miracle Morning was voor mij dus meer een herinnering aan die hele goede tip! Enkel de zin die erin stond geschreven door Hal Elrod die me na liet denken over een goede reden om uit bed te komen, inspireerde mij de Mamalistische Ochtend te ontwikkelen. Dus tadaa:

Ik presenteer je: Mijn Mamalistische Ochtend!

Ik ga mijn bed uit en stap in bad. Heerlijk. En als je geen bad hebt? Dan duik je de douche in, maak er een warm half kwartiertje van, vertroetel en verzorg jezelf. Ik denk dat het voor moeders als ons een hemel is als je elke ochtend gewoon al relaxed dit kan doen. Ik ben namelijk een ander ritme gewend. (opstaan, ontbijt regelen, schoolspullen inpakken, snel douchen aankleden tandenpoetsen, verzorgen en gaan met hond onder mn arm richting school) Ik kwam de eerste keer na deze heerlijke mamalistisch ingedeelde ochtend op school, zei de juf gedag en hoorde haar tegen mijn dochter zeggen: ” Zo, jouw mama is lekker naar de kapper geweest denk ik Lotje!” De kappers waren namelijk gesloten, het was dikke vette lockdown in NL. Waarop Lotje antwoordde: “Nee hoor, mijn mama heeft vanmorgen haar haar gewassen, lekker op haar gemakje.” De juf moest lachen. Maar zoveel verscheelt het dus mama’s. Moet je nagaan. Na het relaxed douchen ga ik in mijn BADJAS zitten met een kop koffie, zodat mijn bodylotion lekker kan intrekken. Dan schrijf ik mijn mamalistische lijstjes die ik later in deze reeks aan blogs zal toelichten, ik lees de artikelen waar ik zin in heb op LINDA of kijk even lekker rond op Pinterest. Daarna dek ik de tafel, zorg ervoor dat alle spullen die naar school mee moeten binnen hand bereik liggen, vul de broodtrommeltjes, de bekers, wek de kids, we eten op het gemak ons ontbijtje. Daarna kleed ik ze aan, verzorg ze, zet ze voor de tv (de oudste achter de laptop) en ruim alles lekker op. Daarna maak ik mezelf op en föhn mijn haren. Daarna maak ik een wandeling met de hond (in het bos voor de deur) terwijl de meiden binnen nog wat rommelen (lees met open mond naar schermpjes turen om wakker te worden). (ze zijn bijna 12 en bijna 6, dan kan dat even weg gaan wel. Als jouw kindjes nog erg jong zijn, dan zal je samen even moeten wandelen. Of neem de hond lekker mee naar school zoals ik eerst ook deed!) Daarna vertrekken we -nu nog met de auto straks in het nieuwe huis met de fiets- naar school om vervolgens allemaal ruim op tijd op plaats van bestemming te zijn. Dat is voor mij pas een echte miracle, dat dit nu mijn ochtenden zijn. Het is de Mamalistische Ochtend met maar liefst 1 prioriteit, even genieten en rustig wakker worden. De dag kleur geven, op gang helpen. Een richting bepalen maar wel alles op mijn eigen manier. Als moeder maar liefst een heel uur lang lekker doen waar je zin in hebt!

De stappen

 1. douche of badder moment, relax en verzorging staan daarbij centraal
 2. niet direct aankleden, ga bijvoorbeeld in je badjas met een bodylotion aan tafel zitten
 3. lees of scroll wat op je telefoon of in een blad, waar je zin in hebt
 4. maak een to do list (later diep ik dit uit)
 5. maak een doelenlijst (later diep ik dit uit)
 6. vul de broodtrommels voor school/ opvang
 7. dek de tafel
 8. kleed jezelf aan
 9. wek de kinderen
 10. samen ontbijten
 11. kinderen aankleden, verzorgen
 12. afruimen, afwassen
 13. verzorg jezelf terwijl de kids bijvoorbeeld zappelin kijken (bij ons favoriet)
 14. hond uitlaten
 15. jassen en schoenen aan
 16. Naar school

Als je hoofd vol zit

Maarja, bovenstaand kan je alleen maar bereiken op een rustige manier als je hoofd dat toelaat. Dat is gewoon een feit. Als je vol zit, reageer je anders, ga je anders met situaties om. Onverwerkte situaties blijven daarom ook zo lang invloed hebben op je leven, het zit gewoon nog in je hoofd. Je probeert ermee te dealen, maar als er 1 ding verkeerd zit lijkt het wel alsof er meerdere dingen verkeerd gaan in je leven. Dan ga je je anders gedragen, bewust, onbewust. Alleen jij kan daar een zwaai aangeven. Het roer omgooien. Alleen jij kan dat, dat kan ik niet voor je doen, niemand. Je moet dat willen, kunnen maar vooral durven. Durf om mamalisme te vertrouwen. Sommige stapjes zijn heel klein, andere heel groot. Zo’n uurtje eerder opstaan lijkt een heel klein stapje, maar kan al heel veel voor jou als mama betekenen. Ik deed het gewoon, en toen het mislukte baalde ik, maar ik deed het opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. En ik blijf het net zo lang opnieuw doen, tot het in mijn systeem zit. Het duurt 21 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren, zo zeggen psychologen. Laten we er 30 dagen van maken en er een challenge van maken. 

Begin morgenvroeg!!!

Zet je wekker een uur vroeger dan normaal. Mijn wekker staat nu op 5 uur. Mijn dochter zit namelijk in haar prepubertijd en heeft ineens beautyrituelen die om 6 uur starten. Ik wil alleentijd in de badkamer, mijn bad vol schuim laten lopen en heerlijk mijn hoofd onderdompelen tot ik weet dat ik wakker ben. Dat gevoel. Dat moet dus al om 5 uur. Op instagram zal ik vanaf morgenvroeg elke ochtend een onderdompelfoto plaatsen met de hashtag #mamalistischemorgen Gewoon voor de check. En hee, dat doen we niet in het weekend he, of tijdens vakanties om 5 uur. Dan doen we het wat later, maar maak er hoe dan ook een mamalistische ochtend van, je verdiend het!

Wat ik dus met deze blog vooral wilde Opclaire’n..

Als je hoofd te vol zit, je niet meer met jezelf eruit komt, vind dan de kracht dingen anders op te pakken. Probeer kleine lichtpuntjes in je leven te zetten die jou als vrouw benaderen, en even niet als moeder. Een van die dingen die bepalend is voor hoe jij je voelt is hoe je de dagen start. Er zijn nog veel meer dingen die bepalend zijn, die zal ik allemaal met je bespreken hier in mijn blog genaamd Mamalistisch. Binnenkort verhuis ik deze blog naar mijn site, maar tot die tijd, blijf bij mij. Volg me, durf een mamalist in jou wakker te schudden en ga ervoor! Ik heb zoveel bruikbare tips voor je.

In de volgende blog…

In de volgende blog neem ik je mee in de wondere wereld van de voorjaarsschoonmaak, je maakt kennis met mijn mamalistische kastindeling die je misschien een klein beetje laat wankelen en ja, het is dag 1 van de #mamalistischemorgen dus hoe was dat voor jou? Ik beloof je… weer sprankelende tips die uiteindelijk jou heel veel rust gaan opleveren als moeder, maar nog meer als de vrouw die je bent.

Tot dan!

LFS,

Claire